1
Kosmièki spektakl na našem nebu
ISON putuje - kroz Sunèev sistem!

    Na opÅ¡te zadovoljstvo astronoma, ali i obiènih ljudi Å¡irom svijeta, kometa ISON juri kroz Sunèev sistem, a 28. novembra æe biti udaljena od naÅ¡e zvijezde samo milion kilometara. To æe usloviti kosmièki spektakl poÅ¡to æe led u njoj ispariti i formirati karakteristièan rep. Neki nauènici tvrde da æe zasijeniti Mesec.

Kometa ISON velikom brzinom putuje kroz Sunèev sistem, a astronomi ne mogu da doèekaju 28. septembar jer æe, kako kažu, izazvati pravi kosmièki spektakl.
Naime, nebesko tijelo æe tada proæi nevjerovatno blizu Sunca, a to æe uzrokovati isparavanje leda unutar komete što æe kao posledicu proizvesti karakteristièni i jasno vidljivi rep.
Koristeæi se ruskom mrežom teleskopa "International Scientific Optical Network" (ISON) kometa je prvi put otkrivena u septembru prošle godine.
Kada 28. novembra bude prošla pored Sunca, od naše zvijezde biæe udaljena samo milion kilometara, što je 150 puta manja udaljenost Zemlje od Sunca.
Da èitava situacija bude zanimljivija, ISON æe proæi 100 puta bliže Suncu nego što je 1997. proletjela Hejl-Bopova kometa, koja je 18 mjeseci mogla da se vidi golim okom.
Blizina Suncu æe takoðe zagrijajati kometu, sastavljenu od leda, metala i kamena, na 2.760 stepeni Celzijusa, pa æe biti mnogo sjajnija od veæine kometa, a neki nauènici tvrde da bi mogla da zasijeni i Mesec.




Posjeta : 2325