Sedmica - Kultura

1
71. "Zlatni globus"
Najbolja drama - " 12 godina ropstva"!
    Film "12 godina ropstva" (12 Years a Slave) reditelja Stiva Mekvina proglašen je za najbolju filmsku dramu na 71. dodeli nagrade Zlatni globus na Beverli Hilsu. 
 
2
"The New York Times" posvetio solidan prostor filmu Draška Đurovića
"As pik" za - Oskara!
    Prestižna američka novina "The New York Times" posvetila je solidan prostor crnogorskom reditelju, kandidatu za Oskara Drašku Đuroviću i njegovom filmu "As Pik". 
 
2
Predstava CNP nagrađena na 30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom
"Očevi"su - osvojili Gran pri!
    Predstava “Očevi su grad(ili)”, autorski projekat Borisa Liješevića, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, osvojila je Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.  
 
2
Film tuniskog režisera najbolji na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu
"Zlatna palma" - Kešišu!
    Film tuniskog režisera Abdelatifa Kešiša "La vie d´Adele" osvojio je večeras Zlatnu palmu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. 
 
2
Nagrađen dokumentarac o crnogorskoj konceptualnoj umjetnici
Filmu o Marini - “Peabody” nagrada!
    Dokumentarni film koji je HBO snimio o konceptualnoj umjetnici Marini Abramović tokom njenih priprema za postavljanje retrospektive “The Artist Is Present” dobio je uglednu “Peabody” nagradu, koja se dodjeljuje za vrhunska ostvarenja u filmskoj umjetnosti, radiju i televiziji. 
 
0
46. hercegnovski zimski salon biće otvoren od četvrtka do 7. marta
U postavci - "Buđenje"!
    Multimedijalna izložba 20 umjetnika najrazličitijih profila koji su okupljeni oko teme „Buđenje“ postavka je 46. hercegnovskog zimskog salona koji će u galeriji "Josip Bepo Benković" biti otvorena od četvtka u 19 do 7. marta. Selektirala ih je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.
I ove godine salon ima regionalni karakter - učestvuju umjetnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije - gošća iz Londona je umjetnica Leo Daf, a novost ovogodišnjeg salona predstavlja dvojezični katalog.
 
 
1
Intervju s povodom – sa autorkom knjige „Kad zažmuriš niko te ne vidi“ Milankom Aranitović Rakočević
Ljubav nadjačala - nasilje i tišinu!
    - Kavez li je čitav svijet? Ja sam napustila kavez i naučila da letim.Vjeruj mi kad osjetiš kako je lako i divno letjeti u gaju nadanja, nećeš se osvrtati; Vesna, Azra, Ana, Branka, Miro, Lita. U pepeo pretvaram knjigu koju godinama čitam. Otvaram drugu, treću. Dajem ime svakoj sekundi svoga života, ime kao i sve u meni, oko mene. Zovem se nada, vjera, zovem se Nevena, nikada više tišina – citat je iz knjige „Kad zažmuriš niko te ne vidi“ Milanke Aranitović Rakočević, novinarke, pisca, majke tri sina, heroine našeg vremena koja je kao žrtva porodičnog nasilja prva u Crnoj Gori o tome progovorila javno, prva nadjačala tišinu, prva objelodanila pobjedu ljubavi nad svim nedaćama koje donose alkohoholizam, izbjeglištvo, ali i slabosti društva. 
 
0
Studentkinja iz Vranja preminula, najvjerovatnije, zbog posledica anoreksije
Slikala svoje - nestajanje!
    Studentkinja M. J. (24) iz Vranja, koja je preminula, najvjerovatnije, zbog posledica anoreksije, biće sahranjena sjutra u 13 na Novom groblju u Nišu.  
 
2
U kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama
Poetika sa slika - Draga Dedića!
    Izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Draga Dedića, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu, biće od sjutra u 20 otvorena u kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama.
Priređuju je Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Berane, a izložbu će otvoriti slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić.
 
