1
Uskoro
Baterije na bakterije!

          Ime bakterije je shewandella oneidensis, ona se hrani metalima, dok kao nusprodukt metabolizma izbacuje čistu energiju u vidu slobodnih elektrona koji se na izlazu iz bakterije ne rekombinuju u hemijskim spojevima. Prema pisanju na News.comu, ovu su njenu karakteristiku odlučili iskoristiti istraživači s Univerziteta Rice i Univerziteta u južnoj Kaliforniji u proizvodnji gorivih ćelija.

       Bakterija, inače, nije dobijena nikakvim genetskim manipulacijama, već živi u tlu i vodi oko nas, ali za razliku od većine drugih sličnih organizama ne koristi kiseonik u procesu hranjenja.
         Gorive ćelije koje bi koristile ovu bakteriju za proizvodnju energije imale bi na anodi nakupine ovih bakterija, a kao hrana za njih bi se koristile otpadne vode iz kojih bi shewandella uzimala potrebne joj metale i proizvodila slobodne elektrone. Takođe su moguće i hibridne gorive ćelije gdje se jedna vrsta bakterija hrani otpadnim materijama koje proizvede druga vrsta bakterija.
          Timovi u Riceu i USC se nadaju da će u idućih pet godina proizvesti prvu praktičnu gorivu ćeliju napravljenu na ovim principima. Istraživanje sufinansira i američko ministarstvo obrane s 4,4 miliona dolara.





Posjeta : 1766