0
Amerikanci do 2018. grade bazu na Mjesecu
Čovjek se vraća na Mjesec!

    Do kraja iduće decenije čovjek će ponovno koračati Mjesecom, najavila je NASA. Ovaj se put misija neće ograničiti na puko hodanje po površini Zemljinog satelita, već bi se na Mjesecu trebala sagraditi i baza koja će poslužiti kao prva stanica u budućim misijama na Mars. Baza na Mjesecu predviđena je za šestomjesečni boravak astronauta. Avantura počinje uskoro gradnjom novog svemirskog broda.

Spajanjem najbolje tehnologije iz misija Apollo i modernog space shuttlea američki stručnjaci konstruiraće letilicu novog milenijuma. Središnja letilica imaće kapacitet za prevoz astronauta do Mjeseca i natrag, dodatni prostor za astronaute koji će putovati na Mars, te prostorije za teret i opremu.
Uz solarne ploče koje će letilice opskrbljivati energijom, gorivo će biti tekući metan. Time se otvara mogućnost ponovnog punjenja rezervoara na samom Marsu, planeti čija je atmosfera bogata tim plinom. Novi lunarni modul moći će prevesti dvostruko veću posadu od Apolla, a moći će se koristiti za desetak misija.




Večernji list

Posjeta : 1729