Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
Globalno zagrijavanje
Tropske zone se šire!
             Tropske zone na svijetu proširuju se od 1979., primijetili su američki naučnici u studiji objavljenoj u četvrtak, ali nisu mogli objasniti zavisi li ta pojava o prirodnim promjenama klime ili zagrijavanju atmosfere koju je prouzrokovalo zagađenje. 
 
2
Piaggio MP3
Skuter na tri točka!
          Piaggio je svoj prvi model Vespe izbacio davne 1946. godine i tada svijetu zavrtio glavom. Slično bi se moglo dogoditi s novim modelom MP3 koji ima tri točka i tako nudi vozačima izuzetnu stabilnost pored svih ostalih prednosti vožnje motocikla. 
 
2
Virtualna zajednica
Naučnici izrađuju svijet softverskih bića!
          Koliko god nam to zvučalo zastrašujuće, naučnici s pet evropskih instituta razvili su projekt kojem je cilj napraviti virtualnu zajednicu te istraživati interakciju i evolucijski razvoj miliona virtualnih bića. 
 
1
Lijek na pomolu?
'Tjelesnim oklopom' protiv HIV!
          Rad na zaštiti od side se nastavlja, a naučnici imaju nove ideje. Istraživači iz Norwicha, u saradni sa naučnicima iz Holandije i SAD, stvorili su 'prijateljsku bakteriju', koju možemo pronaći u jogurtu i ljudskom tijelu, te je genetski modificirali tako da uništi virus HIV!
 
 
1
Jedna od najdužih kazni za tu vrstu aktivnosti
Spameru - pet godina zatvora!
          Spamer odgovoran za širenje virusa i održavanje ogromne mreže tzv. zombi računara koja je koristio za slanje neželjene pošte osuđen je u SAD na 57 mjeseci zatvora, što je jedna od najdužih kazni za tu vrstu aktivnosti. 
 
0
Google pokrovitelj
Evropsko takmičenje programera!
       Tragajući za talentovanim programerima, kompanija Google odlučila je da bude pokrovitelj prvog evropskog takmičenja programera. Iako takmičenje nosi naziv "evropsko", pored programera sa Starog kontinenta, dozvoljeno je i učešće državljana neke afričke ili bliskoistočne zemlje. 
 
0
Impresivne finkcije
Pametni retrovizor!
       Vrijeme je da modernizujete unutrašnji retrovizor u svom automobilu. Iako se ovo na prvi pogled čini kao pomalo bizarna ideja, kad vidite što sve ovaj moderni retrovizor može, promijenićete mišljenje 
 
0
Stručnjaci Evropske kosmičke agencije zabilježili
Galaksija sve tamnija!
    Stručnjaci Evropske kosmičke agencije (EKA) zabilježili su u proteklih desetak godina da galaksija postaje manje svijetla, navodeći da su crne rupe, vjerovatno, uzrok te pojave.
 
 
0
Iz Microsofta
10-gigapikselna fotka!
          Navikli smo na megapiksele, gdje se rezolucija digitalnih fotografija mjeri u milionima piksela, ali stručnjaci Microsoft Research laboratorija do ovog ljeta mogli bi završiti izradu fotografije koja će sadržati 10 milijardi piksela 
 
0
Vakcina koju je razvila firma Vical Incorporated
Eksperimentalna zaustavlja H5N1!
    EKSPERIMENTALNA vakcina protiv ptičje gripe moglo bi štititi ne samo od smrtonosnog soja virusa H5N1, nego i od drugih sojeva virusa gripe, izjavili su naučnici.
 
 
0
Ujedinjenih slijepih Češke finansira jedinstven program pomoći
Testiraju GPS za slijepe!
    PRAG - Brza elektronska pomoć kad se izgube na ulici možda slijepima u Češkoj bude dostupna već od jeseni, objavljeno je u ponedjeljak. 
 
2
Za 400$ mjesečno
E-pošta za milionere!
          Na Web lokaciji www.millionaires24.com, čiji je vlasnik minhenska kompanija Netlite, pozivaju se svi koji cijene "prave stvari" u životu da se pretplate na jedan od ekskluzivnih naloga e-pošte i "izdignu iznad gomile prosječnih korisnika koji se odlučuju za besplatne naloge". 
 
2
Revolucija u liječenju
Počelo ispitivanje gela protiv side!
       Više od hiljadu naučnika okupilo se juče u Cape Townu, glavnom gradu Južnoafričke Republike kako bi sproveli veliko ispitivanje lijeka koji bi trebao spriječiti dalje širenje side  
 
1
Prvi put u Engleskoj
Vraćeno joj srce nakon 10 godina!
          Dvanaestogodišnja Hannah Clark prvi je pacijent u Velikoj Britaniji kojem je nakon transplatacije srca koje je počelo zakazivati, reaktivirano staro srce. 
 
1
Cio Web na čvrstom disku kapaciteta 40 GB
Krstarenje Webom bez "žive" veze!
          Da li je moguće smjestiti cio Internet na samo jedan lični računar? Webaroo, novoosnovana američko-indijska kompanija, pokrenula je besplatnu uslugu koja korisnicima omogućava preuzimanje informacija s Weba i njihovo čuvanje u memorijskoj kartici koja se već koristi u prenosivim računarima, ručnim uređajima i "pametnim" mobilnim telefonima. Tako uskladišten sadržaj može se pretraživati čak i ako računar nije povezan s Webom. 
 
0
Uskoro i uzgoj srca?
Organi bi se uskoro mogli uzgajati!
          Naučnici iz Wake Foresta u SAD uspješno su presadili mjehur koji je prethodno laboratorijski uzgojen iz ćelija pacijenta. Revolucionarni zahvat izveden je na sedam pacijenata koji su imali oštećenja mjehura, a čije su se funkcije nekoliko godina kasnije značajno poboljšale. 
 
3
Pronađen lijek za sprječavanje širenja zaraze HIV
Otkrivena preventiva za HIV!
          Američki naučnici smatraju da su vrlo blizu usavršavanju lijeka čijom bi konzumacijom ljudi mogli izbjeći infekciju virusom HIV, javljaju agencije. 
 
2
Propadanje ledenih ploča
Dolazi li novo doba poplava?
          Ledeni pokrivač na Arktiku i Antarktici mogao bi se topiti brže nego što se do sada mislilo i do 2100. godine povećati nivo mora za šest metara, kaže se u studiji objavljenoj u četvrtak u Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
2
Novi zakon u Njemačkoj
Za ilegalni download - 2 godine zatvora!
          Prema juče izglasanom zakonu, Njemci riskiraju čak dvije godine zatvora za ilegalno downloadanje filmova i muzike za privatne potrebe, dok oni koji to čine u komercijalne svrhe mogu dobiti čak pet godina. 
 
2
Vijesti iz filmskog studija Universal
Legalno 'skidanje' filmova sa Interneta!
          Obožavaoci filma u Velikoj Britaniji uskoro će moći legalno, putem Interneta, 'skinuti' svoj omiljeni filmski snimak. Vijesti su to koje stiži iz filmskih studija Universal, a filmovi 'King Kong' te 'Ponos i predrasude' biće među prvima koji će se moći, legalnim downloadom, kupiti preko Interneta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|