Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
U blizini Istanbula
Otkrivena drijevna luka!
    TURSKI arheolozi iskopavaju ostatke drijevne vizantijske luke otkrivene tokom iskopavanja velikog podzemnog željezničkog tunela u blizini Istanbula, objavili su naučnici.
 
 
1
Američko društvo za rak
Pušenje će ubiti - milijardu ljudi!
    PUŠENJE će ubiti milijardu ljudi tokom 21. vijeka ako se tendencija konzumiranja duvana nastavi, tvrdi Američko društvo za rak u svoja dva djela posvećena duvanu i raku koja su objavljena ove sedmice u SAD. 
 
0
Gotovo cijela Amerika obilježiće danas 150. godišnjicu rođenja Nikole Tesle
Iz SAD - 100 kg nove arhive o Tesli!
    - Budućnost će biti sudija mojih uspjeha - rekao je Nikola Tesla 1893. godine, na otvaranju prve hidroelektrane u svijetu koju je sagradio na slapovima Niagare. Dobro je znao što govori jer za života ga nisu nosili na tronu, danas, 150. godišnjicu njegovog rođenja, obilježiće gotovo cijela Amerika. U Teslinu rodnom mjestu Smiljanu otvara se memorijalni centar, a poseban dar za Teslin rođendan Smiljanu je stigao iz New Yorka u kojem je Tesla stvorio gotovo sve od svojih 700 patenata.  
 
0
Za "samo" 1.200.000 eura
Lebdeći krevet!
          Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars posljednjih šest godina utrošio je radeći na razvoju kreveta koji lebdi na magnetskim silnicama. Cijena? Prava sitnica - 1.200.000 eura.  
 
0
Izum Japanca Kozo Samizoa
'Alarm za drijemež'!
          Japanac Kozo Samizo smislio je kako pomoći pospanim i umornim ljudima da ih u nezgodno vrijeme ne savlada san. Njegov 'alarm za drijemež' savršeno je rješenje.  
 
0
Uređaj koji snima i reprodukuje mirise
Snimač mirisa!
            Zamislite kako bi bilo kada biste mogli snimiti svoje omiljene mirise, kolača, parfema ili cvijeća, recimo, i kasnije taj 'snimak' pustiti, kao što to danas radimo sa zvukom i slikama.  
 
0
"Ptičja gripa"
Vakcina tek za deceniju!
    Stručnjaci za ptičju gripu koji su se sastali u Parizu vjeruju kako se djelotvorno cjepivo za ptičju gripu opasnu za ljude može očekivati za 10 godina. 
 
3
NASA - sve spremno za sjutrašnje lansiranje raketoplana
"Zeleno svijetlo" za "Discovery"!
    NASA je u četvrtak objavila da je sve spremno za lansiranje raketoplana Discovery u subotu, te da bi misiju mogli odgoditi jedino loši vremenski uvjeti u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.
 
 
2
A-Bike
Najmanji bicikl na svijetu!
          Legendarni pronalazač Sir Clive Sinclair predstavio je A-Bike – najmanji bicikl na svijetu. Iako ima samo 5,4 kilograma, može podnijeti biciklista teškog gotovo 110 kilograma.  
 
2
100% ekološki računar
Kompjuter od bambusa!
          Ako su vam stari plastični monitor, miš i tastatura počeli ići na živce, predlažemo vam da ih zamijenite verzijom od bambusa. Djeca ih smiju koristiti, ali ih obavezno držite izvan dohvata pandi.  
 
1
Britanski hirurg priprema se za istorijski podvig
Uradiće transplataciju cijelog lica!
    BRITANSKI hirurg Peter Butler priprema se da prvi put u svjetskoj istoriji uradi potpunu transplataciju lica u bolnici Royal Free u Hampsteadu u sjevernom Londonu, objavio je britanski Sunday Times.
 
 
1
NASA
Lansiranje Discovery 1. jula!
    NASA je potvrdila u subotu da će pokušati lansirati svemirsku letjelicu Discovery 1.jula, prvog dana razdoblja tokom kojeg je moguće lansiranje, a koje završava 19. jula.
 
 
1
Do kraja godine
USB diskovi kapaciteta 16 GB!
       Kompanija M-Systems Flash Disk Pioneers uskoro će obradovati sve korisnike koji žele da čuvaju svoje datoteke, muziku ili digitalne fotografije na džepnim diskovima. Ta kompanija je na ovogodišnjoj izložbi Computex predstavila USB disk DiskOnKey, kapaciteta 8 GB, a njeni predstavnici su izjavili da se do kraja godine može očekivati disk kapaciteta 16 GB. 
 
1
Fudbalska groznica
Daljinski za navijače!
          Fudbalskoj ludnici, pored većine drugih proizvođača nije uspio odoliti ni Philips. Ova kompanija je prigodno izdala jedan univerzalni daljinski upravljač nemaštovitog imena SRU1060/10, koji ima oblik fudbalskog igrališta. Tipke su raspoređene kao igrači na terenu te je na jednoj polovini skup tipaka za TV, a na drugoj za kontrolu DVD playera.  
 
0
Teoretski mogu napajati digitalne satove i medicinske mjerne instrumente
Baterije na urin!
          Naučnici iz Singapura razvili su baterije na urin veličine kreditne kartice. Otkriće je važno jer otvara mogućnost izrade samonapajajućih uređaja, a manje verzije mogle bi se iskoristiti i za napajanje mobilnih. 
 
0
Origami uređaji na sastavljanje
Laptop i Playstation u džepu!
          Izum su patentirali stručnjaci iz Sonyjeve laboratorije - uskoro će uspjeti smanjiti nezgrapne elektronske uređaje. I PlayStation, i mobilni, i laptop moći ćemo nositi u džepu.  
 
0
Iz Yamahe
Međunožni air bag!
          Zašto se toga niko prije nije sjetio? Yamaha je prva shvatila da se svi ježimo od pomisli na udarac u prepone. Kako bi ublažili taj strah, stručnjaci iz Yamahe izradili su prototip sigurnog skutera pod oznakom ASV-3. Skuter je opremljen vazdušnim jastukom (air bag) koji osigurava udobnost i zaštitu na mjestu gdje je najviše trebate - između nogu.  
 
0
Nakon Panasonica i Olympusa
Sonyjev prvi refleksni fotoaparat!
       Posle dugog čekanja, korisnici će sledeće nedelje moći da vide prvi Sonyjev refleksni digitalni fotoaparat. Aparat, koji će se prodavati pod imenom Alpha, biće prikazan na konferenciji u Tokiju u utorak. 
 
3
Dijagonale 2,5 metara
Vatreni ekran!
          Dizajnersko-tehnološka kompanija NAO Design osmislila je neobičan računarom upravljan ekran koji umjesto klasičnih piksela i LCD ploča za prikaz koristi vatru, a osim što dojmljivo izgleda, sposoban je prikazivati i jednostavne slovne natpise i likove. Nažalost, na ovom neobičnom ekranu neće se moći gledati utakmice nadolazećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu 
 
2
Izumili Rusi
Baterija na zvjezdanu energiju!
          Ruski naučnici izumili su bateriju koja može pohranjivati ne samo sunčevu nego i energiju zvijezda, saopštio je Valentin Samoilov, šef istraživačkog centra Nuklearnog instituta Dubna, nedaleko Moskve. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|