0
U beogradskom Ateljeu 212
Premijerno izvedena - nova "Kosa"!

    Nova verzija čuvenog mjuzikla „Kosa” premijerno je izvedena sinoć u Ateljeu 212 u Beogradu, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.


Predstava je izazvala ogromno interesovanje, a u prepunoj sali bili su premijer Mirko Cvetković, više ministara, poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, uključujući tenisku zvezdu Novaka Đokovića.
Premijerna publika je burnim aplauzom pozdravila veliki ansambl, koji je poslije trosatne predstave izveo na bis završnu numeru „Daj nam sunca”.
Najviše aplauza dobili su Gordan Kičić (Vuf) i Ivan Jevtović (Had).
U ovoj adaptaciji glavni lik Berger je profesor filozofije i vodi antiglobalističke demonstracije, umjesto protesta protiv rata u Vijetnamu, a igra ga Sergej Trifunović, dok se Klod, u tumačenju Branislava Trifunovića, sprema za rat u Iraku.
U ansamblu su Jelena Gavrilović (Šila), Katarina Žutić (Dženi), kao i veliki broj mladih glumaca, pjevača i igrača odabranih na audiciji za članove „plemena”, dok epizode „odraslih” igraju Feđa Stojanović, Dara Džokić, Tanja Bošković, Nenad Ćirić, Gorica Popović i Mladen Andrejević.
U fokusu je pobuna mladih ljudi zbog devijacija savremenog društva, ali su kritički tonovi uglavnom uopšteni, te se ne osjećaju snaga i energija kultne predstave Ateljea iz 1969. godine.
Tekst Džejmsa Radoa i Džeroma Ragnija preveo je, još za prvu verziju, Jovan Ćirilov, koji se u ovoj postavci našao kao lik na majici jednog od demonstranata.
Koreografiju na muziku Galta Makdermota kreirala je gošća iz Slovenije Mojca Horvat, a nove aranžmane je uradio Marko Grumić iz gupe „Vrum”, čiji članovi uživo izvode muziku tokom predstave.
Nova „Kosa” nudi nekoliko efektnih pjevačkih i igračkih numera, mada ima i dosta „praznog hoda”. Prve ocjene su različite, ali je popularnost već osigurana, a karte za svih deset februarskih izvođenja su rasprodate.




Posjeta : 1719