Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
Otkriće naučnika iz Wisconsina
"Ptičji grip" opasniji za djecu!
    Naučnici Sveučilišta u Wisconsinu otkrili su mogući razlog zbog kojeg se virus ptičje gripe znatno teže prenosi među ljudima nego što je to slučaj s virusom "klasične" ljudske gripe, navodi naučni časopis Nature.
 
 
2
Google Finanace
Google uvodi finansijski servis!
          Američka Internet kompanija Google saopštila je da uvodi novi servis, finansijski - Google Finance, čime stupa na tržište finansijskih informacija na kome sada dominiraju njeni konkurenti. Tokom probnog emitovanja novog servisa korisnici će moći da dođu do odgovarajućih, ciljanih vijesti iz oblasti finansija, poslovanja firmi i investicionih fondova po sistemu pretraživanja pomoću ključnih riječi.  
 
2
"Microsoft"
Odložili izlazak novog "Windowsa"!
    Microsoft je odložio službeni izlazak dugo očekivanog Windows Vista opreativnog sistema. Iako je puštanje u prodaju prvobitno bilo planirano za drugu polovinu ove godine ono je, prema posljednjim informacijama, odloženo za januar, 2007. Vista je prvi Microsoftov operativni sistem nakon Winodowsa XP koji su svoju "premijeru" imali prije pet godina.  
 
2
Američki naučnici o "ptičjem gripu"
Virus mutirao u dva oblika!
    Virus ptičje gripe tipa H5N1 je evoluirao u dva genetski različita soja, potvrdili su američki naučnici iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. 
 
2
Tvrdnje njemačkog naučnika Claus Lämmerzahla
Zemlja i Sunce se udaljavaju!
       Udaljenost između Zemlje i Sunca svakih se 100 godina poveća za deset metara, rekao je njemački naučnik Claus Lämmerzahl na 70. godišnjem zasjedanju Njemačkog fizikalnog društva (DPG) u Münchenu 
 
1
Uskoro
Baterije na bakterije!
          Ime bakterije je shewandella oneidensis, ona se hrani metalima, dok kao nusprodukt metabolizma izbacuje čistu energiju u vidu slobodnih elektrona koji se na izlazu iz bakterije ne rekombinuju u hemijskim spojevima. Prema pisanju na News.comu, ovu su njenu karakteristiku odlučili iskoristiti istraživači s Univerziteta Rice i Univerziteta u južnoj Kaliforniji u proizvodnji gorivih ćelija. 
 
1
Na današnji dan
Internet došao u Evropu!
          Mnoge će iznenaditi kad pročitaju da je na današnji dan, relativno nedavne 1990. godine, internet 'prešao' iz SAD u Evropu. 
 
1
Bombardier Embrio
Što ćemo voziti u budućnosti?
          Iako vizionarstvo ne može škoditi, mi se još uvijek sjećamo propalog 'Segway' koncepta kojeg su tvorci predstavljali kao budućnost ljudskog transporta. Segway je bio inovativni koncept na dva kotača na kojem bi putnik stajao. Sama naprava nije išla mnogo brže od ljudskog hoda te je bila preskupa i prekomplickovana za razvoj. Na sličnom putu je i Bombardier Embrio, revolucionarni transportni koncept koje se za razliku od Segwaya oslanja na vožnju samo jednim kotačem.  
 
1
Posjetitte Mars uz pomoć Google Mapsa
Google na Marsu!
          Obožavaoci svemira sada mogu posjetiti Mars i osjetiti kako je to istraživati planine, kanjone i lavirinte kanala na Crvenoj planeti, a pri tom ne moraju brinuti o niskim temperaturama i razrijeđenoj atmosferi.  
 
1
Zvijezda ovogodišnjeg CeBITa
Mini-računar „origami” !
            Sajam informacione tehnologije, "CeBIT", koji se od danas do 15. marta održava u njemačkom gradu Hanoveru, u znaku je najnovijih modela mobilnih telefona, ultralakih prenosnih računara, još moćnijih i još manjih fotoaparata, ali i najnovije „Majkrosoftove” tajne - „origamija”.  
 
1
Iznenađujuću slike Enceladusa
Voda na Saturnovom mjesecu!
    Svemirska letjelica Cassini koja orbitira oko Saturna otkrila je tekuću vodu koja izbija iz gejzira na zaleđenom Saturnovom mjesecu Enceladus čime je podstakla i nagađanja da bi na tom svemirskom tijelu moglo biti života. 
 
