2
Uskoro novi hirurški zahvati
Operacije na srcu dok kuca!

       Hirurzi će uskoro biti u mogućnosti obavljati hirurške zahvate na srcu koje za to vrijeme neće prestajati raditi, zahvaljujući novom softwareu koji će omogućiti ujednačenu aktivnost pumpanja krvi uz istovremeno pomjeranje robotizovanih hirurških instrumenata, stoji u izvještaju objavljenom u zadnjem broju stručnog časopisa The New Scientist Magazine.

       Kraljevski institut u Londonu izradio je poseban software koji će nadzirati kretanje, dizajniran da funkcioniše zajedno s robotizovanim operativnim instrumentima. Koristiće se za izvođenje hirurških zahvata na otvorenom srcu poput primjera ugradnje srčanih premosnica.
       Tokom tradicionalne ugradnje premosnica rad srca se obustavlja, a vještačka pumpa koristi se da bi omogućila neprekidan protok krvi žilama. Ali, budući je riječ o svojevrsnom "ataku" na organizam, jer se taj invazivni zahvat vrši na otvorenom srcu, a krv se mora preusmjeravati uz pomoć posebnog aparata, naučnici smatraju da će korištenje novog softwarea uveliko olakšati ovakve operacije.
       Software će se koristiti zajedno s robotom prozvanim Da Vinci, a imaće endoskop s dvije kamere koje hirurzima prenose slike. Software oslikava srce te omogućuje projiciranje trodimenzionalne slike pred očima hirurga. Istovremeno osigurava da se srčani ritam ne prekida te instruira robotizovane hirurške instrumente da se pomjeraju naprijed-natrag u skladu s otkucajima srca.
       Do sada je spomenuti software testiran samo na silikonskim modelima srca uz upotrebu robotizovane ruke.





Posjeta : 1758