Sedmica - Kultura

2
U kuƦi vojvode i diplomate Gavra VukoviƦa u Beranama
Poetika sa slika - Draga DediƦa!
    Izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Draga DediƦa, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu, biƦe od sjutra u 20 otvorena u kuƦi vojvode i diplomate Gavra VukoviƦa u Beranama.
PrireĆ°uju je Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Berane, a izložbu Ʀe otvoriti slikar i likovni kritiĆØar Slobodan Bobo SloviniƦ.
 
 
2
84. dodjela
"Umjetnik" osvojio - pet Oskara!
    Najbolji film, najbolji reditelj i najbolji glumac! Sve to ima Umjetnik, francuski crno-bijeli, nijemi film koji je oduÅ”evio filmski svijet i na kraju osvojio ukupno pet Oskara i to u najvažnijim kategorijama!  
 
1
Filmski festival u Berlinu
Zlatni medvjed - braƦi Tavijani!
    Film "Cesare deve morire" (Cezar je morao da umre) Paola i Vitorija Tavijanija dobio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na ovogodiÅ”njem berlinskom festivalu, koji je zavrÅ”en u nedelju uveĆØe, saopÅ”teno je u Berlinu. 
 
1
Na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu
Angelina zahvalila - na bosanskom!
    SinoƦ je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu održana premijera rediteljskog prvijenca Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Duboko ganuta srdaĆØnim prijemom sarajevske publike holivudska je diva zaplakala. 
 
1
Novi proglas Foruma pisaca Srbije
Nikolaidisa ĆØitati - pažljivo!
    Forum pisaca dva dana poslije proglasa javnosti u kome se oÅ”tro suprotstavio ā€žmedijskoj hajci i pozivu na linĆØā€ na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, uputio je danas nov proglas javnosti u kome poziva na pažljivo i razložno ĆØitanje izvornog teksta Nikolaidisa i saopÅ”tenja Foruma. 
 
1
ProglaŔen roman godine
TiŔmi - nagrada "NIN"!
    Dobitnik ovogodiÅ”nje NIN nagrade za roman godine je pisac Slobodan TiÅ”ma za roman "Bernardijeva soba", saopÅ”tio je danas žiri. 
 
1
10. MeĆ°unarodni festival glumca poĆØeo veĆØeras u NikÅ”iƦu
"Zavjese podigao" - premijer!
    - VeĆØeras podižemo zavjese MeĆ°unarodnog festivala glumca, simboliĆØno na dan kada je prije 125 godina u ā€žtek osloboĆ°enoj varoÅ”i pod Trebjesomā€œ, pred prepunom salom, izvedena predstava crnogorskog suverena Nikole I PetroviƦa NjegoÅ”a ā€žBalkanska caricaā€œ - 10. MeĆ°unarodni festival glumca u NikÅ”iƦu proglasio je veĆØeras otvorenim predskednik Vlade Crne Gore Igor LukÅ”iƦ.! 
 
1
Otvoren Crnogorski likovnoi salon ā€œ13. Novembarā€ na Cetinju
Jedinstvena prezentacija - aktuelnih tendencija!
    - Crnogorski likovni salon jedinstvena je prilika da se upoznamo sa aktuelnim tendencijama u likovnoj umjetnosti. Izloženi radovi nas uvode u sferu osobenih senzibiliteta i raznolikih poetika, koje zastupljeni umjetnici, odabranim tehnikama, prenose iz svog unutrasnjeg prostora, dijeleƦi sa nama svoje vizije oblikovane snažnom kreativnom enegrijom - ukazala je pomoƦnica ministra kulture Dragica MiliƦ otvarajuƦi Crnogorski likovnoi salon ā€œ13. Novembarā€ u dvorani Ministarstva kulture na Cetinju. 
 
1
Legendarni srpski pozoriŔni i filmski glumac preminuo u 71. godini
Scena ostala - bez Kralja!
    Legendarni srpski pozoriÅ”ni i filmski glumac Petar Kralj preminuo je danas u Beogradu, u 71. godini. 
 
1
Ruski film najbolji na sinoƦ zavrÅ”enom festivalu u Veneciji
Zlatni lav za - ā€žFaustaā€!
    Ruski film ā€žFaustā€ osvojio je Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji, koji je zatvoren u subotu.
Film Aleksandera Sokurova osvojio je glavnu nagradu u konkurenciji od 22 filma. Žirijem je predsjedavao režiser Daron Aronofski.  
 
