Sedmica - Kultura

2
Na 89. dodjeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu Fej Danavej i Voren Biti proglasili pogrešnog dobitnika
Najbolji film - "Mjesečina"!
    Drama "Mjesečina" reditelja Berija Dženkinsa, proglašena je, poslije kraće zabune i pogrešnog čitanja dobitnika, najboljim ostvarenjem na 89. dodjeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Šest priznanja osvojio je mjuzikl Demijana Šazela "La la land".  
 
1
Odlazak glumačke legende
Preminula Mira Stupica!
    Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini. 
 
0
Trideseti Filmski festival Herceg Novi– Montenego film festival počije večeras
Na četiri lokacije - stotinjak ostvarenja!
    Trideseti Filmski festival Herceg Novi – Montenego film festival, pod sloganom „Dodir filma“, počije večeras u 21 na Kanli kuli u Herceg Novom. Jubilarno festivalsko izdanje otvoriće renomirani bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević, dok će do 7. avgusta publika na četiri lokacije vidjeti stotinjak ostvarenja. 
 
2
Folklorni ansambl KIC „Budo Tomović“ učestvuje na 11. Festivalu balkanskih narodnih pjesama i igara u Izmiru
Plijene - i scenama i ulicama!
    Raznovrsnim i sjajnim scenskim nastupima, unikatnom narodnom nošnjom i ljepotom igre i pjesme, što i jesu primarna obilježja ovog jedinstvenog i autentičnog ansambla prepoznata širom svijeta, članovi folklornog ansambla plijene ovih dana scenama i gdje god se pojave u Izmiru, gdje učestvuju na 11. Festivalu balkanskih narodnih pjesama i igara. 
 
1
Slika sedmice
Crna Gora čita!
 
 
2
Odlazak mladog beogradskog glumca
Preminuo Marinko Madžgalj!
    Glumac Marinko Madžgalj preminuo je u 38. godini poslije duge borbe sa bolešću. 
 
2
Odlazak autora "Ime ruže"
Umro Umberto Eko!
    Čuveni pisac, filozof i sociolog Umberto Eko umro je u 84. godini, javili su italijanski listovi "Korijere dela sera" i "Republika". 
 
2
Poetski kutak
Poetesa
Bliži se smiraj dana,

još jedan pun stopa

i skupljenih

komadića sebe za danas.
 
 
0
Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke američkom glumcu
Zlatni pečat - Džonu Sevidžu!
    Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos kinematografiji, 28. februara u Beogradu uručeno je američkom glumcu Džonu Sevidžu. 
 
0
Za dugogodišnji doprinos američkoj kulturi
"Kenedi" za - petoro umjetnika!
    Petoro umjetnika dobilo je nagradu Centra "Kenedi" za dugogodišnji doprinos američkoj kulturi.  
 
0
Švedska akademija u Stokholmu
Modijanu - Nobel za književnost!
    Francuski književnik Patrik Modijano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je u četvrtak Švedska akademija u Stokholmu. 
 
3
Prva izložba projekta na temu „Koegzistencija - za novi jadranski koine“ od sjutra u Tirani
U postavci - 25 radova!
    Prva izložba projekta na temu „Koegzistencija - za novi jadranski koine“, okupila umjetnike iz zemalja, koje participaraju u projektu (Albanije, Crne Gore, Hrvatske i dvije regije Italije, Veneto i Pulja), a koji su imali zadatak da u predhodnom periodu naprave po jedan rad na temu “Koegzistencija - za novi jadranski koine“, biće od sjutra u 19 otvorena u Tirani.
Postavku čini 25 radova, a izložba je putujućeg karaktera i u do marta 2015. obići će sve centre umjetnosti zemalja učesnica.  
 
1
Priznanje crnogorskom reditelju i scenaristi u Jerusalimu
Marinoviću za "Iglu" - druga nagrada!
    Scenario crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića za dugometražni igrani film "The Black Pin"/"Igla ispod praga" osvojio je drugu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju Jerusalem Film Lab-a, pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i Filmske škole Sema Špigela. 
 
1
Danas u Beogradu u 92. godini
Preminuo Dobrica Ćosić!
    Akademik, srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 92. godini. Bio je prvi predsjednik SRJ, od 1992. do 1993. godine, prenosi RTS. 
 
1
Odlazak kolumbijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost
Preminuo Markes!
    Kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju (Mexico city), potvrdile su dvije neimenovane osobe bliske njegovoj porodici. 
 
0
Počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
Izloženi portreti i djela - kralja Nikole!
    - Vizionar Kralj Nikola dao je zadatak graditelju i inženjeru Josipu Sladeu da Nikšić još 1884. godine dobije konture urbane cjeline, i da bude perjanica među crnogorskim varošima. I tada i danas, kultura i umjetnost su simboli po kojima se čita budućnost. Zato smo odlučni da, kroz četvrogodišnji ,,Program podrške razvoju kulture u Nikšiću’’ damo doprinos ukupnoj razvojnoj strategiji ovog grada - naglasio je ministar kulture Branislav Mićunović, koji je sinoć, sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem otvorrio izložbu ,,Portret kralja Nikole" i ,,Djela kralja Nikole’’ u galeriji Nikola I.
Sinoćnjim otvaranjem dvije izložbe zvanično je počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.  
 
0
Zlatne statuete Američke filmske akademije dodijeljene sinoć u Los Anđelesu
Sedam Oskara za - "Gravitaciju"!
    Na ceremoniji u nedelju uveče u Los Anđelesu, film "Gravitacija" ovjenčan je sa sedam Oskara, za najbolju režiju (Kuaron), specijalne efekte, montažu, montažu zvuka, miks zvuka, muziku i kameru. Film u kojem su Sandra Bulok i Džordž Kluni "zaglavljeni" u svemiru imao je deset nominacija, kao i ostvarenje "Američka prevara".
Za najbolji film u protekloj godini Holivud je izglasao "Dvanaest godina u ropstvu".  
 
2
Odlazak slavnog španskog gitariste
Preminuo Paco de Lucia!
    Paco de Lucia, španski gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. vijeka, preminuo je danas u Meksiku u 68.godini, prenosi AFP. 
 
1
Projekat prekogranične saradnje u turizmu opština Ulcinj i Skadar
"Ogledalo naše" - u Varšavi!
    Izložba Marubi " Ogledalo naše tradicije, ogledalo nas"( „Reflecting Our Traditions, Reflecting Ourselves”) u organizaciji Ambasade Crne Gore u Varšavi, Opštine Ulcinj i Muzeja Varšavskog Univerziteta otvorena je u Varšavi. 
 
2
Na rođendan makedonskog pjevača koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći
Predstavljena knjiga - o Tošetu!
    Na rođendan makedonskog umjetnika, interpretatora zabavne i izvorne balkanske muzike Tošeta Proeskog predstavljena je knjiga o njegovom životu, "Ovo nije kraj", autorice Sonje Aleksoske Nedelkovske. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|