0
Trideseti Filmski festival Herceg Novi– Montenego film festival počije večeras
Na četiri lokacije - stotinjak ostvarenja!

    Trideseti Filmski festival Herceg Novi – Montenego film festival, pod sloganom „Dodir filma“, počije večeras u 21 na Kanli kuli u Herceg Novom. Jubilarno festivalsko izdanje otvoriće renomirani bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević, dok će do 7. avgusta publika na četiri lokacije vidjeti stotinjak ostvarenja.

U glavnom takmičarskom programu na Kanli kuli biće prikazani fimovi s ex YU prostora, kao i iz Jugoistočne Evrope van konkurencije, a na Trgu Mića Pavlovića i u kući Iva Andrića ostvarenja u kategoriji dokumentarnog i studentskog filma. Pobjedničke filmove jednog broja međunarodnih festivala publika će biti u prilici da prati na tvrđavi Forte mare.
Crnogorsku kinematografiju ove godine predstavljaće dugometražni igrani film “Ispod mosta, među stijenama”, reditelja Pavla Simonovića, kratki filmovi “Biserna obala”, Dušana Kasalice, “Dvorišta”, Ivana Salatića, projekti Seada Šabotića i Ivana Čojbašića, studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Biće prikazana i manjinska crnogorska koprodukcija, film „Život je truba“, Antonia Niuća.
Selektori ovogodišnjeg Festivala su Srdan Golubović za glavni takmičarski program, Vladimir Perović u kategoriji dokumentarnog i Srđan Koljević za studentske filmove.
Žiri za glavni takmičarski program će raditi u sastavu: Varja Đukić, Ognjen Sviličić i Đorđe Milosavljević, za dokumentarni Alina Rudnickaja, Seng Mai Kinro i Jelena Mišeljić, a za studentski film Aleksandar Radunović, Ivan Bakrač i Zlatko Karahodžić.
Ove godine, radiće i novinarski žiri, a biće dodijeljene i nagrade „Milan Žmukić" i Fondacije “Živko Nikolić".
U okviru pratećeg programa planirana je promocija kataloga Crnogorsko filmsko stvaralaštvo 2006-2016, u izdanju Crnogorske kinoteke i Ministarstva kulture, dok će u saradnji s Deskom za Kreativnu Evropu – potprogram MEDIA biti organizovana predavanja referentnih evropskih producenata Čedomira Kolara o razvoju filmskog projekta i Branislava Srdića, koji će govoriti o upravljanju postptodukcijom i promociji filmskog djela. Predavanje će održati i poznati hrvatski scenarista i reditelj Ognjen Sviličić.
Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi, izvršni producent JUK Herceg fest, a zaštitno lice jubilarnog izdanja glumac Momčilo Otašević.





Posjeta : 1891