0
sinoć u Berlinu počeo 59. Međunarodni filmski festival "Berlinale"
"Medvjede" juri - 18 filmova!

    Projekcijom filma "International" njemačkog redatelja Toma Tykwera sinoć u Berlinu počeo je 59. Međunarodni filmski festival "Berlinale".
U glavnoj takmičarskoj sekciji biće prikazano 26 filmova od čega 18 konkuriše za jednu od nagrada: Zlatnog medvjeda za najbolji film te Srebrnog medvjeda za kategorije najbolje režije, glavne muške i ženske uloge, umjetnički dojam, scenario, te posebnu nagradu žirija. Međunarodnim žirijem ove godine predsjedava britanska glumica Tilda Swinton.


"Kada smo prije nekoliko mjeseci birali film koji će otvoriti festival, nismo ni slutili da će odjednom postati tako aktuelan i u neku ruku dobiti status dokumentarnog filma", rekao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick komentarišući sadržaj trilera u kojem glavnu ulogu igraju Clive Owen, Naomi Watts i Armin Mueller Stahl.
Triler njemačkog reditelja Toma Tykwera ("Lola trči") bavi se kriminalom u velikim svjetskim bankama koje na beskurpulozan način utiču na stanje u svijetu.
   Film "International" prikazuje se u sklopu takmičarskog programa festvala, ali izvan konkurencije.
Na Berlinaleu će u nekoliko sekcija od kojih su najvažnije glavni, takmičarski program, Panorama i Forum mladog filma, biti prikazano više od 400 filmova. Uz to će u sklopu filmskog sajma "European Film Marketa" biti prikazano još 700 filmova.
Očekuje se da će na ovogodišnji Berlinale očekuje se i dolazak mnogobrojnih poznatih osoba iz svijeta filma od kojih se ističe kandidatkinja za ovogodišnjeg Oscara za najbolju žensku ulogu Kate Winslet, zatim Michelle Pfeiffer, Renee Zellweger, Demi Moore te Keanu Reeves. Manifestaciji "Gala for Peace" prisustvovaće i Leonardo Di Caprio.
Tematsko težište i ovog Berlinalea su politički odnosi u svijetu s posebnim osvrtom na negativne posljedice globalizacije.
Ceremonija dodjela nagrada održaće se 14. februara, a Berlinale tradicionalno završava dan kasnije danom projekcija isključivo za široku publiku.





Posjeta : 1641