Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
U blizini Istanbula
Otkrivena drijevna luka!
    TURSKI arheolozi iskopavaju ostatke drijevne vizantijske luke otkrivene tokom iskopavanja velikog podzemnog željeznièkog tunela u blizini Istanbula, objavili su nauènici.
 
 
1
Amerièko društvo za rak
Pušenje æe ubiti - milijardu ljudi!
    PUÅ ENJE æe ubiti milijardu ljudi tokom 21. vijeka ako se tendencija konzumiranja duvana nastavi, tvrdi Amerièko druÅ¡tvo za rak u svoja dva djela posveæena duvanu i raku koja su objavljena ove sedmice u SAD. 
 
0
Gotovo cijela Amerika obilježiæe danas 150. godišnjicu roðenja Nikole Tesle
Iz SAD - 100 kg nove arhive o Tesli!
    - Buduænost æe biti sudija mojih uspjeha - rekao je Nikola Tesla 1893. godine, na otvaranju prve hidroelektrane u svijetu koju je sagradio na slapovima Niagare. Dobro je znao Å¡to govori jer za života ga nisu nosili na tronu, danas, 150. godiÅ¡njicu njegovog roðenja, obilježiæe gotovo cijela Amerika. U Teslinu rodnom mjestu Smiljanu otvara se memorijalni centar, a poseban dar za Teslin roðendan Smiljanu je stigao iz New Yorka u kojem je Tesla stvorio gotovo sve od svojih 700 patenata.  
 
0
Za "samo" 1.200.000 eura
Lebdeæi krevet!
          Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars posljednjih Å¡est godina utroÅ¡io je radeæi na razvoju kreveta koji lebdi na magnetskim silnicama. Cijena? Prava sitnica - 1.200.000 eura.  
 
0
Izum Japanca Kozo Samizoa
'Alarm za drijemež'!
          Japanac Kozo Samizo smislio je kako pomoæi pospanim i umornim ljudima da ih u nezgodno vrijeme ne savlada san. Njegov 'alarm za drijemež' savrÅ¡eno je rjeÅ¡enje.  
 
0
Ureðaj koji snima i reprodukuje mirise
Snimaè mirisa!
            Zamislite kako bi bilo kada biste mogli snimiti svoje omiljene mirise, kolaèa, parfema ili cvijeæa, recimo, i kasnije taj 'snimak' pustiti, kao Å¡to to danas radimo sa zvukom i slikama.  
 
0
"Ptièja gripa"
Vakcina tek za deceniju!
    Struènjaci za ptièju gripu koji su se sastali u Parizu vjeruju kako se djelotvorno cjepivo za ptièju gripu opasnu za ljude može oèekivati za 10 godina. 
 
3
NASA - sve spremno za sjutrašnje lansiranje raketoplana
"Zeleno svijetlo" za "Discovery"!
    NASA je u èetvrtak objavila da je sve spremno za lansiranje raketoplana Discovery u subotu, te da bi misiju mogli odgoditi jedino loÅ¡i vremenski uvjeti u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.
 
 
2
A-Bike
Najmanji bicikl na svijetu!
          Legendarni pronalazaè Sir Clive Sinclair predstavio je A-Bike – najmanji bicikl na svijetu. Iako ima samo 5,4 kilograma, može podnijeti biciklista teÅ¡kog gotovo 110 kilograma.  
 
2
100% ekološki raèunar
Kompjuter od bambusa!
          Ako su vam stari plastièni monitor, miÅ¡ i tastatura poèeli iæi na živce, predlažemo vam da ih zamijenite verzijom od bambusa. Djeca ih smiju koristiti, ali ih obavezno držite izvan dohvata pandi.  
 
1
Britanski hirurg priprema se za istorijski podvig
Uradiæe transplataciju cijelog lica!
    BRITANSKI hirurg Peter Butler priprema se da prvi put u svjetskoj istoriji uradi potpunu transplataciju lica u bolnici Royal Free u Hampsteadu u sjevernom Londonu, objavio je britanski Sunday Times.
 
