0
Jednoglasna odluka pet regionalnih festivala
"Hugo Klajnā€œ - Boru DraÅ”koviƦu!

    Prva Nagrada "Hugo Klajn" za rediteljsko životno djelo, koja je ustanovljena ove godine, dodijeljena je reditelju Boru DraÅ”koviƦu. Tako je jednoglasno odluĆØio žiri sastavljen od predstavnika pet regionalnih teatarskih festivala.

Festivali "Sterijino pozorje" Novi Sad, "MeĆ°unarodni teatarski festival MES" Sarajevo, "BorÅ”tnikovo sreĆØanje" Maribor, "Grad teatarā€œ Budva i "Sarajevofest ā€“ umjetnost i politikaā€œ Sarajevo, ustanovili su Nagradu "Hugo Klajnā€œ za rediteljsko životno djelo, a žiri su ĆØinili Miroslav RadonjiƦ, direktor festivala "Sterijino pozorjeā€œ, AleÅ” Novak ispred "BorÅ”tnikovo sreĆØanjeā€œ, Dino MustafiƦ umjetniĆØki direktor MeĆ°unarodnog teatarskog festivala MES Sarajevo, Milena Lubarda MarojeviƦ, direktorica "Grada teataraā€œ i Haris PaÅ”oviƦ, direktor "Sarajevofesta - umjetnost i politikaā€œ.
Kako se navodi u saopÅ”tenju "Grad teatra" Budva, u obrazloženju žirija se navodi da se Boro DraÅ”koviƦ istakao svojim dugogodiÅ”njim briljantnim radom.
DraÅ”koviƦ je diplomirao režiju na Akademiji za pozoriÅ”te, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi prof. Huga Klajna. Od 1959. režira u Narodnom pozoriÅ”tu u Sarajevu, a 1965. godine postaje stalni reditelj Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta u Beogradu. U Sarajevu i Beogradu režira niz predstava, meĆ°u kojima su i "Ɔelava pjevaĆØica" Joneska i "Prljave rukeā€œ od Sartra. DraÅ”koviƦ se vinuo u vrh režije u Jugoslaviji u to vrijeme. 1969. njegova predstava "Kad su cvetale tikveā€œ od Dragoslava MihajloviƦa, bila je vrh progresivnog teatra i rediteljski tour de force. Na zahtjev predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita i beogradskog Gradskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, uprava i glumci Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta su skinuli tu predstavu s repertoara iz politiĆØkih razloga. Zbog te zabrane, Boro DraÅ”koviƦ je odluĆØio da ne radi u pozoriÅ”tu. Snimao je igrane i dokumentarne filmove i televizijske drame ("Horoskopā€œ; "Usijanjeā€œ; "Život je lepā€œ; "Ubijanje kitovaā€œ; "Zapisi iz Kineā€œ; "Kuhinjaā€œ i mnoge druge); i pisao knjige o režiji ("Promenaā€œ; "Lavirintā€œ; "Paradoks o rediteljuā€œ i mnoge druge).
Godine 1976. je bio suosnivaĆØ Katedre za režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje predaje do danas. Predavao je i na mnogim univerzitetima od Sarajeva do SAD-a, Indije, Kuvajta, NorveÅ”keā€¦
Na poĆØetku ovog milenijuma, Boro DraÅ”koviƦ se vraƦa u pozoriÅ”te predstavom "Antigona u Njujorkuā€œ JanoÅ”a Glovackog, na festivalu "Grad teatarā€œ u Budvi. Režira takoĆ°e u pozoriÅ”tima u Beogradu, Novom Sadu i Skoplju. Za svoj rad, DraÅ”koviƦ je dobio veliki broj nagrada.
- Boro DraÅ”koviƦ je dao nemjerljivo veliki doprinos evropskoj režiji. Kroz svoj umjetniĆØki i pedagoÅ”ki rad i kroz svoje pisanje, DraÅ”koviƦ je znaĆØajno unaprijedio, modernizovao i inspirisao režiju u 20. i 21. vijeku. Nagrada Ā“Hugo KlajnĀ“ je priznanje koje odražava zahvalnost i divljenje mnogih umjetnika, direktora pozoriÅ”ta i festivala, filmskih producenata i brojnih gledalaca za dugogodiÅ”nji briljantni rediteljski rad Bore DraÅ”koviƦa - naglaÅ”ava se u obrazloženu žirija.
Nagrada "Hugo Klajnā€œ dodjeljena je Boru DraÅ”koviƦu na ceremoniji zatvaranja 65. Sterijinog pozorja, 4. oktobra u Novom Sadu.
Hugo Klajn je bio multitalentovan i veoma uspjeÅ”an reditelj, profesor i psihoanalitiĆØar. Kao doktor i uĆØenik Sigmunda Frojda, dao je veliki doprinos razvoju psihoterapije u tadaÅ”njoj Jugoslaviji. Bio je stalni reditelj Narodnog pozoriÅ”ta u Beogradu i profesor režije na Akademiji za pozoriÅ”te, film, radio i televiziju u Beogradu. Pisac je je temeljne knjige rediteljske umjetnosti "Osnovni problemi režijeā€œ.




Posjeta : 673