Sedmica - Kultura

2
Od danas eksluzivno objavljujemo roman mlade književnice Magdalene Vasoviæ
"Zatvorenih oèiju" - 1. poglavlje!
Èim vidiš da kraj poèinje sa razvojem

      
umrtvi ga.Poništi i poèetak,nije bio dobar.

 
 
1
Poetski kutak
Nepomiènost
Isto mjesto,

Ista stvar

I muzika.

Note plešu,

Ostali neæe.

 
 
1
Projekat belgijskog umjetnika koji nije dobio "zeleno svijetlo" u Veneciji, osvanuo na ulicama Beograda
Prolaznici zure u - "polne organe umjetnika"!
    Projekat "100 polnih organa èuvenih umjetnika" belgijskog umetnika Žaka Šarlijea od juèe šokira prolaznike u Beogradu od Generalštaba do Knez Mihailove ulice.
 
 
0
Prvi "Festival Novog Antièkog Teatra" od 11. do 20. juna biæe održan u Kotoru
"Teutu" otvara - "Kasandra"!
    Premijerom "Kasandra", koju je po tekstu Ljubomira Ðurkoviæa režirao Slobodan Milatoviæ i koja je meðunarodna koprodoukcija - Festival Teuta (Crna Gora), EXPONTO (Ljubljana, Slovenija) MOT (Skoplje, Makedonija) i festival INFANT, Srpsko narodno pozorište Novi Sad (Srbija) - u kotorskom Centru za kulturu u èetvrtak poèinje "Festival Novog Antièkog Teatra".
Do 20. juna na festivalu koji "ima namjeru da promoviše posve nove i moderne teatarske tendencije kad su u pitanju antièke teme i antièki mitovi" biæe odigrano još šest predstava. Prema festivalskoj koncepciji, on æe iz godine u godinu imati ekskluzivnu temu, a za prvjenac to je Medeia.
 
 
0
Na 53. Venecijanskom bijenalu Crna Gora prvi put nastupa samostalno, a predstavlja je proslavljeni Dado Ðuriæ
„Zlatni lav” - Rehbergeru!
    „Zlatni lav” za najbolju izložbu na 53. Venecijanskom bijenalu - na kojem Crnu Goru u prvom samostalnom nastupu u palati "Zorzi" predstavlja proslavljeni Dado Ðuriæ - pripala je njemaèkom umjetniku Tobijasu Rehbergeru, dok su za najbolji paviljon na najveæoj svjetskoj manifestaciji savremene umjetnosti nagraðene Sjedinjene Amerièke Države.
Nagrada za životno delo pripala je udovici Džona Lenona Joko Ono i amerièkom umjetniku Džonu Baldesariju. Od danas 53. bijenale - na kojem je predstavljeno 77 nacionalnih izložbi - otvoreno za javnost.  
 
0
Pokreæemo stalnu rubriku za aforizme
Mladi, "driblajte duhom"!
    - "Aforizam je dribling duha na malom prostoru."; - ovom "rijetkom èesticom" Aleksandra Baljaka "FiveW PG", poslije "Poetskog kutka" i "Prièe sedmice", pokreæe i stalnu rubriku za aforizme i pozivamo sve, prije svega mlade, da "driblaju duhom"!
Za poèetak prenosimo neke "monumentalne minijature" iz Antologije crnogorskog aforizma "Rijetke èestice", izdanje Udruženja humorista i satirièara Crne Gore.
 
 
0
Roman crnogorske književnice Dragane Kršenkoviæ Brkoviæ u konkurenciji za prestižnu nagradu Meðunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" u Tuzli
I "peèat" - za "Selimoviæa"!
       Roman "Izgubljeni peèat", crnogorske književnice Dragane Kršenkoviæ Brkoviæ nominovan je za prestižnu "Nagradu Meša Selimovic”, koja se na Meðunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" u Tuzli od 2001. dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezièkom govornom podruèju Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
 
 
0
Poetski kutak
Kontrapunkt
Lak grijeh

a teška nevinost.

Vrtlog sjenki

tmurna odvojenost.

 
 
0
Ovoga ljeta, od 31. avgusta do 3. septembra, Petrovac æe biti domaæin 3. ,,Petrovac Jazz Festivala"
Dobrodošli džezeri, treæi put!
    - Dobro jutro džezeri - pjevao je Bajaga, a "Dobrodošli džezeri!" - poruèuju iz Nevladinog udruženja "Urbani kult" iz Petrovca", organizatora ,,Petrovac Jazz Festivala" koji æe ove godine - 31. avgusta do 3. septembra - okupiti 15 grupa sa preko 60 izvodjaæa. Nastupiæe Ido Bukelman band/Israel/,
Benny Lackner Band/Usa/, Cecile Broche Etienne Bouyer Duo / France-Belgium
/, Belgrade Dixieland Orchestra/ Serbia/ ...
 
