Sedmica - Kultura

0
Inženjeri NASA presudili
SF film “2012.” - najgluplji i najnerealniji!
    Ako iz termina “znanstvena fantastika” uklonite aspekt “naučne”, odnosno moguće po naučnim kriterijumima, dobićete film “2012.”, koji je u svijetu inkasirao pristojnih 767 miliona dolara.
Tako tvrde inženjeri američke svemirske agencije koji su apokaliptičnu viziju reditelja Rolanda Emmericha s Johnom Cusackom i Amandom Peet proglasili najmanje realnom među svim suvremenim SF pričama.
 
 
3
Poetski kutak
Ofelijine suze - 7.
Mogu li odabrati drugi put

od onog koji mi je odredila

sudbina?

 
 
2
Izložba Marine Abramović u Njujorku postala je svjetskom senzacijom i najposjećenijom u Muzeju moderne umjetnosti
Sjeđela sa - 1500 posjetilaca!
    Marina Abramović sjedjela je u njujorškom Muzeju moderne umetnosti tačno 716 sati i 30 minuta, koliko je trajala njena tromesečna izložba. U tom je razdoblju preko puta nje sedelo 1500 ljudi.
 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 6.
Sledila sam mračnim pločnicima

ka žuboru vode,

ostavljajući iza sebe sveto mesto.

 
 
2
Jedan od najpoznatijih iranskih reditelja osuđen zbog “propagandnog djelovanja protiv sistema"
Pobjedniku Cannesa - šest godina robije!
    Na šest godina zatvora i dvadesetogodišnju zabranu snimanja, pisanja scenarija, davanja bilo kakvih intervjua i izlaženja iz zemlje osuđen je Jafar Panahi, jedan od najpoznatijih iranskih reditelja i osvajač najprestižnijih nagrada u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Locarnu, San Sebastianu i na nizu drugih velikih festivala. 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze – 5.
Trčim,

da skratim put,

kroz plićake i bare

mlatarajući rukama,

ne znajući kuda idem

i gde.

 
 
1
Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić iznenađen reakcijom srpske javnosti na njegove korekcije u "Gorskom vijencu"
Korigovanje nije - prevođenje!
    Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić kaže da je iznenađen reakcijom srpske javnosti nakon saznanja da je on ep Petra Petrovića Njegoša „Gorski vijenac” priredio u skladu sa crnogorskim pravopisom. 
 
0
Poetski kutak
Ofelijine suze - 4.
Mnoge zvezde

kruže u mraku.

Tako i ja, koračam,

nemilosrdno kroz sokake,

opasane kućama

sa zaobljenim vrhovima.

 
 
2
Odlazakjednog od najznacajnijih umjetnika Crne Gore svih vremena
Preminuo Dado Djurić!
    Jedan od najznačajnijih i najvećih crnogorskih slikara i umjetnika svih vremena Dado Djurić, nakon duže i teške bolesti, preminuoje danas u Parizu. Po sopstvenoj želji, Dado Đurić biće sahranjen na Cetinju.  
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 3.
Sve praštam!

No, da li Bog prašta?-
Mir dramatičarka doživljava,

davne mladalačke atmosfere i

preživljavanja nepoznata

zdravim osobama.

 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 2.
I nije strašno umreti.

Strah prestaje onog trenutka

Kada duša izađe iz tela

i postane slobodna zauvek.

 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 1.
Sav težak rad,

napori i žuljevi

nisu mi udelili sreću i mir,

kakav mislim da mi sledi.

 
 
1
Druga knjiga poezije Edite Dautović promovisana u danilovgradskom Zavičajnom muzeju
Stihovi kao – nesputani talasi!
    - Razna, često heterogena osjećanja i uzbuđenja u njoj, razmišljanja i premišljanja i druge reminiscencije, nadiru, od početka do kraja, kao nesputani talasi. Poema je, dakle, nalik uzgibanom moru koje, jedan za drugim, bez predaha, šalje neukrotive valove kao kopnu koje se nazire u sivoj daljini. Ovdje nema bonace:sve je u pokretu, stalnom nemiru i ekstazi – istakao je književnik Dušan Đurišić predstavljajući „Ofelijine suze“, drugu knjigu poezije pjesnikinje iz Podgorice Edite Dautović. 
 
0
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat u četvrtak
Najspominjaniji kandidati - pjesnici!
    Nobelov komitet konačno je odlučio. U četvrtak 7. oktobra, kada će frankfurtski sajam knjiga biti na svom vrhuncu, u Stockholmu će objaviti ime Nobelovog laureata za književnost. 
 
3
Odlazak filmske legende
Preminuo Tony Curtis!
    Glumac Tony Curtis, nezaboravni Joe, odnosno Josephina iz klasika “Neki to vole vruće”, preminuo je u četvrtak u 85. godini. Smrt filmske legende potvrdila je njegova kći Jamie Lee Curtis, no nije otkrila nikakve detalje. 
 
0
N astupom Zdenke Kovačiček sinoć završen “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010”
Uživali poklonici - jazza i bluesa!
    Petrovac je i ove godine bio stecište poklonika jazz i blues muzike.Mnogobrojni gosti tri dana su uživali uz predivne zvuke eminentnih muzičara iz regiona i Evrope koji su virtuznim izvodjenjem pokazali svoje kvalitete. Sam čin zatvaranja pripao je sjajnoj Zdenki Kovacicek i njenom bendu iz Hrvatske sa programom,,Tribute Janis Joplin,,. Za vrijeme festivala priređena je i izložba fotografija mlade umjenice iz Cetinja Andjele Jovetić - ističe direktor “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010” Vinko Mihajlović 
 
0
Venecijanski festival
Počasni "Lav" - za Džona Vua!
    Režiser i producent iz Hong Konga Džon Vu, koji je u petak nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedan je od retkih azijskih filmskih stvaralaca koji je uspeo da ostvari zapažen finansijski uspeh i gledanost u Holivudu, kao i kod kuće.
 
 
2
Izuzetno bogat program u sjenci oskarovca
Stigao glavni gost - Freeman!
    Izuzetno bogat program na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu juče je potpuno zasjenio dolazak glavne zvijezde festivala, oskarovca Morgana Freemana. On će u Sarajevu provesti nekoliko dana, a upravo će njegovo posljednje ostvarenje, film “Invictus”, u kojem glumi Nelsona Madelu, u subotu i zatvoriti 16. SFF. 
 
2
Film “Neka ostane među nama” frijumfovao na gestivalu u Puli
Grliću - sedam "Zlatnih arena"!
    Film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića osvojio je sedam Zlatnih arena na juče završenom filmskom festivalu u Puli, među kojima nagrade u kategorijama za najbolji film i režiju. Za isti film Ksenija Marinković nagrađena je kao najbolja sporedna glumica, Srđan Krupjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za muziku, te Slobodan Trninić za kameru. 
 
1
Večeras počinje 24. "Budva grad-teatar"
Festival otvara - "Kosa"!
    Hit mjuziklom “Kosa” beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića, večeras u Budvi biće otvoren 24. Grad teatar, koji će do 20. avgusta predstaviti, osim dramskog, i muzički, književni i likovni program u nešto skromnijem izdanju nego do sada. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|