Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
Globalno zagrijavanje
Tropske zone se Å¡ire!
             Tropske zone na svijetu proÅ¡iruju se od 1979., primijetili su amerièki nauènici u studiji objavljenoj u èetvrtak, ali nisu mogli objasniti zavisi li ta pojava o prirodnim promjenama klime ili zagrijavanju atmosfere koju je prouzrokovalo zagaðenje. 
 
2
Piaggio MP3
Skuter na tri toèka!
          Piaggio je svoj prvi model Vespe izbacio davne 1946. godine i tada svijetu zavrtio glavom. Slièno bi se moglo dogoditi s novim modelom MP3 koji ima tri toèka i tako nudi vozaèima izuzetnu stabilnost pored svih ostalih prednosti vožnje motocikla. 
 
2
Virtualna zajednica
Nauènici izraðuju svijet softverskih biæa!
          Koliko god nam to zvuèalo zastraÅ¡ujuæe, nauènici s pet evropskih instituta razvili su projekt kojem je cilj napraviti virtualnu zajednicu te istraživati interakciju i evolucijski razvoj miliona virtualnih biæa. 
 
1
Lijek na pomolu?
'Tjelesnim oklopom' protiv HIV!
          Rad na zaÅ¡titi od side se nastavlja, a nauènici imaju nove ideje. Istraživaèi iz Norwicha, u saradni sa nauènicima iz Holandije i SAD, stvorili su 'prijateljsku bakteriju', koju možemo pronaæi u jogurtu i ljudskom tijelu, te je genetski modificirali tako da uniÅ¡ti virus HIV!
 
 
1
Jedna od najdužih kazni za tu vrstu aktivnosti
Spameru - pet godina zatvora!
          Spamer odgovoran za Å¡irenje virusa i održavanje ogromne mreže tzv. zombi raèunara koja je koristio za slanje neželjene poÅ¡te osuðen je u SAD na 57 mjeseci zatvora, Å¡to je jedna od najdužih kazni za tu vrstu aktivnosti. 
 
0
Google pokrovitelj
Evropsko takmièenje programera!
       Tragajuæi za talentovanim programerima, kompanija Google odluèila je da bude pokrovitelj prvog evropskog takmièenja programera. Iako takmièenje nosi naziv "evropsko", pored programera sa Starog kontinenta, dozvoljeno je i uèešæe državljana neke afrièke ili bliskoistoène zemlje. 
 
0
Impresivne finkcije
Pametni retrovizor!
       Vrijeme je da modernizujete unutraÅ¡nji retrovizor u svom automobilu. Iako se ovo na prvi pogled èini kao pomalo bizarna ideja, kad vidite Å¡to sve ovaj moderni retrovizor može, promijeniæete miÅ¡ljenje 
 
0
Struènjaci Evropske kosmièke agencije zabilježili
Galaksija sve tamnija!
    Struènjaci Evropske kosmièke agencije (EKA) zabilježili su u proteklih desetak godina da galaksija postaje manje svijetla, navodeæi da su crne rupe, vjerovatno, uzrok te pojave.
 
 
0
Iz Microsofta
10-gigapikselna fotka!
          Navikli smo na megapiksele, gdje se rezolucija digitalnih fotografija mjeri u milionima piksela, ali struènjaci Microsoft Research laboratorija do ovog ljeta mogli bi zavrÅ¡iti izradu fotografije koja æe sadržati 10 milijardi piksela 
 
0
Vakcina koju je razvila firma Vical Incorporated
Eksperimentalna zaustavlja H5N1!
    EKSPERIMENTALNA vakcina protiv ptièje gripe moglo bi Å¡tititi ne samo od smrtonosnog soja virusa H5N1, nego i od drugih sojeva virusa gripe, izjavili su nauènici.
 
