0
Najnovija nauèna istraživanja pokazala
Prestanak pušenja - produžava život!

    Najnovija nauèna istraživanja pokazala su da prestanak puÅ¡enja i u poznom dobu može produžiti život dugogodiÅ¡njih uživalaca duvanskih proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u èasopisu American Journal of Preventive Medicine, a nauènici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to uèiniti što prije.
Nauènici s Amerièkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko veæa moguænost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg èovjeka koji nikada nije pušio.
- Ovo istraživanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vijek èovekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je rijeè o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Meðu preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih pušaèa - rekla je Sara Neš koja je vodila eksperiment.
Istraživanje je takoðe potvrdilo da su muškarci skloniji poèetku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.
Neš je takoðe istakla da je prestanak pušenja u životnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje èovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veæi što osobe ranije prestanu da puše.




Posjeta : 1782