0
Na tržištu veæ krajem godine
Buduænost laptopa - Ultrabooks?

    "DO KRAJA 2012. godine, èak 40 odsto laptopa na tržiÅ¡tu biæe Ultrabooks", uvjereni su iz Intela, jednog od najveæih proizvoðaèa raèunarskih èipova. Kad se uzme u obzir da Ultrabooks trenutno èine taèno nula odsto tržiÅ¡ta, prognoza je prilièno optimistièna. Prvi Ultrabooks laptopi na tržiÅ¡tu æe se pojaviti krajem godine.

Ultrabooks su, ako je vjerovati Intelu, nova generacija laptopa, prijenosni raèunari koji æe biti najtanji i najlakši do sada. U Intelu vjeruju da æe Ultrabooks biti savršena opcija za one koji svoje laptope uglavnom nose sa sobom, a ne mogu pristati na lošije performanse malih i lako prijenosnih netbookova.
Cijena oko 700 eura
U korist Ultrabookovima ide i cijena, koja æe se kretati oko 700 eura, najavljuju iz Intela. Ovaj model laptopa uskoro æe u ponudi imati sve veæe raèunalne firme, poput Asusa, Acera, Samsunga, Toshibe... Naime, kako piše Digital Trends, Intel neæe proizvoditi gotove Ultrabooks laptope, veæ æe samo izraðivati osnovne dijelove.
Ideja je da Ultrabooks ne smiju biti širi od 21 milimetra, baterija æe trajati minimum pet sati, a pokretaæe se znatno brže od klasiènih laptopa zahvaljujuæi Intelovoj "Rapid Start" tehnologiji, zapravo flash memoriji integriranoj na matiènoj ploèi. Pogoniæe ih Intelov niskovoltažni Core procesor.
Tri generacije Ultrabooksa
Ostale tehnièke specifikacije Ultrabooksa za sada nisu objavljene. No, najavljeno je da Intel predviða tri generacije ovih novih raèunara. Drugu generacija Ultrabooksa tako bi trebala raditi na Intelovim "Ivy Bridge" procesorima, koji izlaze sljedeæe godine i omoguæiæe znatno brže performanse. Takoðe, oèekuje se da æe druga generacija Ultrabooksa imati touch screen monitore i da æe raditi na Windowsima 8.
Treæa generacija Ultrabooksa ponovo æe dobiti novi procesor, kojeg u Intelu trenutno nazivaju kodnim imenom Haswell. Ovaj procesor trošiæe znatno manje energije, pa se može oèekivati da æe se drastièno produžiti i životni vijek baterije.




Posjeta : 2428