0
Otkriće međunarodne ekipe naučnika u Indoneziji
Pronašli 'izgubljeni svijet'!

          Međunarodna ekipa naučnika pronašla je u džungli Indonezijske Gvineje, kako kažu, “izgubljeni svijet” s mnoštvom dosad neotkrivenih životinjskih i biljnih vrsta. “Ovo je Rajski vrt na Zemlji”, oduševljeno je za BBC izjavio jedan od voditelja tima, Bruce Beehler.

       Otkrivene su nove vrste leptira, kolibrija i žaba, kao i mnoštvo biljnih vrsta, od čega pet potpuno novih vrsta palmi te poprilično velika i lijepa vrsta iz roda Rhododendron.
          Ekipa naučnika iz SAD, Australije i Indonezije odlučila se zaputiti u neistražene dijelove planine Moja koja se nalazi sjeverno od golemog Memberamo Basina, na zapadnom dijelu ostrva Nova Gvineja, dijelu koji pripada Indoneziji.
          Tamo su proveli oko mjesec dana, a obuhvatili su područje Moje koje se proteže u visinskom rasponu od čak 2.000 metara. Njih bi u gustu šumu spustio helikopter, a najbolji dokaz netaknutosti tok kutka svijeta od strane ljudske ruke jeste i izjava jednog od lokalnih domorodaca koji tvrdi da u tom području niko nikada od članova njegovog plemena nije bio.
          Tim je takođe zapazio i zlatnog klokana, za kojeg se smatralo da je izlovljen. Naučnike je zapanjila i činjenica što se neke od životinja kojima su se približile uopšte nisu bojale prisustva ljudi.











Posjeta : 1804