Sedmica - Nauka i Tehnologija

2
Otkriæe nauènika iz Wisconsina
"Ptièji grip" opasniji za djecu!
    Nauènici Sveuèilišta u Wisconsinu otkrili su moguæi razlog zbog kojeg se virus ptièje gripe znatno teže prenosi meðu ljudima nego što je to sluèaj s virusom "klasiène" ljudske gripe, navodi nauèni èasopis Nature.
 
 
2
Google Finanace
Google uvodi finansijski servis!
          Amerièka Internet kompanija Google saopštila je da uvodi novi servis, finansijski - Google Finance, èime stupa na tržište finansijskih informacija na kome sada dominiraju njeni konkurenti. Tokom probnog emitovanja novog servisa korisnici æe moæi da doðu do odgovarajuæih, ciljanih vijesti iz oblasti finansija, poslovanja firmi i investicionih fondova po sistemu pretraživanja pomoæu kljuènih rijeèi.  
 
2
"Microsoft"
Odložili izlazak novog "Windowsa"!
    Microsoft je odložio službeni izlazak dugo oèekivanog Windows Vista opreativnog sistema. Iako je puštanje u prodaju prvobitno bilo planirano za drugu polovinu ove godine ono je, prema posljednjim informacijama, odloženo za januar, 2007. Vista je prvi Microsoftov operativni sistem nakon Winodowsa XP koji su svoju "premijeru" imali prije pet godina.  
 
2
Amerièki nauènici o "ptièjem gripu"
Virus mutirao u dva oblika!
    Virus ptièje gripe tipa H5N1 je evoluirao u dva genetski razlièita soja, potvrdili su amerièki nauènici iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. 
 
2
Tvrdnje njemaèkog nauènika Claus Lämmerzahla
Zemlja i Sunce se udaljavaju!
       Udaljenost izmeðu Zemlje i Sunca svakih se 100 godina poveæa za deset metara, rekao je njemaèki nauènik Claus Lämmerzahl na 70. godišnjem zasjedanju Njemaèkog fizikalnog društva (DPG) u Münchenu 
 
1
Uskoro
Baterije na bakterije!
          Ime bakterije je shewandella oneidensis, ona se hrani metalima, dok kao nusprodukt metabolizma izbacuje èistu energiju u vidu slobodnih elektrona koji se na izlazu iz bakterije ne rekombinuju u hemijskim spojevima. Prema pisanju na News.comu, ovu su njenu karakteristiku odluèili iskoristiti istraživaèi s Univerziteta Rice i Univerziteta u južnoj Kaliforniji u proizvodnji gorivih æelija. 
 
1
Na današnji dan
Internet došao u Evropu!
          Mnoge æe iznenaditi kad proèitaju da je na današnji dan, relativno nedavne 1990. godine, internet 'prešao' iz SAD u Evropu. 
 
1
Bombardier Embrio
Što æemo voziti u buduænosti?
          Iako vizionarstvo ne može škoditi, mi se još uvijek sjeæamo propalog 'Segway' koncepta kojeg su tvorci predstavljali kao buduænost ljudskog transporta. Segway je bio inovativni koncept na dva kotaèa na kojem bi putnik stajao. Sama naprava nije išla mnogo brže od ljudskog hoda te je bila preskupa i prekomplickovana za razvoj. Na sliènom putu je i Bombardier Embrio, revolucionarni transportni koncept koje se za razliku od Segwaya oslanja na vožnju samo jednim kotaèem.  
 
1
Posjetitte Mars uz pomoæ Google Mapsa
Google na Marsu!
          Obožavaoci svemira sada mogu posjetiti Mars i osjetiti kako je to istraživati planine, kanjone i lavirinte kanala na Crvenoj planeti, a pri tom ne moraju brinuti o niskim temperaturama i razrijeðenoj atmosferi.  
 
1
Zvijezda ovogodišnjeg CeBITa
Mini-raèunar „origami” !
            Sajam informacione tehnologije, "CeBIT", koji se od danas do 15. marta održava u njemaèkom gradu Hanoveru, u znaku je najnovijih modela mobilnih telefona, ultralakih prenosnih raèunara, još moænijih i još manjih fotoaparata, ali i najnovije „Majkrosoftove” tajne - „origamija”.  
 
1
Iznenaðujuæu slike Enceladusa
Voda na Saturnovom mjesecu!
    Svemirska letjelica Cassini koja orbitira oko Saturna otkrila je tekuæu vodu koja izbija iz gejzira na zaleðenom Saturnovom mjesecu Enceladus èime je podstakla i nagaðanja da bi na tom svemirskom tijelu moglo biti života. 
 
