0
Američke vojne snage ozbiljno razmišljaju o upotrebi riba u vojne svrhe
Stvaraju morske pse - ubice!

    AMERIČKO ministarstvo obrane, čije se sjedište nalazi u čuvenoj zgradi poznatoj pod nazivom Pentagon, finansira ozbiljna naučna istraživanja tajnih tehnologija koje bi čovjeku omogućile daljinsku kontrolu nad kretnjama velikih morskih riba, u prvom redu morskih pasa koji bi mornarici služili kao nosioci razornih oružja ili podvodni špijuni.



Kako u novom broju piše časopis " New Scientist", vojni naučnici u SAD razvijaju tehnologiju i metodu potrebnu za manipulisanje morskim psima putem daljinske kontrole, čime se te morske životinje želi pretvoriti u podvodne špijune ili smrtonosno oružje.
Inženjeri, koje plaća Pentagon, su razvili elektronički umetak za riblji mozak za koji se nadaju da će im omogućiti kontrolu nad kretnjama morskih pasa, a nadaju se i da će novom tehnologijom uspjeti dekodirati osjećaje morskih pasa.
U vrijeme Hladnog rata SAD i tadašnji SSSR su trenirali delfine i kitove ubice za izvođenje kvazi-vojnih zadataka, no ovo je prvi put da vojne snage ozbiljno razmišljaju o upotrebi riba u vojne svrhe, piše britanski časopis The Independent.
Pentagon se nada eksploataciji morskih pasa, osobito njihove vrline tihog plivanja i prikradanja u vodi, te korištenju njihove sposobnosti otkrivanja osjetljivih električnih naprava kao i praćenja raznih hemijskih tragova u vodi.
Vojni stručnjaci se nadaju da će "daljinski upravljane" morske pse moći pretvoriti u prikrevene špijunske životinje, koje će možda moći neprimjetno slijediti neprijateljske brodove i uništavati ih.
Nervni umeci sadrže elektrode ugrađene u riblji mozak koji tako može biti podstaknuti pomoću daljinskog upravljača, koji pak putem elektronskih signala stimuliše određena područja ribljeg glavnog centralnog sistema u mozgu i tako ribi "diriguje" kuda da ide.
"New Scientist" navodi kako je vojna studija o morskim psima zamišljena i kao istraživanje moždanih aktivnosti kod morskih pasa čime se želi razlučiti kako riba reaguje u raznim okruženjima u kojima se nalazi u svojem prirodnom staništu, ali i na vojnom zadatku.






Posjeta : 1662