1
Tužna vijest iz Jugoslovenskog dramskog pozoriŔta
Preminuo MiÅ”a JanketiƦ!

    Jedan od najveƦih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo MiÅ”a JanketiƦ preminuo je danas u Beogradu, saopÅ”tilo je Jugoslovensko dramsko pozoriÅ”te

Dobitnik je svih najznaĆØajnijih glumaĆØkih i druÅ”tvenih priznanja, DobriĆØinog prstena, Oktobarske nagrade, ĆØetiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle VujisiƦ" za životno djelo.
Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta odigrao je u predstavi RiĆØard III 1961.
ƈlan ansambla JDP bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko Å”ezdeset uloga. Posljednju premijeru MiÅ”a JanketiƦ je imao na sedamdesetogodiÅ”njicu Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta u predstavi Kralj Betajnove igrajuƦi Krneca (2018).
RoĆ°en je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu.
Gimnaziju je zavrÅ”io u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je poslije tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozoriÅ”te, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate MiloÅ”eviƦa.
Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta bio je Igo u "Prljvaim rukama" Ž. P. Sartra, UroÅ” V u "Smrti UroÅ”a" V S. StefanoviƦa, Ljuba VrapĆØe u predstavi "Kad su cvetale tikve" D. MihailoviƦa, Raskoljnikov u "ZloĆØinu i kazni" F. M. Dostojevskog, Stenli u "Tramvaju zvanom želja" T. Viljamsa, Horvat u Krležinom "VuĆØjaku", Alesandro MediĆØi u "LorencaĆØu" Alfreda de Mise, Vojvoda MiÅ”iƦ u "Kolubarskoj bici" i "Valjevskoj bolnici" D. ƆosiƦa, Blagoje u "PutujuƦem pozoriÅ”tu" Å opaloviƦ Lj. SimoviƦa, GavriloviƦ u "Sterijinim Rodoljupcima" (1986) i Gradonacelnik u Gogoljevom "Revizoru", Jevrem ProkiƦ u "Narodnom poslaniku" i Obrad ƐorĆ°eviƦ u "Tako je moralo biti" B. NusiƦa...
Dobitnik je godiÅ”njih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ”ta za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici), Bredlija (Pokopano dijete), Isusa (NekrÅ”ten dan), Živojina MiÅ”iƦa (Kolubarska bitka), GavriloviƦa (Rodoljupci), Majora BožiƦa (Seobe), GradonaĆØelnika (Revizor), Jevrema ProkiƦa (Narodni poslanik).
Sa velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih pozoriŔta (Atelje 212, Narodno pozoriŔte, Beogradsko dramsko pozoriŔte, Srpsko narodno pozoriŔte, Zvezdara teatar...)
Oktobarska nagrada grada Beograda dodijeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u predstavi ZloĆØin i kazna, 1971. Sterijine nagrade dobio je za uloge JagoÅ”a Kralja (KlaustrofobiĆØna komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema ProkiƦa (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozoriÅ”te) i ƈika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212). Dobitnik je nagrada "Joakim VujiƦ", "Milivoje ŽivanoviƦ", "RaÅ”a PlaoviƦ", "LjubiÅ”a JovanoviƦ", Statuete "Ɔuran", "Zoranov brk", "Branislav NuÅ”iƦ" (za životno djelo).
Nagrada Udrženja filmskih glumaca za životno djelo "Pavle VujisiƦ" dodijeljena mu je 2014. NaÅ”u najznaĆØajniju pozoriÅ”nu nagradu, DobriĆØin prsten, dobio je 2003. godine.
Na filmu je sraĆ°ivao sa najznaĆØajnijim domaƦim rediteljima.




Posjeta : 1344