2
U kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama
Poetika sa slika - Draga Dedića!

    Izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Draga Dedića, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu, biće od sjutra u 20 otvorena u kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama.
Priređuju je Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Berane, a izložbu će otvoriti slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić.


- Za likovnu poetiku Draga Dedića: značenje Bića jeste neupitno, a način da se ono odgonetne jeste u jeziku slike, koji poput mita, govori i nešto bitno iskazuje. Što nam to bitno Dedićeva slika, svojom složenom plastičkom i hromatskom strukturom saopštava? Jezik Dedićeve slike najpreciznije se može definisati pojmom metafizički realizam, čije značenje upućuje na postupak koji likovnom teksturom smjera ka drugoj realnosti (gr. meta ta fisika: iznad/iza prirode). Ovaj se smjer uspostavlja, u ravni formalnih i hromatskih istraživanja slike, za koje smo utvrdili da jezikom mitskih slika saopštavaju istinu bivstvujućeg.... - zapisao je u propratnom katalogu dr Siniša Jelušić.





Posjeta : 1822