 
0
Ujedinjenih slijepih Èeške finansira jedinstven program pomoæi
Testiraju GPS za slijepe!
    PRAG - Brza elektronska pomoæ kad se izgube na ulici možda slijepima u ÈeÅ¡koj bude dostupna veæ od jeseni, objavljeno je u ponedjeljak. 
 
2
Za 400$ mjeseèno
E-pošta za milionere!
          Na Web lokaciji www.millionaires24.com, èiji je vlasnik minhenska kompanija Netlite, pozivaju se svi koji cijene "prave stvari" u životu da se pretplate na jedan od ekskluzivnih naloga e-poÅ¡te i "izdignu iznad gomile prosjeènih korisnika koji se odluèuju za besplatne naloge". 
 
2
Revolucija u lijeèenju
Poèelo ispitivanje gela protiv side!
       ViÅ¡e od hiljadu nauènika okupilo se juèe u Cape Townu, glavnom gradu Južnoafrièke Republike kako bi sproveli veliko ispitivanje lijeka koji bi trebao sprijeèiti dalje Å¡irenje side  
 
1
Prvi put u Engleskoj
Vraæeno joj srce nakon 10 godina!
          DvanaestogodiÅ¡nja Hannah Clark prvi je pacijent u Velikoj Britaniji kojem je nakon transplatacije srca koje je poèelo zakazivati, reaktivirano staro srce. 
 
1
Cio Web na èvrstom disku kapaciteta 40 GB
Krstarenje Webom bez "žive" veze!
          Da li je moguæe smjestiti cio Internet na samo jedan lièni raèunar? Webaroo, novoosnovana amerièko-indijska kompanija, pokrenula je besplatnu uslugu koja korisnicima omoguæava preuzimanje informacija s Weba i njihovo èuvanje u memorijskoj kartici koja se veæ koristi u prenosivim raèunarima, ruènim ureðajima i "pametnim" mobilnim telefonima. Tako uskladiÅ¡ten sadržaj može se pretraživati èak i ako raèunar nije povezan s Webom. 
 
0
Uskoro i uzgoj srca?
Organi bi se uskoro mogli uzgajati!
          Nauènici iz Wake Foresta u SAD uspjeÅ¡no su presadili mjehur koji je prethodno laboratorijski uzgojen iz æelija pacijenta. Revolucionarni zahvat izveden je na sedam pacijenata koji su imali oÅ¡teæenja mjehura, a èije su se funkcije nekoliko godina kasnije znaèajno poboljÅ¡ale. 
 
3
Pronaðen lijek za sprjeèavanje širenja zaraze HIV
Otkrivena preventiva za HIV!
          Amerièki nauènici smatraju da su vrlo blizu usavrÅ¡avanju lijeka èijom bi konzumacijom ljudi mogli izbjeæi infekciju virusom HIV, javljaju agencije. 
 
2
Propadanje ledenih ploèa
Dolazi li novo doba poplava?
          Ledeni pokrivaè na Arktiku i Antarktici mogao bi se topiti brže nego Å¡to se do sada mislilo i do 2100. godine poveæati nivo mora za Å¡est metara, kaže se u studiji objavljenoj u èetvrtak u Sjedinjenim Amerièkim Državama. 
 
2
Novi zakon u Njemaèkoj
Za ilegalni download - 2 godine zatvora!
          Prema juèe izglasanom zakonu, Njemci riskiraju èak dvije godine zatvora za ilegalno downloadanje filmova i muzike za privatne potrebe, dok oni koji to èine u komercijalne svrhe mogu dobiti èak pet godina. 
 
2
Vijesti iz filmskog studija Universal
Legalno 'skidanje' filmova sa Interneta!
          Obožavaoci filma u Velikoj Britaniji uskoro æe moæi legalno, putem Interneta, 'skinuti' svoj omiljeni filmski snimak. Vijesti su to koje stiži iz filmskih studija Universal, a filmovi 'King Kong' te 'Ponos i predrasude' biæe meðu prvima koji æe se moæi, legalnim downloadom, kupiti preko Interneta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|