 
1
NASA
Lansiranje Discovery 1. jula!
    NASA je potvrdila u subotu da æe pokuÅ¡ati lansirati svemirsku letjelicu Discovery 1.jula, prvog dana razdoblja tokom kojeg je moguæe lansiranje, a koje zavrÅ¡ava 19. jula.
 
 
1
Do kraja godine
USB diskovi kapaciteta 16 GB!
       Kompanija M-Systems Flash Disk Pioneers uskoro æe obradovati sve korisnike koji žele da èuvaju svoje datoteke, muziku ili digitalne fotografije na džepnim diskovima. Ta kompanija je na ovogodiÅ¡njoj izložbi Computex predstavila USB disk DiskOnKey, kapaciteta 8 GB, a njeni predstavnici su izjavili da se do kraja godine može oèekivati disk kapaciteta 16 GB. 
 
1
Fudbalska groznica
Daljinski za navijaèe!
          Fudbalskoj ludnici, pored veæine drugih proizvoðaèa nije uspio odoliti ni Philips. Ova kompanija je prigodno izdala jedan univerzalni daljinski upravljaè nemaÅ¡tovitog imena SRU1060/10, koji ima oblik fudbalskog igraliÅ¡ta. Tipke su rasporeðene kao igraèi na terenu te je na jednoj polovini skup tipaka za TV, a na drugoj za kontrolu DVD playera.  
 
0
Teoretski mogu napajati digitalne satove i medicinske mjerne instrumente
Baterije na urin!
          Nauènici iz Singapura razvili su baterije na urin velièine kreditne kartice. Otkriæe je važno jer otvara moguænost izrade samonapajajuæih ureðaja, a manje verzije mogle bi se iskoristiti i za napajanje mobilnih. 
 
0
Origami ureðaji na sastavljanje
Laptop i Playstation u džepu!
          Izum su patentirali struènjaci iz Sonyjeve laboratorije - uskoro æe uspjeti smanjiti nezgrapne elektronske ureðaje. I PlayStation, i mobilni, i laptop moæi æemo nositi u džepu.  
 
0
Iz Yamahe
Meðunožni air bag!
          ZaÅ¡to se toga niko prije nije sjetio? Yamaha je prva shvatila da se svi ježimo od pomisli na udarac u prepone. Kako bi ublažili taj strah, struènjaci iz Yamahe izradili su prototip sigurnog skutera pod oznakom ASV-3. Skuter je opremljen vazduÅ¡nim jastukom (air bag) koji osigurava udobnost i zaÅ¡titu na mjestu gdje je najviÅ¡e trebate - izmeðu nogu.  
 
0
Nakon Panasonica i Olympusa
Sonyjev prvi refleksni fotoaparat!
       Posle dugog èekanja, korisnici æe sledeæe nedelje moæi da vide prvi Sonyjev refleksni digitalni fotoaparat. Aparat, koji æe se prodavati pod imenom Alpha, biæe prikazan na konferenciji u Tokiju u utorak. 
 
3
Dijagonale 2,5 metara
Vatreni ekran!
          Dizajnersko-tehnoloÅ¡ka kompanija NAO Design osmislila je neobièan raèunarom upravljan ekran koji umjesto klasiènih piksela i LCD ploèa za prikaz koristi vatru, a osim Å¡to dojmljivo izgleda, sposoban je prikazivati i jednostavne slovne natpise i likove. Nažalost, na ovom neobiènom ekranu neæe se moæi gledati utakmice nadolazeæeg Svjetskog prvenstva u fudbalu 
 
2
Izumili Rusi
Baterija na zvjezdanu energiju!
          Ruski nauènici izumili su bateriju koja može pohranjivati ne samo sunèevu nego i energiju zvijezda, saopÅ¡tio je Valentin Samoilov, Å¡ef istraživaèkog centra Nuklearnog instituta Dubna, nedaleko Moskve. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|