2
Virtualna zajednica
Naučnici izrađuju svijet softverskih bića!

          Koliko god nam to zvučalo zastrašujuće, naučnici s pet evropskih instituta razvili su projekt kojem je cilj napraviti virtualnu zajednicu te istraživati interakciju i evolucijski razvoj miliona virtualnih bića.

       Projekt pod nazivom New Ties odvija se u sklopu programa FP6 Evropske unije, a započeo je u septembru 2004. godine i trebao bi završiti 31. avgusta 2007. godine.
       Cilj ovog naprednog projekta je, osim analize razvoja softverskih bića te uspostavljanja njihovih odnosa, iskoristiti snagu vještačke inteligencije kako bi se predvidjeli neki od događaja u stvarnom svijetu. Političari bi naprimjer mogli predvidjeti rezultate izbora prije negoli se oni održe, inženjeri bi u određenim situacijama mogli iskoristiti snagu vještačke inteligencije, a tvorci računarskih igara mogli bi koristiti inteligentnije likove koji bi učili u hodu te samim time učiniti određenu računarsku igru zanimljivijom i zahtjevnijom.
          Zasad je stvorena zajednica od oko 2.000 vještačkih bića, smještenih na jednom jedinom računaru, no cilj projekta je napraviti zajednicu sastavljenu od nekoliko miliona virtualnih likova, za što će biti potrebna cijela mreža računara. Ova softverska bića nemaju imena, no razlikuju se po polu, starosti, veličini, metabolizmu te nekim drugim karakteristikama i tokom svog životnog vijeka se dodatno razvijaju.
www.new-ties.org/mambo





Posjeta : 1742