1
Kontroverzni reditelj ostvaruje davnašnju želju da za filmsko platno adaptira djelo svoga najdražeg pisca
Kusturica snima - operu po Andriću!

    Emir Kusturica odavno je već najavio filmsku verziju romana “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, a nedavno je na press konferenciji u Mokroj Gori otkrio da počinje na njezinoj realizaciji, i to u obliku – filmske opere. Projekt bi trebao biti završen za dvije godine, na pedesetu godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.


Naš Stari zavjet
– Taj je roman naš Stari zavjet, koji predstavlja našu prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost, i dugo je kao velika ideja hranio moju znatiželju – rekao je Kusturica. – Obično su veliki romani, nakon što su ekranizovani, propadali jer su to različiti jezici, drugi pristup, na kojem su se okliznuli mnogi. Sada se osjećam zrelo da tako veliku ideju prevedem na jezik filma, ali ne kao realističnu konstrukciju, nego kao operu.
Obraćanje tradiciji
– Moja ideja o operi – dodaje kontroverzni reditelj svjetskoga glasa – rješava uglavnom estetske i moralne aspekte koje treba poštovati da bi se roman “Na Drini ćuprija” uspješno preveo u filmsku umjetnost. Želimo se obratiti tradiciji i publici kroz formu opere o temi onoga što nam nudi bogata Andrićeva literatura.
Ne plaši se izazova
Dometnuo je Kusturica da se poslije filma “Undeground” ne plaši velikih izazova, a koliko god gledali s nesimpatijama na njegove privatne i političke postupke, mora se priznati da je jedan od rijetkih filmskih velikana s prostora bivše Jugoslavije čiju kreativnu snagu za tako zahtjevan i sklizak projekt ne treba dovoditi u pitanje. Dapače, mnogi već ionako smatraju Kusturicu velikanom Andrićevog ranga, a donekle i poetike, samo u drugom mediju. Silna priznanja koja je osvojio, uključujući i dvije Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu, tome sigurno idu u prilog.
Vjerni andrićevac
Kao vjerni andrićevac, Emir (samopreimenovan u Nemanju) Kusturica je dobio i nagradu za životno djelo Akademije “Ivo Andrić”, koja ga je i uzimala u zaštitu kad god su ga u Srbiji napadali zbog političkih stavova, nacionalnosti ili kad bi svojim bahatim ponašanjem išao na živce seljacima iz Mokre Gore i okoline, gdje je stvorio vlastiti rezervat.




Posjeta : 1712