0
Na tržištu već krajem godine
Budućnost laptopa - Ultrabooks?

    "DO KRAJA 2012. godine, čak 40 odsto laptopa na tržištu biće Ultrabooks", uvjereni su iz Intela, jednog od najvećih proizvođača računarskih čipova. Kad se uzme u obzir da Ultrabooks trenutno čine tačno nula odsto tržišta, prognoza je prilično optimistična. Prvi Ultrabooks laptopi na tržištu će se pojaviti krajem godine.

Ultrabooks su, ako je vjerovati Intelu, nova generacija laptopa, prijenosni računari koji će biti najtanji i najlakši do sada. U Intelu vjeruju da će Ultrabooks biti savršena opcija za one koji svoje laptope uglavnom nose sa sobom, a ne mogu pristati na lošije performanse malih i lako prijenosnih netbookova.
Cijena oko 700 eura
U korist Ultrabookovima ide i cijena, koja će se kretati oko 700 eura, najavljuju iz Intela. Ovaj model laptopa uskoro će u ponudi imati sve veće računalne firme, poput Asusa, Acera, Samsunga, Toshibe... Naime, kako piše Digital Trends, Intel neće proizvoditi gotove Ultrabooks laptope, već će samo izrađivati osnovne dijelove.
Ideja je da Ultrabooks ne smiju biti širi od 21 milimetra, baterija će trajati minimum pet sati, a pokretaće se znatno brže od klasičnih laptopa zahvaljujući Intelovoj "Rapid Start" tehnologiji, zapravo flash memoriji integriranoj na matičnoj ploči. Pogoniće ih Intelov niskovoltažni Core procesor.
Tri generacije Ultrabooksa
Ostale tehničke specifikacije Ultrabooksa za sada nisu objavljene. No, najavljeno je da Intel predviđa tri generacije ovih novih računara. Drugu generacija Ultrabooksa tako bi trebala raditi na Intelovim "Ivy Bridge" procesorima, koji izlaze sljedeće godine i omogućiće znatno brže performanse. Takođe, očekuje se da će druga generacija Ultrabooksa imati touch screen monitore i da će raditi na Windowsima 8.
Treća generacija Ultrabooksa ponovo će dobiti novi procesor, kojeg u Intelu trenutno nazivaju kodnim imenom Haswell. Ovaj procesor trošiće znatno manje energije, pa se može očekivati da će se drastično produžiti i životni vijek baterije.
Posjeta : 2343