0
Optoèena zlatom i dragim kamenjem
USB memorija za 3.000e!
          Kažu na stranicama Luxista "... èesto ovakve stvari znaju izgledati neukusno...", ali odmah zatim tvrde da ova izgleda "vrlo klasièno". To jeste, klasièno ako vam USB memorija u kuæištu od 14 ili 18-karatnog zlata optoèena s tri-èetiri draga kamena izgleda klasièno. Podržava i U3.  
 
0
Amerikanci do 2018. grade bazu na Mjesecu
Èovjek se vraæa na Mjesec!
    Do kraja iduæe decenije èovjek æe ponovno koraèati Mjesecom, najavila je NASA. Ovaj se put misija neæe ogranièiti na puko hodanje po površini Zemljinog satelita, veæ bi se na Mjesecu trebala sagraditi i baza koja æe poslužiti kao prva stanica u buduæim misijama na Mars. Baza na Mjesecu predviðena je za šestomjeseèni boravak astronauta. Avantura poèinje uskoro gradnjom novog svemirskog broda. 
 
0
Amerièke vojne snage ozbiljno razmišljaju o upotrebi riba u vojne svrhe
Stvaraju morske pse - ubice!
    AMERIÈKO ministarstvo obrane, èije se sjedište nalazi u èuvenoj zgradi poznatoj pod nazivom Pentagon, finansira ozbiljna nauèna istraživanja tajnih tehnologija koje bi èovjeku omoguæile daljinsku kontrolu nad kretnjama velikih morskih riba, u prvom redu morskih pasa koji bi mornarici služili kao nosioci razornih oružja ili podvodni špijuni.

 
 
0
prvi radio s integrisanim sistemom za razgovor bez ruku
Bluetooth autoradio!
          Francuska kompanija Parrot poèela je s prodajom prvog autoradija s integrisanim sistemom za razgovor bez ruku (hands free) koji s mobilnim telefonom komunicira putem Bluetootha. Ureðaj nazvan Rhytm n´blue sadrži AM/FM radio i CD player koji podržava reprodukciju i MP3 formata, ali najzanimljivije moguænosti su vezane uz "telefonske" funkcije.  
 
2
Microsoft planira šest verzija novog Windowsovog proizvoda Vista
Windows Vista u 6 verzija!
          Najuobièajenija potrošaèka verzija novog operativnog sistema Windows kompanije Microsoft u buduænosti æe imati opciju snimanja i gledanja televizije, kao i ostale funkcije kojima je cilj da se lièni raèunari više koriste za zabavu. 
 
2
Uskoro novi hirurški zahvati
Operacije na srcu dok kuca!
       Hirurzi æe uskoro biti u moguænosti obavljati hirurške zahvate na srcu koje za to vrijeme neæe prestajati raditi, zahvaljujuæi novom softwareu koji æe omoguæiti ujednaèenu aktivnost pumpanja krvi uz istovremeno pomjeranje robotizovanih hirurških instrumenata, stoji u izvještaju objavljenom u zadnjem broju struènog èasopisa The New Scientist Magazine. 
 
0
Predviðanja jednog od najuglednijih futurologa Ray Kurzweila
Mozak jednostavniji od Worda!
          Do 2010. raèunari kakve znamo nestaju, veæ 2029. æemo kupovati raèunare utkane u odjeæu. Svakog od nas ionako pokreæe 23.000 malih softvera zvanih geni. I da, ubuduæe neæe biti šefova!  
 
0
Otkriæe meðunarodne ekipe nauènika u Indoneziji
Pronašli 'izgubljeni svijet'!
          Meðunarodna ekipa nauènika pronašla je u džungli Indonezijske Gvineje, kako kažu, “izgubljeni svijet” s mnoštvom dosad neotkrivenih životinjskih i biljnih vrsta. “Ovo je Rajski vrt na Zemlji”, oduševljeno je za BBC izjavio jedan od voditelja tima, Bruce Beehler. 
 
0
Prvi komercijalni biorazgradivi mobilni telefon
Mobilni od kukuruza i krompira!
          U mnogim razvijenim zemljama u prosjeku ima nekoliko puta više mobilnih telefona nego stanovnika, a korisnici imaju praksu da vrlo èesto mijenjaju svoje mobilne ljubimce. Zato je opravdana zabrinutost tih zemalja zbog kolièine neekološkog otpada.Upravo iz tog razloga kompanija NEC predstavila je prvi komercijalni biorazgradivi mobilni telefon.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|