2
Nauèno potvrðeno
Debele majke raðaju - debelu djecu!

    Hoæe li dijete imati problema s prekomjernom tjelesnom težinom, moguæe je (pred)vidjeti i prije njegova roðenja. Britanska studija utvrdila je, naime, da debele majke raðaju debelu djecu.

Rezultati istraživanja potvrdili su da se prekomjerna težina i pretilost u trudnoæi mogu razviti u potencijalno opasne promjene u nivoima masnoæa djeteta koje se razvija u maternici trudne žene.
Do zakljuèaka su nauènici došli bilježenjem nivoa masnoæe u još neroðenih beba. Magnetskoj rezonanci u bolnici u zapadnom Londonu podvrgnuto je 105 majki od kojih su njih 54 nosile djeèaka, a 51 djevojèicu. Kod 31 djeteta, nakon roðenja, utvrðeno je da imaju više masnih æelija nego što je to normalno, a poveæanje su povezali s prekomjernom težinom njihovih majki.
– Iznenadila sam se da smo uspjeli tako jasno detektovati kontinuirani uticaj promjene majèina indeksa tjelesne težine (BMI) na dijete – kazala je voditeljica istraživanja i dodala kako je ovo veliko otkriæe koje otvara prozor razumijevanju naèina na koji majèin metabolizam utièe na njezino dijete. Utvrðeno je, naime, da poveæanje BMI kod majke za samo jednu jediniènu vrijednost rezultira taloženjem sedam grama masti više u jetrima neroðenog djeteta. Novoroðenèad se obièno raða sa 700 grama masnog tkiva, a kod treæine ispitane djece zabilježeno je mnogo više adipocita nego li je normalno.
Takoðe, utvrðeno je da neke bebe imaju jednaku strukturu masnoæa oko trbuha u abdominalnom podruèju kao i osobe u 50-im godinama.




Posjeta : 2355