0
Uređaj koji snima i reprodukuje mirise
Snimač mirisa!

            Zamislite kako bi bilo kada biste mogli snimiti svoje omiljene mirise, kolača, parfema ili cvijeća, recimo, i kasnije taj 'snimak' pustiti, kao što to danas radimo sa zvukom i slikama.

          Inženjeri s Instituta za tehnologiju u Tokiju napravili su snimač mirisa koji upravo to i radi. Jednostavno približite uređaj upravo ispečenom kolaču, naprimjer, i on će analizirati miris kolača te ga kasnije reprodukovati pomoću mnoštva netoksičnih hemikalija - i to kad vi poželite.
          Uređaj bi se mogao koristiti u on-line kupovini. Omogućio bi da se prije kupovine pomiriše hrana te bi kao takav zacijelo unio dodatnu dimenziju u virtualnu realnost.
          "Veliki broj kompaniji proizveo je generatore aroma koji su dizajnirani kako bi poboljšali prodaju računarskih igara ili TV-emisija, međutim nisu uspjeli stvar komercijalno opravdati jer ti uređaji imaju ograničen raspon mirisa koje mogu reprodukovati", rekao je Pambuk Somboon, član tokijskog inženjerskog tima.
          Iako je sada odbacio ideju o unaprijed pripremljenim mirisima te razvio sistem koji snima i kasnije reprodukuje mirise, zadatak nije bio nimalo lak.
          "Sve što trebate napraviti kod videa je snimiti zasjenjenja crvene, plave i zelene boje. Međutim, kad je riječ o mirisima, trebate znati da ljudi imaju 347 čula mirisa, tako da smo trebali računati na mnogo izvornih hemikalija", rekao je Somboon.
          Snimač mirisa koristi 15 hemijski osjetljivih mikročipova, odnosno "elektronskih nosova" kako bi prikupio široki raspon aroma. Oni se potom koriste za stvaranje "digitalnog recepta" iz asortimana od 96 hemikalija, koje se mogu odabrati prema namjeni svakog pojedinog uređaja. Kada želite reprodukovati miris, kapi iz tačno određenih sićušnih spremnika se miješaju, zagrijavaju i raspršuju.
          Na prvim testovima uređaj je uspješno snimio i kasnije reprodukovao mirise limuna, narandže, jabuke, dinje i banana.
          "Možemo čak i razlikovati zelenu jabuku od crvene", dodao je Somboon.





Posjeta : 1801