Sedmica - Kultura

1
Filmski festival u Berlinu
Zlatni medvjed - braći Tavijani!
    Film "Cesare deve morire" (Cezar je morao da umre) Paola i Vitorija Tavijanija dobio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na ovogodišnjem berlinskom festivalu, koji je završen u nedelju uveče, saopšteno je u Berlinu. 
 
1
Na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu
Angelina zahvalila - na bosanskom!
    Sinoć je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu održana premijera rediteljskog prvijenca Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Duboko ganuta srdačnim prijemom sarajevske publike holivudska je diva zaplakala. 
 
1
Novi proglas Foruma pisaca Srbije
Nikolaidisa čitati - pažljivo!
    Forum pisaca dva dana poslije proglasa javnosti u kome se oštro suprotstavio „medijskoj hajci i pozivu na linč” na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, uputio je danas nov proglas javnosti u kome poziva na pažljivo i razložno čitanje izvornog teksta Nikolaidisa i saopštenja Foruma. 
 
1
Proglašen roman godine
Tišmi - nagrada "NIN"!
    Dobitnik ovogodišnje NIN nagrade za roman godine je pisac Slobodan Tišma za roman "Bernardijeva soba", saopštio je danas žiri. 
 
1
10. Međunarodni festival glumca počeo večeras u Nikšiću
"Zavjese podigao" - premijer!
    - Večeras podižemo zavjese Međunarodnog festivala glumca, simbolično na dan kada je prije 125 godina u „tek oslobođenoj varoši pod Trebjesom“, pred prepunom salom, izvedena predstava crnogorskog suverena Nikole I Petrovića Njegoša „Balkanska carica“ - 10. Međunarodni festival glumca u Nikšiću proglasio je večeras otvorenim predskednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.! 
 
1
Otvoren Crnogorski likovnoi salon “13. Novembar” na Cetinju
Jedinstvena prezentacija - aktuelnih tendencija!
    - Crnogorski likovni salon jedinstvena je prilika da se upoznamo sa aktuelnim tendencijama u likovnoj umjetnosti. Izloženi radovi nas uvode u sferu osobenih senzibiliteta i raznolikih poetika, koje zastupljeni umjetnici, odabranim tehnikama, prenose iz svog unutrasnjeg prostora, dijeleći sa nama svoje vizije oblikovane snažnom kreativnom enegrijom - ukazala je pomoćnica ministra kulture Dragica Milić otvarajući Crnogorski likovnoi salon “13. Novembar” u dvorani Ministarstva kulture na Cetinju. 
 
1
Legendarni srpski pozorišni i filmski glumac preminuo u 71. godini
Scena ostala - bez Kralja!
    Legendarni srpski pozorišni i filmski glumac Petar Kralj preminuo je danas u Beogradu, u 71. godini. 
 
1
Ruski film najbolji na sinoć završenom festivalu u Veneciji
Zlatni lav za - „Fausta”!
    Ruski film „Faust” osvojio je Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji, koji je zatvoren u subotu.
Film Aleksandera Sokurova osvojio je glavnu nagradu u konkurenciji od 22 filma. Žirijem je predsjedavao režiser Daron Aronofski.  
 
0
Odlazak dive srpskog glumišta
Preminula Olivera Marković!
    Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, poslije duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.
 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore
U Beranama - kubanska grafika!
Izložba kubanske grafike iz fonda Centra
savremene umjetnosti Crne Gore bić e od sjutra u 19 otvorena u Centru za kulturu u Beranama.
Na izložbi će biti prikazano 20 grafičkih listova koji su nastali tokom osamdesetih prošlog vijeka, u periodu koji je poznat i kao »nova kubanska umjetnost«.

 
 
2
Cannes 2011.
"Zlatna palma" za - "Drvo života"!
    Bio je ovo jedan od intrigantnijih filmskih festivala u Cannesu. Kritičari i publika hvalili su odlične filmove, a dogodio se i jedna skandal koji je danskog reditelja Larsa von Triera ove godine stajao Zlatne palme. Sinoć su proglašeni pobjednici, a među njima sigurno bi se našao i jedinstveni Danac da nije sebe proglasio nacistom. 
 
2
„Savremena crnogorska skulptura“ u Plavu
U postavci - djela 12 umjetnika!
    Djela dvanaest umjetnika - Marka Brežanina, Luke Tomanovića, Stevana Luketića, Srdana Kovačevića, Krsta Andrijaševića, Pavla Pejovića, Rista Radmilovića, Miodraga Šćepanovića, Peka Nikčevića, Tijane Dujović Liščević, Ane Miljkovac i Sanje Bulatović - iz zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore biće od utorka u 19 predstavljena na izložbi „Savremena crnogorska skulptura“ u Centru za kulturu u Plavu.
 
 
1
Od sjutra u Pljevljima biće otvorena izložba slika Uroša Toškovića
Predstavlja radove iz - "Grada na Tari"!
    Slike Uroša Toškovića biće od sjutra u 20 izložene u galeriji „Vitomir Srbljanović“ u Pljevljima. Na izložbi koju organizuju Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za
kulturu Kolašin biće izloženi radovi u kombinovanoj tehnici koje je Tošković stvarao u toku 2007, 2008 i 2009., je učestvovao u
radu likovne kolonije „Grad na Tari“.
 
 
1
Priča sedmice
Podgorica
    Lepe gradove nekako je odviše lako voleti, kao i lepe ljude; ovde "lepo", naravno, znači ono što je kodifikovano kao takvo, pri čemu uvek ostaje nekako nedorečeno ko tačno, i na osnovu kojih prerogativa, arbitrira u toj stvari. Kada je Crna Gora u pitanju, zna se šta je red i šta se šika u boljem društvu: Ah, Cetinje! Oh, Kotor! Eh, Perast! A Podgorica, da prostiš?  
 
2
Hollywood ostao bez jedne od svojih najvećih diva
Preminula jedinstvena Liz!
    Hollywood je juče ostao bez jedne od svojih najvećih diva - glumice Elizbeth Taylor.  
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 17.
Reči piše ruka moja,

reči smišlja glava luda,

u ludnici bludnica sam!

 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 16.
Ostavljena žena,

brak se raspada,

pometnja opšta vlada.

U mnogim domovima,

na površini celog grada

bljuje ledena vatra.

 
 
0
Poetski kutak
Ofelijine suze - 15.
Dobih krila anđela,

uzletih,

vinuh se nebu,

ne dajuči vremena

proleću našem

 
 
2
U Kodak teatru u Los Anđelesu
Za „Kraljev govor“ - četiri Oskara!
    Najsjajnije večeri u Holivudu, zvezde i članovi Američke akademije za filmske umetnosti i nauke bili su naklonjeni filmu Kraljev govor, Kolinu Firtu i Natali Portman. 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 14.
Tanak sloj deli

Ljubav od mržnje.

Glasovi –

o p o m e n a,

zadaje udarce i bol,

osećaj izbačenosti

iz neuobičajene ravnoteže

 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|