Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
Naučno potvrđeno
Debele majke rađaju - debelu djecu!
    Hoće li dijete imati problema s prekomjernom tjelesnom težinom, moguće je (pred)vidjeti i prije njegova rođenja. Britanska studija utvrdila je, naime, da debele majke rađaju debelu djecu. 
 
0
Naučnici uspjeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva
Gorivo od - starog papira!
    Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspjeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, tvrde američki istraživači Univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.  
 
0
Dan bezbjednosti interneta
Više od igre - to je život!
    "To je više od igre, to je tvoj život" - ovogodišnji je moto pod kojim se danas obilježava Dan bezbjednosti interneta. 
 
3
Izum britanskih naučnika
Proizveli - upola jeftinije gorivo!
    Kroz tri do pet godina na tržištu bi se moglo napokon pojaviti vještačko gorivo na koje bi se mogli voziti automobili. Vozila pri tom ne bi trebala prolaziti kroz nikakve modifikacije, a litru goriva plaćali bi puno manje nego sada. 
 
0
Eksperiment američkih naučnika
Razvili vakcinu - protiv kokaina!
    Američki naučnici razvili su vakcinu protiv kokaina koja bi zavisnicima mogla da pruži još jedan način odvikavanja od te droge.
 
 
0
Predstavljen koncept novog pametnog telefona
Mozilla sprema - "pametnjakovića"!
    Mozilla je predstavila koncept novog pametnog telefona zasnovanog na Androidu, koji bi, prema nekim procenama, na tržištu možda mogao da se nađe u prvoj polovini sljedeće godine.
 
 
3
Američki naučnici saopštili
Otkrili - "novu" Zemlju!
    - Planeta najsličnija našoj otkrivena je u sazvežđu Vage - saopštili su američki naučnici. 
 
2
Zvuči nevjerovatno i kontradiktirno, ali je istinito
Naučnici stvorili - "suvu vodu"!
    Britanski naučnici stvorili su tvar koja nalikuje šećeru, a koja je u biti "suva voda". 
 
1
Izumi
Život spašavaju - pametne gaće!
    Pametne gaće su revolucionarni dio muške odjeće koje nisu samo udobne za nošenje nego mogu i spasiti život. 
 
1
Poslednja naučna istraživanja pokazala
Lijek za paralizu - u školjkama!
    Poslednja istraživanja pokazuju da bi šećer, koji se može naći u ljušturama morskih školjki i drugih mekušaca, mogao biti rješenje u liječenju kičme kod osoba koje pate od paralize. 
 
1
Opasnost za korisnike interneta na Dan zaljubljenih
Umjesto ljubavi - virus!
    Korišćenje aktuelnih događanja poslednjih godina omiljena je taktika autora malicioznih programa. Botneti, na primer Storm i Dref-AB, takođe se služe prazničnom tematikom za varanje korisnika.
 
 
2
Projekat američkog ministarstva odbrane
Cisco i internet - u svemiru!
    San kompanije Cisco da prodaje rutere koji su otporni na zračenje sada je korak bliže nakon testiranja u orbiti kojem je podvrgnut jedan od proizvoda ove kompanije na komercijalnom satelitu. 
 
1
Britanski naučnici pronašli test za Alzheimarovu bolest
Otkriva bolest - 20 godina ranije!
    Alzheimerova bolest sve je češća i od nje obolijeva sve više ljudi, a lijeka još nema. No, britanski naučnici otkrili su test koji može otkriti ovu bolest čak 20 godina prije nego se pojave ikakvi simptomi. 
 
2
Kinezi pretekli sve
Predstavili - najbrži voz!
    Kina je juče zvanično otvorila najbržu željezničku liniju na svijetu. Superbrzi voz će među gradovima Guangzhou i Wuhan voziti prosječnom brzinom od 350 kilometara na sat. 
 
1
"Nokia 6700" u novom ruhu
Od klasičnog - otmen uređaj!
    "Nokia" je predstavila svoj klasični "6700" model telefona, koji dolazi u novom dizajnu, još je elegantniji i u potpunosti prekriven osamnaestokaratnim zlatom.  
 
1
NASA i ESA dogovorile se o spajanju resursa
Zajedno "osvajaju" Mars!
    NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) službeno su se dogorovili o spajanju resursa za istraživanje i proučavanje Marsa.
 
 
0
Rusija je u svemir lansirala raketu sa SMOS i Proba-2
Satelit olakšava - prognozu vremena!
    Rusija je u svemir lansirala raketu koja na sebi nosi dva evropska satelita. Raketa je ispaljena iz vojne baze Plesetsk, a na sebi nosi satelite SMOS i Proba-2 koje je napravila Evropska svemirska agencija (ESA). Satelit SMOS skupljaće radijske signale koje sa zemljine površine šalju stanice vode. Proba-2 će isprobati svemirsku opremu u realnim uslovima vožnje po svemiru. 
 
1
Tim američkog profesora Džeja Nejca je uspio da terapeutske gene ubaci u ćelije za svjetlost u oko odraslih mužjaka
Geni liječe daltonizam!
    Ubacivanjem terapeutskih gena sa nedostajućom DNK u ćelije za svjetlost u oku mužjaka majmuna naučnici su uspjeli da mu izliječe daltonizam.  
 
2
Šesnaesti festival informatičkih dostignuća"INFOFEST" otvoren u Budvi
Informatičari "prkose" krizi!
    Pod sloganom “Kriza? Baš zato”, sinoć na terasi hotela "Avala", potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo dr Vujica Lazović svečano je otvorio 16. festival informatičkih dostignuća"INFO FEST".
Na najznačajnijoj manifestaciji ovog tipa u regionu, odlukom Vlade Crne Gore proglašena je od državnog značaja, eksluzivni učesnici su "Čikom", Digit", "Asseco", Pošta Crne Gore i "Com Trade group", a eksluzivni "Saga", "ProMonte", Informatika Montenegro", "T-com", "SBS" i "MDS", a do 3. oktobra predstaviće se još 25 kompanija informaciono-komunikacionih tehnologija iz zemlje i svijeta.  
 
2
Planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora u subotu organizuje pješački maraton "Kotor - Lovćen - Kotor 2009"
Maratonci idu - Njegoševim putem!
    - Kreće se sa "morske pjene" i onda stazama kojima je išao crnogorski vladika i pjesnik Njegoš, kroz raznovrsni i atraktivni krajolik, stiže se do najviše tačke na oko 1700 metara - specifičnost je pješačkog maratona Kotor - Lovćen - Kotor 2009", koji u subotu organizuje planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora.
Okupljanje maratonaca, polumaratonaca i rekreativaca je na Gurdicu - južna gradska vrata - a za učesnike svih kategorija cilj je Tabačina - "Crnogorski Pazar" . 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|