0
ViÅ¡e državno tužilaÅ¡tvo Podgorici formiralo predmet povodom pronalaska veće količine uskladiÅ¡tenog ulja kanabisa kompanije "Hanf Pharma"
U poslu sa uljem kanabisa - drogu uzgajala i Vlada?!

    ViÅ¡e državno tužilaÅ¡tvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom pronalaska veće količine uskladiÅ¡tenog ulja kanabisa kompanije Hanf Pharma, nakon Å¡to je analizom utvrđeno da je riječ o opojnoj drogi, saopÅ¡teno je Radiju "Slobodna Evropa".

U saopÅ¡tenju se navodi da je TužilaÅ¡tvo, na inicijativu policije, Forenzičkom centru Danilovgrad dalo naredbu za vjeÅ¡tačenje ulja kanabis koje se nalazi u magacinu kompanije. Analiza je pokazala da ono sadrži THC u koncentraciji iznad dozvoljene, te da se radi o opojnoj drogi.
Nakon toga Tužilaštvo je dalo nalog policiji za istragu.
Kako je 6. septembra objavio podgorički M portal, Vlada Crne Gore je na sjednici od 20. marta donijela odluku kojom je Upravi prihoda i carina (UPC) naložila da izveze ulje kanabisa ove kompanije.
Portal navodi da je ta odluka usvojena pod oznakom "interno", kao tajna.
U saopštenju sa sjednice Vlade 20. marta ta se odluka ne pominje, a nema je ni u dokumentima koji su objavljeni sa tog zasijedanja na sajtu Vlade.
Međutim, prema pisanju portala, a Å¡to je potvrđeno i za RSE, Uprava prihoda i carina nije postupila po Vladinom upustvu.
- Direktor Vladimir Bulajić je, u dogovoru sa pomoćnicom za carinsku bezbjednost i kontrolu inicirao analizu u Forenzičkom centru. Takođe je informisao nadležne institucije o sumnjivosti ovog slučaja, odnosno zbog čega nije moguća primjena zaključka Vlade - navodi se u odgovoru Uprave RSE.
Premijer Vlade u tom period je bio Dritan Abazović, ministar finansija u čijem je djelokrugu rada Uprava carina Aleksandar Damjanović, a generalni sekretar, koji je potpisao odluku, Boris Marić.
Marić je za RSE rekao da Vlada nije donosila Odluku o izvozu ulja od kanabasa, već Zaključak.
- Konoplja, od koje je proizvedeno ulje, legalno je uÅ¡la u zemlju. Nakon Å¡to se ispostavilo da ulje ima veći procenat THC od dozvoljenog, Ministarstvo finansija je Vladi predložilo Zaključak da se ono izveze. U međuvremenu je istekla carinska deklaracija za izvoz ulja, zbog čega je izvoz bio nemoguć pa je Vlada van snage stavila prethodno donesen Zaključak - navodi on.
Dodaje da je Zaključak stavljen van snage prije oko mjesec dana.
- Ohrabrujem tužilaÅ¡tvo da utvrdi činjenično stanje i svaki segment ove priče - rekao je Marić.
Aleksandar Damjanović nije odgovorio na upit RSE o ovom poslu.
Prema podacima iz Privrednog registra Crne Gore, kompanija Hanf Pharma je osnovana septembra 2020. u Podgorici sa ekspoziturom u Danilovgradu, opÅ¡tini tridesetak kilometara udaljenoj od glavnog grada. Å ifra djelatnosti je proizvodnja eteričnih ulja.
Prema dostupnim podacima o poslovanju, 2022. godinu su završili sa minusom od 200.000 eura.
Osnivači Hanf Pharma su srbijanske kompanije Eviana i Intiva Plus iz Dobanovaca nadomak Beograda, koje zajedno imaju 50 posto vlasniÅ¡tva.
Å keljzen BaÅ¡oti ima 25 posto, Abazui Xhevatu 15 i Silvija Vlahović 10 odsto vlasniÅ¡tva.
IzvrÅ¡ni direktor je Abraham Adižes a ovlaÅ¡ćeni zastupnik Nemanja Stojčević.
M portal je ranije objavio da je Škeljzen Bašota direktor kosovske kompanije McCroft Tobacco Kosovo LLC iz Gnjilana.
Međutim prema podacima kosovske Agencije za registraciju poslovanja Å keljzen BaÅ¡ota ima četiri odsto vlasniÅ¡tva u toj kompaniji, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom cigareta.
Kompanija McCroft Tobacco Kosovo LLC iz Gnjilana, u većinskom je vlasniÅ¡tvu (92%) Gazmenda AbraÅ¡ija, koji je od 2019. počasni konzul Crne Gore na Kosovu.
Kompanija Eviana i Intiva Plus je registrovana u Dobanovncima u Beogradu za djelatnost gajenja biljaka za proizvodnju vlakana.
Direktorica firme je, prema dostupnom registru, Ljiljana Vujotić. Firma je osnovana 2015. godine i registrovana je i za uvozno izvozne poslove.




Posjeta : 108