0
Do sada neviðeni medicinski poduhvat
Ženi æe transplatirati - penis!

    Do sada neviðeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa ženskoj osobi uskoro æe biti izveden u Srbiji na èelu sa profesorom dr Miroslavom Ðorðeviæem, svjetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Djeèijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

Do sada su u svijetu uraðene èetiri transplantacije ove vrste, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove polnog organa.
Profesor Ðorðeviæ æe prvi u svijetu ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški polni organ.
- Ta èetiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda je transplantirano ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što veæ imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnosti za transplantaciju - kaže prof. dr Ðorðeviæ i dodaje da im je ostalo još završavanje papirologije u vezi sa etièkim i sociološkim problemima, nakon èega slijedi dobijanje muškog polnog organa od donora.
Pacijent je veæ dugo u pripremama za samu transplantaciju, a operacija æe trajati cijeli dan.
- Oèekujem da æe operacija trajati minimum 20 sati. To je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih sudova i nerava, da bi za poèetak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionisao nakon toga - objašnjava prof. Ðorðeviæ.
Glavni problem æe, kako kaže, biti moguæe komplikacije pri samom procesu transplantacije, ali i kako osobu koja je potpuno zdrava staviti na tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna jer sprjeèava odbacivanje transplantiranog organa.
Poznato je da bi transplantacija trebalo da bude obavljena do kraja godine i da æe organ biti od donora mlaðeg od 70 godina.




Posjeta : 1642