0
Odlazak dive srpskog glumiŔta
Preminula Olivera MarkoviƦ!
    Diva srpskog glumiÅ”ta Olivera MarkoviƦ preminula je danas u Beogradu, poslije duge i teÅ”ke bolesti, u 87. godini, saopÅ”tilo je Narodno pozoriÅ”te.
 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore
U Beranama - kubanska grafika!
Izložba kubanske grafike iz fonda Centra
savremene umjetnosti Crne Gore biƦ e od sjutra u 19 otvorena u Centru za kulturu u Beranama.
Na izložbi Ʀe biti prikazano 20 grafiĆØkih listova koji su nastali tokom osamdesetih proÅ”log vijeka, u periodu koji je poznat i kao Ā»nova kubanska umjetnostĀ«.

 
 
2
Cannes 2011.
"Zlatna palma" za - "Drvo života"!
    Bio je ovo jedan od intrigantnijih filmskih festivala u Cannesu. KritiĆØari i publika hvalili su odliĆØne filmove, a dogodio se i jedna skandal koji je danskog reditelja Larsa von Triera ove godine stajao Zlatne palme. SinoƦ su proglaÅ”eni pobjednici, a meĆ°u njima sigurno bi se naÅ”ao i jedinstveni Danac da nije sebe proglasio nacistom. 
 
2
ā€žSavremena crnogorska skulpturaā€œ u Plavu
U postavci - djela 12 umjetnika!
    Djela dvanaest umjetnika - Marka Brežanina, Luke TomanoviƦa, Stevana LuketiƦa, Srdana KovaĆØeviƦa, Krsta AndrijaÅ”eviƦa, Pavla PejoviƦa, Rista RadmiloviƦa, Miodraga Å Ć¦epanoviƦa, Peka NikĆØeviƦa, Tijane DujoviƦ LiÅ”ĆØeviƦ, Ane Miljkovac i Sanje BulatoviƦ - iz zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore biƦe od utorka u 19 predstavljena na izložbi ā€žSavremena crnogorska skulpturaā€œ u Centru za kulturu u Plavu.
 
 
1
Od sjutra u Pljevljima biƦe otvorena izložba slika UroÅ”a ToÅ”koviƦa
Predstavlja radove iz - "Grada na Tari"!
    Slike UroÅ”a ToÅ”koviƦa biƦe od sjutra u 20 izložene u galeriji ā€žVitomir SrbljanoviƦā€œ u Pljevljima. Na izložbi koju organizuju Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za
kulturu KolaÅ”in biƦe izloženi radovi u kombinovanoj tehnici koje je ToÅ”koviƦ stvarao u toku 2007, 2008 i 2009., je uĆØestvovao u
radu likovne kolonije ā€žGrad na Tariā€œ.
 
 
1
PriĆØa sedmice
Podgorica
    Lepe gradove nekako je odviÅ”e lako voleti, kao i lepe ljude; ovde "lepo", naravno, znaĆØi ono Å”to je kodifikovano kao takvo, pri ĆØemu uvek ostaje nekako nedoreĆØeno ko taĆØno, i na osnovu kojih prerogativa, arbitrira u toj stvari. Kada je Crna Gora u pitanju, zna se Å”ta je red i Å”ta se Å”ika u boljem druÅ”tvu: Ah, Cetinje! Oh, Kotor! Eh, Perast! A Podgorica, da prostiÅ”?  
 
2
Hollywood ostao bez jedne od svojih najveƦih diva
Preminula jedinstvena Liz!
    Hollywood je juĆØe ostao bez jedne od svojih najveƦih diva - glumice Elizbeth Taylor.  
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 17.
ReĆØi piÅ”e ruka moja,

reĆØi smiÅ”lja glava luda,

u ludnici bludnica sam!

 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 16.
Ostavljena žena,

brak se raspada,

pometnja opŔta vlada.

U mnogim domovima,

na povrŔini celog grada

bljuje ledena vatra.

 
 
0
Poetski kutak
Ofelijine suze - 15.
Dobih krila anĆ°ela,

uzletih,

vinuh se nebu,

ne dajuĆØi vremena

proleƦu naÅ”em

 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|