1
Kosmički spektakl na našem nebu
ISON putuje - kroz Sunčev sistem!

    Na opšte zadovoljstvo astronoma, ali i običnih ljudi širom svijeta, kometa ISON juri kroz Sunčev sistem, a 28. novembra će biti udaljena od naše zvijezde samo milion kilometara. To će usloviti kosmički spektakl pošto će led u njoj ispariti i formirati karakterističan rep. Neki naučnici tvrde da će zasijeniti Mesec.

Kometa ISON velikom brzinom putuje kroz Sunčev sistem, a astronomi ne mogu da dočekaju 28. septembar jer će, kako kažu, izazvati pravi kosmički spektakl.
Naime, nebesko tijelo će tada proći nevjerovatno blizu Sunca, a to će uzrokovati isparavanje leda unutar komete što će kao posledicu proizvesti karakteristični i jasno vidljivi rep.
Koristeći se ruskom mrežom teleskopa "International Scientific Optical Network" (ISON) kometa je prvi put otkrivena u septembru prošle godine.
Kada 28. novembra bude prošla pored Sunca, od naše zvijezde biće udaljena samo milion kilometara, što je 150 puta manja udaljenost Zemlje od Sunca.
Da čitava situacija bude zanimljivija, ISON će proći 100 puta bliže Suncu nego što je 1997. proletjela Hejl-Bopova kometa, koja je 18 mjeseci mogla da se vidi golim okom.
Blizina Suncu će takođe zagrijajati kometu, sastavljenu od leda, metala i kamena, na 2.760 stepeni Celzijusa, pa će biti mnogo sjajnija od većine kometa, a neki naučnici tvrde da bi mogla da zasijeni i Mesec.




Posjeta : 2231