Sedmica - Kultura

2
Izložba Marine Abramović u Njujorku postala je svjetskom senzacijom i najposjećenijom u Muzeju moderne umjetnosti
Sjeđela sa - 1500 posjetilaca!
    Marina Abramović sjedjela je u njujorškom Muzeju moderne umetnosti tačno 716 sati i 30 minuta, koliko je trajala njena tromesečna izložba. U tom je razdoblju preko puta nje sedelo 1500 ljudi.
 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 6.
Sledila sam mračnim pločnicima

ka žuboru vode,

ostavljajući iza sebe sveto mesto.

 
 
2
Jedan od najpoznatijih iranskih reditelja osuđen zbog “propagandnog djelovanja protiv sistema"
Pobjedniku Cannesa - šest godina robije!
    Na šest godina zatvora i dvadesetogodišnju zabranu snimanja, pisanja scenarija, davanja bilo kakvih intervjua i izlaženja iz zemlje osuđen je Jafar Panahi, jedan od najpoznatijih iranskih reditelja i osvajač najprestižnijih nagrada u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Locarnu, San Sebastianu i na nizu drugih velikih festivala. 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze – 5.
Trčim,

da skratim put,

kroz plićake i bare

mlatarajući rukama,

ne znajući kuda idem

i gde.

 
 
1
Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić iznenađen reakcijom srpske javnosti na njegove korekcije u "Gorskom vijencu"
Korigovanje nije - prevođenje!
    Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić kaže da je iznenađen reakcijom srpske javnosti nakon saznanja da je on ep Petra Petrovića Njegoša „Gorski vijenac” priredio u skladu sa crnogorskim pravopisom. 
 
0
Poetski kutak
Ofelijine suze - 4.
Mnoge zvezde

kruže u mraku.

Tako i ja, koračam,

nemilosrdno kroz sokake,

opasane kućama

sa zaobljenim vrhovima.

 
 
2
Odlazakjednog od najznacajnijih umjetnika Crne Gore svih vremena
Preminuo Dado Djurić!
    Jedan od najznačajnijih i najvećih crnogorskih slikara i umjetnika svih vremena Dado Djurić, nakon duže i teške bolesti, preminuoje danas u Parizu. Po sopstvenoj želji, Dado Đurić biće sahranjen na Cetinju.  
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 3.
Sve praštam!

No, da li Bog prašta?-
Mir dramatičarka doživljava,

davne mladalačke atmosfere i

preživljavanja nepoznata

zdravim osobama.

 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 2.
I nije strašno umreti.

Strah prestaje onog trenutka

Kada duša izađe iz tela

i postane slobodna zauvek.

 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 1.
Sav težak rad,

napori i žuljevi

nisu mi udelili sreću i mir,

kakav mislim da mi sledi.

 
 
1
Druga knjiga poezije Edite Dautović promovisana u danilovgradskom Zavičajnom muzeju
Stihovi kao – nesputani talasi!
    - Razna, često heterogena osjećanja i uzbuđenja u njoj, razmišljanja i premišljanja i druge reminiscencije, nadiru, od početka do kraja, kao nesputani talasi. Poema je, dakle, nalik uzgibanom moru koje, jedan za drugim, bez predaha, šalje neukrotive valove kao kopnu koje se nazire u sivoj daljini. Ovdje nema bonace:sve je u pokretu, stalnom nemiru i ekstazi – istakao je književnik Dušan Đurišić predstavljajući „Ofelijine suze“, drugu knjigu poezije pjesnikinje iz Podgorice Edite Dautović. 
 
0
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat u četvrtak
Najspominjaniji kandidati - pjesnici!
    Nobelov komitet konačno je odlučio. U četvrtak 7. oktobra, kada će frankfurtski sajam knjiga biti na svom vrhuncu, u Stockholmu će objaviti ime Nobelovog laureata za književnost. 
 
3
Odlazak filmske legende
Preminuo Tony Curtis!
    Glumac Tony Curtis, nezaboravni Joe, odnosno Josephina iz klasika “Neki to vole vruće”, preminuo je u četvrtak u 85. godini. Smrt filmske legende potvrdila je njegova kći Jamie Lee Curtis, no nije otkrila nikakve detalje. 
 
0
N astupom Zdenke Kovačiček sinoć završen “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010”
Uživali poklonici - jazza i bluesa!
    Petrovac je i ove godine bio stecište poklonika jazz i blues muzike.Mnogobrojni gosti tri dana su uživali uz predivne zvuke eminentnih muzičara iz regiona i Evrope koji su virtuznim izvodjenjem pokazali svoje kvalitete. Sam čin zatvaranja pripao je sjajnoj Zdenki Kovacicek i njenom bendu iz Hrvatske sa programom,,Tribute Janis Joplin,,. Za vrijeme festivala priređena je i izložba fotografija mlade umjenice iz Cetinja Andjele Jovetić - ističe direktor “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010” Vinko Mihajlović 
 
0
Venecijanski festival
Počasni "Lav" - za Džona Vua!
    Režiser i producent iz Hong Konga Džon Vu, koji je u petak nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedan je od retkih azijskih filmskih stvaralaca koji je uspeo da ostvari zapažen finansijski uspeh i gledanost u Holivudu, kao i kod kuće.
 
 
2
Izuzetno bogat program u sjenci oskarovca
Stigao glavni gost - Freeman!
    Izuzetno bogat program na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu juče je potpuno zasjenio dolazak glavne zvijezde festivala, oskarovca Morgana Freemana. On će u Sarajevu provesti nekoliko dana, a upravo će njegovo posljednje ostvarenje, film “Invictus”, u kojem glumi Nelsona Madelu, u subotu i zatvoriti 16. SFF. 
 
2
Film “Neka ostane među nama” frijumfovao na gestivalu u Puli
Grliću - sedam "Zlatnih arena"!
    Film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića osvojio je sedam Zlatnih arena na juče završenom filmskom festivalu u Puli, među kojima nagrade u kategorijama za najbolji film i režiju. Za isti film Ksenija Marinković nagrađena je kao najbolja sporedna glumica, Srđan Krupjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za muziku, te Slobodan Trninić za kameru. 
 
1
Večeras počinje 24. "Budva grad-teatar"
Festival otvara - "Kosa"!
    Hit mjuziklom “Kosa” beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića, večeras u Budvi biće otvoren 24. Grad teatar, koji će do 20. avgusta predstaviti, osim dramskog, i muzički, književni i likovni program u nešto skromnijem izdanju nego do sada. 
 
1
Smrt slavnog portugalskog nobelovca
Preminuo Jose Saramago!
    Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Rođen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca. 
 
2
Priča sedmice - Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Bele čekaonice
                           (Dragoslavu Mihajloviću)
    Te duge, iscrpljujuće dane, opervažene skupocenim čipkama leda isnega, moj otac je uveliko pripadao, tamnoj sferi razočarenja najteže vrste. Tužnom konvoju zimskih haluicidnih dana, otac je dodavao svoje kasne, večernje izlaske, pune opasnosti i njegovog bolesnog i sumornog nadahnuća.
Cilj tih očevih riskantnih izlazaka, za njegove olinjale godine, bile su teško osvojive, periferijske bele čekaonice.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|