 
3
Prièa sedmice - ekskluizivno - poglavljejoš neobjavljenog romana
`Zatvorenih ociju` - sedmo poglavlje
    ´´Kako je ovo bila luda vožnja!´´
Ilija se veselio i uživao u stvarima koje mu je prireðivala prijateljica.Žena za volanom je smišljala kako da nastave provod,jer noæ je duga,a njen prijatelj nestrpljiv.
´´Èemu taj osmijeh na vašem licu?´´
 
 
3
Poetski kutak
Nemoguæe i moguæe
Mala mrva nemoguæeg

Moguæem se prikrada.

I onda suze nisu suze,

I onda mrak nije mrak.

A da li je dan?

 
 
2
Poetski kutak
Pismo ocu!
Dobro ti jutro stari moj,

hej, nikada te tako nisam zvao,

a i kako bih kad nisi ni stario,

ti za godine nisi ni mario!

 
 
2
SeveFanClub priredio izložbu crteža crnogorskog studenta
Vladan crtao Severinu!
    SeveFanClub priredio je izložbu Severininih crteža koje je uradio student FLU sa Cetinja Vladan Boškoviæ. 
 
2
81. dodjelom filmskih nagrada dominiralo djelo režisera Danny Boyle
"Milioner" se obogatio - sa osam Oscara!
    Film o indijskom takmièaru na kvizu koji se uzdiže iz totalne bijede osvojio je osam Oscara, ukljuèujuæi i one za najbolji film i reditelja. Na vrlo osvježenoj i zanimljivoj dodjeli dogodilo se tek nekoliko manjih iznenaðenja: povratnik Mickey Rourke ipak je ostao bez Oscara koji je otišao Seanu Pennu, a u kategoriji stranog filma japanski "Odlasci" bili su najveæe iznenaðenje veèeri.  
 
1
Kontroverzni reditelj ostvaruje davnašnju želju da za filmsko platno adaptira djelo svoga najdražeg pisca
Kusturica snima - operu po Andriæu!
    Emir Kusturica odavno je veæ najavio filmsku verziju romana “Na Drini æuprija” Ive Andriæa, a nedavno je na press konferenciji u Mokroj Gori otkrio da poèinje na njezinoj realizaciji, i to u obliku – filmske opere. Projekt bi trebao biti završen za dvije godine, na pedesetu godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriæu.
 
 
1
Berlinale
"Zlatni medvjed" - filmu iz Perua!
    ´Milk of Sorrow´ (´La Teta Asustada´) rediteljke Claudie Llose iz Perua, o djevojci sa misterioznom bolesti, odnio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na Berlinaleu. Velika nagradu žirija dobili su urugvajska drama ´Gigante´ i njemaèki film ´Everyone Else´.  
 
0
sinoæ u Berlinu poèeo 59. Meðunarodni filmski festival "Berlinale"
"Medvjede" juri - 18 filmova!
    Projekcijom filma "International" njemaèkog redatelja Toma Tykwera sinoæ u Berlinu poèeo je 59. Meðunarodni filmski festival "Berlinale".
U glavnoj takmièarskoj sekciji biæe prikazano 26 filmova od èega 18 konkuriše za jednu od nagrada: Zlatnog medvjeda za najbolji film te Srebrnog medvjeda za kategorije najbolje režije, glavne muške i ženske uloge, umjetnièki dojam, scenario, te posebnu nagradu žirija. Meðunarodnim žirijem ove godine predsjedava britanska glumica Tilda Swinton.
 
 
2
Udruženja amerièkih glumaca
Najbolji su - Meryl Streep i Sean Penn!
    Glumica Meryl Streep dobila je u Los Angelesu nagradu Udruženja amerièkih glumaca (SAG) za najbolju glavnu žensku ulogu ostvarenu u filmu "Doubt" u kojem glumi osvetoljubivu opaticu, dok je najbolju glavnu mušku ulogu po ocjeni svojih kolega ostvario glumac Sean Penn kao politièar homoseksualac u filmu "Harvey Milk".  
 
2
Dodjela 81. priznanja Amerièke filmske akademije biæe održana 22. februara
Najviše nominacija za - "Neobični slučaj"!
    Najviše nominacija za 81. „zlatne èoveèuljke”, ukupno 13, dobio je film „Neobièni sluèaj Bendžamina Batona”.
 
 
1
Inicijativa austrijskih pisaca i izdavaèa
Organizuju otpor - protiv Googlea!
    Austrijska udruženja pisaca i izdavaèa pokušavaju organizovati akciju diljem Evrope kojom bi zaštitili prava u odnosu na internetski pretraživaè Google. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|