1
Prvi put u Engleskoj
Vraćeno joj srce nakon 10 godina!

          Dvanaestogodišnja Hannah Clark prvi je pacijent u Velikoj Britaniji kojem je nakon transplatacije srca koje je počelo zakazivati, reaktivirano staro srce.

          Doktori u Great Ormond Street bolnici u Londonu reagovali su kada je Hannino tijelo počelo odbacivati srce, deset godina nakon transplatacije.
          Operacija je izvedena tako da su hirurzi opet aktivirali staro umrtvljeno srce koje nikada nije bilo izvađeno iz njenog tijela.
          Doktor Magdi Yacoub koji je izveo prvu operaciju kada je Hannah imala dvije godine, savjetovao je hirurge kod vraćanja starog srca u funkciju. "Ovo je vrlo srećan kraj. Staro srce smo ostavili u tijelu jer je uvijek postojala mogućnost da će se oporaviti, a to se na kraju i dogodilo", kaže Yacoub.
          Očekivalo se da će operacija trajati osam sati, no završena je za samo četiri sata. Djevojčica je nakon par dana došla kući iako su doktori očekivali da će oporavak trajati nedeljama, možda i mjesecima. Hannah se oporavlja iznad svih očekivanja i veseli se povratku u školu nakon Uskršnjih praznika. Osim toga, više ne mora uzimati jake lijekove koji su sprečavali odbacivanje doniranog srca.
       Djevojčici je srce bilo presađeno nakon što je zbog bolesti naraslo na dvostruku veličinu zbog čega je vrlo brzo moglo prestati raditi. Tada je dobila novo mehaničko srce dok je povećano srce bilo umrtvljeno.
       Donirano srce radilo je dobro do decembra prošle godine kada je na rutinskom pregledu uspostavljeno da ga tijelo odbacuje.
"Hirurzi su već neko vrijeme razmišljali da ako srce zakazuje zbog neke upale, moglo bi se oporaviti ako se stavi u stanje mirovanja. To se upravo dogodilo u ovome slučaju", rekao je profesor Peter Weissberg, direktor Britanske organizacije za srce.
       Danas se transplatacije obavljaju tako da se stavi mehaničko srce koje se, u slučaju da se pravo srce oporavi, izvadi nakon nekoliko mjeseci. U prošlosti pacijenti čije je srce oboljelo od upale, ili su umrli ili im je srce presađeno bez ikakve šanse da se ono vlastito oporavi.







Posjeta : 1696