1
10. Međunarodni festival glumca počeo večeras u Nikšiću
"Zavjese podigao" - premijer!

    - Večeras podižemo zavjese Međunarodnog festivala glumca, simbolično na dan kada je prije 125 godina u „tek oslobođenoj varoši pod Trebjesom“, pred prepunom salom, izvedena predstava crnogorskog suverena Nikole I Petrovića Njegoša „Balkanska carica“ - 10. Međunarodni festival glumca u Nikšiću proglasio je večeras otvorenim predskednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.!

- Crna Gora ima sreće da u njoj postoje sredine, kao što je Nikšić; prostori bogatog kulturnog nasljeđa, posebno pozorišnog. ’Zaraženi’ su Nikšićani pozorišnim virusom prije skoro 130 godina. Stvorio je taj virus neraskidive niti između ovoga grada i pozorišta koje nijesu pokidane ni za vrijeme ratnih stradanja, administrativnih odluka koje su dovodile do gašenja pozorišta, ali ne i pozorišnog života u Nikšiću. Opstajao je teatarski život u Nikšiću, nošen entuzijazmom zaljubljenika u ’daske koje život znače’, podrškom onih koji su svoje prve pozorišne korake napravili upravo ovdje, kao i onih koje je svojim odnosom nikšićka publika zauvijek vezala za ovaj grad. Svi oni su utkali sebe u nikšićku pozorišnu stvarnost, čineći Nikšić pozorišnim ishodištem poznatih crnogorskih umjetničkih stvaralaca.
Večeras podižemo zavjese Međunarodnog festivala glumca, simbolično na dan kada je prije 125 godina u „tek oslobođenoj varoši pod Trebjesom“, pred prepunom salom, izvedena predstava crnogorskog suverena Nikole I Petrovića Njegoša „Balkanska carica“.
Vjerni pozorišni hroničari podsjetiće nas na prvu pozorišnu predstavu izvedenu u Nikšiću nedugo pošto je Crna Gora na Berlinskom kongresu, 1878. godine, dobila potvrdu svog viševjekovnog slobodarskog pregnuća. Od tada su na nikšićkoj pozorišnoj sceni oživjeli likovi najpoznatijih dramskih tekstova, pred zahtjevnom nikšićkom publikom čija je kritika uvijek bila prava mjera kvaliteta glumačkog ostvarenja. Nisku likova koji će ovih dana ovjekovječiti nikšićko pozorište popuniće „Jedan Pikaso“, „Lasice“, „Profesionalac“, „Ines de Kastro“i drugi. Za pamćenje će ostati glumci koji će svojim ostvarenjem doprinijeti kredibilitetu Festivala glumca za čiju se prestižnu nagradu bore, dokazujući sintagmu nikšićkog Festivala „gluma je osnov pozorišta i bez glumca pozorište ne postoji“. Zadatak ni malo lak, imajući u vidu tradiciju ovog Festivala, ostvarene glumačke rezultate i imena onih koji su na njemu učestvovali, od kojih ću pomenuti Zijaha Sokolovića, Špira Guberinu, Ivicu Vidovića, Nedu Arnerić, Emira Hadžihafisbegovića, Milana Gutovića, Natašu Ninković, Dragana Petrovića, Mirjanu Karanović, Ermina Brava, Mladena Nelevića, uz izvinjenje svima onima kojih se nisam sjetio.
Podsjetiću da je Nikšićki festival pokrenut je 1995. godine od strane grupe velikih crnogorskih pozorišnih zaljubljenika i entuzijasta, kao crnogorski festival monodrame organizovan od strane „Zahumlja“. Već 1996. godine prerastao je u jugoslovenski festival Pozorište jednog glumca, a nešto kasnije, 2000. godine, dobio je dimenziju međunarodni i organizovao se pod nazivom „Međunarodni festival glumca“. Nakon sedmogodišnje pauze, uprava „Nikšićkog pozorišta“ obnovila je Festival koji je danas prepoznatljiv u Regionu.
Poštovane dame i gospodo,
Vlada Crne Gore je, u okviru aktivnosti pružanja podrške kulturnim programima u Nikšiću, generalni pokrovitelj Festivala od 2007. godine. Namjera nam je da kroz punu valorizaciju prostora Sindikalnog doma u kom se održava Festival, stvorimo pretpostavke za njegovu dugoročnu održivost, kao i održivost sličnih projekata koji se mogu vezati za ovaj prostor.
Vlada će nastaviti sa podrškom kulturnim projektima u Nikšiću, u sklopu čije realizacije je već u narednoj godini planirano privođenje namjeni bioskopske sale „18. septembar“, investicije u vrijednosti od 300 hiljada eura kojom Nikšić dobija multifunkcionalan prostor za realizaciju kulturnih dešavanja. U narednoj godini izradićemo i Master plan namjene Doma revolucije, za što smo opredijelili 100 hiljada eura, kako bi stvorili mogućnosti za sprovođenje međunarodnog tendera, u cilju iznalaženja rješenja za višegodišnji problem neprivođenja namjeni ovog prostora, kroz model Javno privatnog partnerstva. Pitanje koje će, takođe, biti pod punom pažnjom je pitanje vezano za valorizaciju Doma vojske.
Dame i gospodo,
Ovim potvrđujemo da je Vlada Crne Gore, uprkos brojnim izazovima koje nameće aktuelna globalna finansijska i ekonomska kriza, uspjela da nađe načina kako bi doprinijela afirmaciji i razvoju kulture u Crnoj Gori, u periodu kada nam je osnovni prioritet očuvanje i unapređenje životnog standarda građana. Siguran sam da ćemo poboljšanjem života građana i unapređenjem poslovnog ambijenta u Nikšiću, kojim ćemo aktivirati njegove privredne potencijale u predstojećem periodu stvoriti preduslove da se u značajnoj mjeri poveća broj onih koji će pružiti podršku razvoju svih sfera društva, u kojem kultura zauzima značajno mjesto.




Posjeta : 1824