2
Google Finanace
Google uvodi finansijski servis!

          Američka Internet kompanija Google saopštila je da uvodi novi servis, finansijski - Google Finance, čime stupa na tržište finansijskih informacija na kome sada dominiraju njeni konkurenti. Tokom probnog emitovanja novog servisa korisnici će moći da dođu do odgovarajućih, ciljanih vijesti iz oblasti finansija, poslovanja firmi i investicionih fondova po sistemu pretraživanja pomoću ključnih riječi.

       U toj test verziji je Google Finance, prema agenciji Rojters, očigledno siromašniji od već postojećih finansijskih servisa Internet kompanija Yahoo, Majkrosoftovog MSN ili Money&Finance, koji pruža America Online. Servis se oslanja na veliku paletu izvora, a podatke mu dostavljaju i firme Reuters Group, Hoover´s, Morningstar i druge.
       Google u okviru svog finansijskog servisa kao prvi na tržištu uvodi Internet dnevnike, takozvane blogove, što je u okviru opšteg servisa vijesti prvi počeo da nudi Yahoo. Za sada Google u sekciji Finansije nudi zapise o vijestima iz firmi, zatim personalizovani dio pomoću kojeg se može pratiti razvoj cijena akcija u odabranim kompanijama, ili grafikone sa prikazima razvoja cijena akcija.
         Pri traženju naziva firme u pretraživačkom polju Googlea mogu se vidjeti osnovne informacije o njima, adresa i sjedište, informacije o menadžmentu kompanija, zbir najnovijih agencijskih informacija o tim preduzećima i mnogi drugi podaci. Autori nove Google usluge su inženjeri zaposleni u indijskoj filijali te kompanije koji su se bavili istraživanjem mogućnosti poboljšanja pretrage finansijskih informacija.





Posjeta : 1611