0
Optočena zlatom i dragim kamenjem
USB memorija za 3.000e!
          Kažu na stranicama Luxista "... često ovakve stvari znaju izgledati neukusno...", ali odmah zatim tvrde da ova izgleda "vrlo klasično". To jeste, klasično ako vam USB memorija u kućištu od 14 ili 18-karatnog zlata optočena s tri-četiri draga kamena izgleda klasično. Podržava i U3.  
 
0
Amerikanci do 2018. grade bazu na Mjesecu
Čovjek se vraća na Mjesec!
    Do kraja iduće decenije čovjek će ponovno koračati Mjesecom, najavila je NASA. Ovaj se put misija neće ograničiti na puko hodanje po površini Zemljinog satelita, već bi se na Mjesecu trebala sagraditi i baza koja će poslužiti kao prva stanica u budućim misijama na Mars. Baza na Mjesecu predviđena je za šestomjesečni boravak astronauta. Avantura počinje uskoro gradnjom novog svemirskog broda. 
 
0
Američke vojne snage ozbiljno razmišljaju o upotrebi riba u vojne svrhe
Stvaraju morske pse - ubice!
    AMERIČKO ministarstvo obrane, čije se sjedište nalazi u čuvenoj zgradi poznatoj pod nazivom Pentagon, finansira ozbiljna naučna istraživanja tajnih tehnologija koje bi čovjeku omogućile daljinsku kontrolu nad kretnjama velikih morskih riba, u prvom redu morskih pasa koji bi mornarici služili kao nosioci razornih oružja ili podvodni špijuni.

 
 
0
prvi radio s integrisanim sistemom za razgovor bez ruku
Bluetooth autoradio!
          Francuska kompanija Parrot počela je s prodajom prvog autoradija s integrisanim sistemom za razgovor bez ruku (hands free) koji s mobilnim telefonom komunicira putem Bluetootha. Uređaj nazvan Rhytm n´blue sadrži AM/FM radio i CD player koji podržava reprodukciju i MP3 formata, ali najzanimljivije mogućnosti su vezane uz "telefonske" funkcije.  
 
2
Microsoft planira šest verzija novog Windowsovog proizvoda Vista
Windows Vista u 6 verzija!
          Najuobičajenija potrošačka verzija novog operativnog sistema Windows kompanije Microsoft u budućnosti će imati opciju snimanja i gledanja televizije, kao i ostale funkcije kojima je cilj da se lični računari više koriste za zabavu. 
 
2
Uskoro novi hirurški zahvati
Operacije na srcu dok kuca!
       Hirurzi će uskoro biti u mogućnosti obavljati hirurške zahvate na srcu koje za to vrijeme neće prestajati raditi, zahvaljujući novom softwareu koji će omogućiti ujednačenu aktivnost pumpanja krvi uz istovremeno pomjeranje robotizovanih hirurških instrumenata, stoji u izvještaju objavljenom u zadnjem broju stručnog časopisa The New Scientist Magazine. 
 
0
Predviđanja jednog od najuglednijih futurologa Ray Kurzweila
Mozak jednostavniji od Worda!
          Do 2010. računari kakve znamo nestaju, već 2029. ćemo kupovati računare utkane u odjeću. Svakog od nas ionako pokreće 23.000 malih softvera zvanih geni. I da, ubuduće neće biti šefova!  
 
0
Otkriće međunarodne ekipe naučnika u Indoneziji
Pronašli 'izgubljeni svijet'!
          Međunarodna ekipa naučnika pronašla je u džungli Indonezijske Gvineje, kako kažu, “izgubljeni svijet” s mnoštvom dosad neotkrivenih životinjskih i biljnih vrsta. “Ovo je Rajski vrt na Zemlji”, oduševljeno je za BBC izjavio jedan od voditelja tima, Bruce Beehler. 
 
0
Prvi komercijalni biorazgradivi mobilni telefon
Mobilni od kukuruza i krompira!
          U mnogim razvijenim zemljama u prosjeku ima nekoliko puta više mobilnih telefona nego stanovnika, a korisnici imaju praksu da vrlo često mijenjaju svoje mobilne ljubimce. Zato je opravdana zabrinutost tih zemalja zbog količine neekološkog otpada.Upravo iz tog razloga kompanija NEC predstavila je prvi komercijalni biorazgradivi mobilni telefon.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|