0
Počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
Izloženi portreti i djela - kralja Nikole!

    - Vizionar Kralj Nikola dao je zadatak graditelju i inženjeru Josipu Sladeu da Nikšić još 1884. godine dobije konture urbane cjeline, i da bude perjanica među crnogorskim varošima. I tada i danas, kultura i umjetnost su simboli po kojima se čita budućnost. Zato smo odlučni da, kroz četvrogodišnji ,,Program podrške razvoju kulture u Nikšiću’’ damo doprinos ukupnoj razvojnoj strategiji ovog grada - naglasio je ministar kulture Branislav Mićunović, koji je sinoć, sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem otvorrio izložbu ,,Portret kralja Nikole" i ,,Djela kralja Nikole’’ u galeriji Nikola I.
Sinoćnjim otvaranjem dvije izložbe zvanično je počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

- Vizionar Kralj Nikola dao je zadatak graditelju i inženjeru Josipu Sladeu da Nikšić još 1884. godine dobije konture urbane cjeline, i da bude perjanica među crnogorskim varošima.
Nikšić nijesu zaobišla teška vremena koja su donijela svjetski ratovi, ali će razvoj u drugoj polovini XX vijeka ovaj grad pretvoriti u industrijski i kulturni centar, koji će nastaviti započeto sa kraja XIX vijeka.
I tada i danas, kultura i umjetnost su simboli po kojima se čita budućnost. Zato smo odlučni da, kroz četvrogodišnji ,,Program podrške razvoju kulture u Nikšiću’’ damo doprinos ukupnoj razvojnoj strategiji ovog grada, koju realizuje predsjednik Grbović sa saradnicima. ,,Program razvoja kulture na sjeveru Crne Gore’’ i Program ,,Cetinje grad kulture 2010-2015.’’ daju nam za pravo da sa sigurnošću kažemo da uspjeh i ovog programa neće izostati.
Fokus će nam biti na kontinuiranoj organizaciji i produkciji kulturnih i umjetničkih programa, rekonstrukciji, adaptaciji i tehnološkom opremanju objekata kulture, i zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na području Nikšića.
Očekuju nas brojni kulturno-umjetnički programi u produkciji javnih ustanova i drugih institucija kulture i autora iz Nikšića, programi nacionalnih institucija kulture, kao i gostujći programi institucija iz našeg regiona.
Sa posebnom pažnjom iniciraćemo „Međunarodno bijenale mladih umjetnika“; podržaćemo kao i do sada tradicionalni „Festival glumca“; „Nikšić Guitar festival“; „Lake fest“ i „Septembarske dane kulture“ kao svojevrstan presjek nikšićkog, crnogorskog i regionalnog stvaralaštva, ali i obnoviti »Nikšićke književne susrete«.
Iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara na prodručju Nikšića, u ovoj prilici idvojio bih da ćemo nastavkom arheoloških istraživanja u Crvenoj Stijeni i Riječanima doći do novih arheoloških otkrića, a uz sprovođenje mjera za poboljšanje infrastrukture povećaćemo dostupnost, a time i popularizaciju ovih lokaliteta.
Već u ovom mjesecu realizovaćemo konzervatorske projekate za 21 spomen – obilježje, uz sprovođenje konzervatorskih mjera. Takođe, u ovom mjesecu počinjemo konzervatorske projekte za Carev most i Most na Moštanici.
Kulturnim programima, kojih je samo u martu 25, podstaćićemo kreiranje atmosfere u kojoj se stvara, polemiše- kritično, konstruktivno, i nadasve kreativno, onako kako to dolikuje velikim kulturnim i obrazovnim sredinama, što Nikšić jeste i što je oduvjek bio.
Večerašnja izložba Narodnog muzeja i Nacionalne biblioteke »Đurđe Crnojević« koja se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Nikšić posvećena je djelima i portretima kralja Nikole, koji je pokrenuo trgovačku, privrednu, obrazovnu i kulturnu tradiciju Nikšića, što nam svjedoči i ovaj dvorac, za čiju rekonstrukciju su pripreme već u toku.
Iz pijeteta prema slobodarskoj, privrednoj i kulturnoj tradiciji ovoga grada, obavezani obrazovnim, književnim i umjetničkim nasljeđem Nikišića, dužim od vijeka, počinjemo večeras četvorogodišnji Vladin program podrške razvoju kulture u Nikšiću izložbama „Portreti kralja Nikole“ i „Djela kralja Nikole I“ koje proglašavam otvorenim.





Posjeta : 1838