 
2
84. dodjela
"Umjetnik" osvojio - pet Oskara!
    Najbolji film, najbolji reditelj i najbolji glumac! Sve to ima Umjetnik, francuski crno-bijeli, nijemi film koji je oduševio filmski svijet i na kraju osvojio ukupno pet Oskara i to u najvažnijim kategorijama!  
 
1
Filmski festival u Berlinu
Zlatni medvjed - braći Tavijani!
    Film "Cesare deve morire" (Cezar je morao da umre) Paola i Vitorija Tavijanija dobio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na ovogodišnjem berlinskom festivalu, koji je završen u nedelju uveče, saopšteno je u Berlinu. 
 
1
Na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu
Angelina zahvalila - na bosanskom!
    Sinoć je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu održana premijera rediteljskog prvijenca Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Duboko ganuta srdačnim prijemom sarajevske publike holivudska je diva zaplakala. 
 
1
Novi proglas Foruma pisaca Srbije
Nikolaidisa čitati - pažljivo!
    Forum pisaca dva dana poslije proglasa javnosti u kome se oštro suprotstavio „medijskoj hajci i pozivu na linč” na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, uputio je danas nov proglas javnosti u kome poziva na pažljivo i razložno čitanje izvornog teksta Nikolaidisa i saopštenja Foruma. 
 
1
Proglašen roman godine
Tišmi - nagrada "NIN"!
    Dobitnik ovogodišnje NIN nagrade za roman godine je pisac Slobodan Tišma za roman "Bernardijeva soba", saopštio je danas žiri. 
 
1
10. Međunarodni festival glumca počeo večeras u Nikšiću
"Zavjese podigao" - premijer!
    - Večeras podižemo zavjese Međunarodnog festivala glumca, simbolično na dan kada je prije 125 godina u „tek oslobođenoj varoši pod Trebjesom“, pred prepunom salom, izvedena predstava crnogorskog suverena Nikole I Petrovića Njegoša „Balkanska carica“ - 10. Međunarodni festival glumca u Nikšiću proglasio je večeras otvorenim predskednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.! 
 
1
Otvoren Crnogorski likovnoi salon “13. Novembar” na Cetinju
Jedinstvena prezentacija - aktuelnih tendencija!
    - Crnogorski likovni salon jedinstvena je prilika da se upoznamo sa aktuelnim tendencijama u likovnoj umjetnosti. Izloženi radovi nas uvode u sferu osobenih senzibiliteta i raznolikih poetika, koje zastupljeni umjetnici, odabranim tehnikama, prenose iz svog unutrasnjeg prostora, dijeleći sa nama svoje vizije oblikovane snažnom kreativnom enegrijom - ukazala je pomoćnica ministra kulture Dragica Milić otvarajući Crnogorski likovnoi salon “13. Novembar” u dvorani Ministarstva kulture na Cetinju. 
 
1
Legendarni srpski pozorišni i filmski glumac preminuo u 71. godini
Scena ostala - bez Kralja!
    Legendarni srpski pozorišni i filmski glumac Petar Kralj preminuo je danas u Beogradu, u 71. godini. 
 
1
Ruski film najbolji na sinoć završenom festivalu u Veneciji
Zlatni lav za - „Fausta”!
    Ruski film „Faust” osvojio je Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji, koji je zatvoren u subotu.
Film Aleksandera Sokurova osvojio je glavnu nagradu u konkurenciji od 22 filma. Žirijem je predsjedavao režiser Daron Aronofski.  
 
0
Odlazak dive srpskog glumišta
Preminula Olivera Marković!
    Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, poslije duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.
 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore
U Beranama - kubanska grafika!
Izložba kubanske grafike iz fonda Centra
savremene umjetnosti Crne Gore bić e od sjutra u 19 otvorena u Centru za kulturu u Beranama.
Na izložbi će biti prikazano 20 grafičkih listova koji su nastali tokom osamdesetih prošlog vijeka, u periodu koji je poznat i kao »nova kubanska umjetnost«.

 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|