2
Hollywood ostao bez jedne od svojih najvećih diva
Preminula jedinstvena Liz!

    Hollywood je juče ostao bez jedne od svojih najvećih diva - glumice Elizbeth Taylor.

Glumica je preminula u 80. godini života u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu okružena svojom djecom i unucima. Jedinstvena Liz već je godinama bila lošeg zdravlja, a poznato je kako je u životu imala više od 30 operacija. Posljednje komplikacije pojavile su se zbog srčanih problema.
Odlazak dive ljubičastih očiju
- Moja je majka je bila izvanredna žena koja je živjela život pun strasti, humora i ljubavi. Uvijek ćemo biti ponosni na sve što je postigla u svojoj profesiji, humanitarni rad i borbu protiv AIDS. Bila je izuzetno hrabra i preduzetna žena koja je naš svijet učinila puno ljepšim. Uspomena na nju nikad neće izblijediti, njen duh će biti vječno među nama, a njena ljubav u našim srcima - napisao je u izjavi sin Elizabeth Taylor Michael Wilding.
Elizabeth Taylor osvojila je dva Oscara, a u životu je bila poznata po svojih osam brakova i ekscentričnom ponašanju.
Rođena je 1932. Iako su roditelji bili Amerikanci, Elizabeth Taylor rodila se u Hampsteadu, imućnoj četvrti sjeverozapadnog Londona. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica izrazito teške naravi. Majka je podsticala njenu karijeru, tako da već u trećoj godini pohađa satove baleta. Na filmu je debitovala s devet godina u filmu "Lassie".
Prvog Oscara dobila je 1960. godine za film "Butterfield 8", gdje joj je partner bio tadašnji muž Eddie Fisher, a drugog šest godina kasnije za film "Ko se boji Virginije Woolf" (partner joj je bio tadašnji muž Richard Burton).
Glumila je i Kleopatru, a osim dva osvojena Oscara, za tu nagradu nominovana je još četiri puta. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Udavala se osam puta za sedam supruga. Ima četvoro djece, dva sina i dvije kćeri, a baka je postala u 39. godini. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva.





Posjeta : 1726