2
U Kodak teatru u Los Anđelesu
Za „Kraljev govor“ - četiri Oskara!

    Najsjajnije večeri u Holivudu, zvezde i članovi Američke akademije za filmske umetnosti i nauke bili su naklonjeni filmu Kraljev govor, Kolinu Firtu i Natali Portman.

Nagrada koju priželjkuju svi u filmskoj industriji, za najbolje ostvarenje godine, na 83. dodeli Oskara dodeljeno je istorijskoj drami "Kraljev govor". Režiser priče o kraljevoj borbi sa mucanjem Tom Huper bio je bolji od preostale petorice nominovanih kolega Džoela i Itana Koena, Dejvida Finčera, Kristofera Nolana, Dejvida O. Rasela i Darena Aronofskog i osvojio prvo priznanje Američke filmske akademije u karijeri.
U oštroj konkurenciji, mada posle dodele Zlatnih globusa i uručenja BAFTA nagrada prilično očekivano, Kolin Firt kao kralj Džordž Šesti i maestralno dočarana šizofrena balerina u filmu Darena Aronofskog "Crni Labud" od strane Natali Portman obezbedili su najviše glasova Američke filmske akademije.
Druga nominacija za Melisu Leo za ulogu u filmu "Borac" donijela je američkoj glumici i prvu zlatnu statuetu za izuzetnu žensku epizodu. Kristijan Bejl nominovan za najbolju sporednu rolu u istom ostvarenju takođe je nagrađen Oskarom.
"Društvenu mrežu" zaobišle su glavne nagrade, ali u kategorijama montaže, scenarija adaptiranog prema litararnom predlošku i muzike nije bilo boljih od autora ovog ostvarenja.
Nolanov "Početak" odnio je pobjede u četiri, ali sporednije kategorije za vizuelne efekte, kameru, zvuk i miks zvuka.
Ubjedljivo najveće razočaranje doživela je ekipa filma "Čovjek zvani hrabrost" jer od 10 kategorija, u koliko je bio nominovan, ni u jednoj nije proglašen za najbolji.
Oskar za originalni scenario dodeljen je Dejvidu Sajdleru (Kraljev govor), a nominovani su bili i Majk Li (Još jedna godina), Skot Silver, Pol Tamazi, Erik Džonson i Kit Dorington (Borac), Kristofer Nolan (Početak), Liza Čolodenko i Stjuart Blumberg (Deca su dobro).
"Alisa u zemlji čuda" Tima Bartona nagrađena je sa dva Oskara - za scenografiju i kostime.
Najbolji animirani dugometražni film je "Priča o igračkama tri-de", a još jedno priznanje Američke filmske akademije pripalo je autorima ostvarenja, za originalnu pesmu Rendija Njumena "We belong together".
U kategoriji za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja trijumfovao je ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa - dansko ostvarenje "U boljem svijetu".
U Kodak teatru u Los Anđelesu Oskari su dodeljeni 83. put. Kao i prošle godine u 24 kategorije.





Posjeta : 1696