1
Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije 'Ljeto 2018', a struènjaci upozoravaju
Sve više - sintetièkih droga!

    Posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetièkih droga. Obièno su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muzièkih festivala do brojnih rejv žurki.

Struènjaci upozoravaju na posljedice konzumiranja takvih psihoaktivnih supstanci. Iz policije je Javnom servisu saopšteno da su i ove godine formirali štab operativne akcije "Ljeto 2018".
Naime, sintetièke droge, konzumiraju uglavnom mladi, na muzièkim dogaðajima, uz igru koja traje satima. Ima i onih koji vjeruju da je bezazleno to što æe prvi put da probaju te opijate.
Subspecijalistkinja za bolesti zavisnosti, Marina Roganoviæ, upozorava da je to zamka.
Psihološkinja Adriana Pejakoviæ kaže da takvi opijati mogu da dovedu do zavisnosti od droga.
- Takoðe i mogu i to je negdje dokazano višekratnom upotrebom ekstazija da doðe do nekih moždanih ošteæenja - kaže ona.
Roganoviæ, sa druge strane, pojašnjava da je prilikom obdukcije pronaðeno da kod sintetièkih droga dolazi "do nekroze unutrašnjih organa".
- Do, prosto, nestajanja unutrašnjih organa, do rupa u mozgu - prièa Roganoviæ.
Ekstazi i amfetamini popularni su širom svijeta, te se u posljednjih nekoliko godina bilježi rast zaplijene i u Crnoj Gori.
- Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije ´Ljeto 2018´, u kojem uèestvuju i službenici Odsjeka za borbu protiv droge, koji æe zajedno sa ostalim jedinicama u toku ove turistièke sezone vršiti pojaèanu kontrolu lokacija na kojima se okuplja veliki broj mladih", saopštava policija.
No Roganoviæeva istièe da je porodica najznaèajnija u prevenciji narkomanije.
- Roditelj je taj koji sve to može da primijet,i može da primijeti da mu nestaje nešto, pare, nakit, znaèi dolazi do poveæane potrebe za novcem - kaže Roganoviæ.
Struènjaci kažu i da je najbitnije da se mladi edukuju, kako bi se na vrijeme sprijeèili da se o drogama informišu od onih koji su ih veæ probali.




Posjeta : 1671