3
Medicina je toliko napredovala
Doktor koji - "vraća iz mrtvih"!

    Medicina je toliko napredovala da će uskoro biti moguće vratiti mrtve u život, barem tako tvrdi njujorški doktor Sem Parnia. Čak je rekao da bi uspio da oživi glumca Džejmsa Gandolfinija, da je koji slučajem umro u Njujorku!

Moderne tehnike će omogućiti da se pacijent oživi u roku od 24 sata nakon što je prestao da diše, tvrdi ovaj doktor.
On, takođe, kaže da je američki glumac Džejms Gandolfini, zvijezda Sopranovih, koji je umro u Rimu u 51. godini prošlog mjeseca, mogao da preživi da je srčani udar doživio u Njujorku.
- Da je umro ovdje, vjerujem da bi sada bio živ. Ohladili bismo ga, ubacili kiseonik u tkivo, što bi spriječilo njegovu smrt - rekao je Parnia nemačkom "Špiglu".
- Klinički mrtvom, bio bi mu urađen angiogram, pronađen ugrušak, izvađen, stavljen stent i pokrenuto srce.
Dr Parnia, u svojoj knjizi "Brisanje smrti" (Erasing Death), tvrdi da je smrt reverzibilna za mnoge pacijente pod uslovom da su na pravom mjestu i da dobijaju odgovarajući tretman.
- Naravno da ne možemo spasiti svakoga i mnogi ljudi sa srčanim udarima imaju mnogo drugih problema, ali medicinski napredak donio je novine. Onaj ko umre i treba da ostane mrtav je neko čije zdravstveno stanje ne može da se izliječi.
Srčani udar se može liječiti, gubitak krvi takođe. Terminalni oblici raka nijesu kao i mnoge infekcije ili rezistentni patogeni, misli Parnia i dodaje: "U tom slučaju mi bismo pokrenuli srce, ali ono bi prestalo sa radom još mnogo puta."
- Moja osnovna poruka je: smrt koja se danas u 2013. vidi kao neizbježna jeste smrt koja je reverzibilna - tvrdi dr Parnia, šef intenzivne njege u Stoni Bruk univerzitetskoj bolnici u Nujorku.




Posjeta : 2236