2
Odlazakjednog od najznacajnijih umjetnika Crne Gore svih vremena
Preminuo Dado Djurić!

    Jedan od najznačajnijih i najvećih crnogorskih slikara i umjetnika svih vremena Dado Djurić, nakon duže i teške bolesti, preminuoje danas u Parizu. Po sopstvenoj želji, Dado Đurić biće sahranjen na Cetinju.

Dado je rođen 4. oktobra 1933. godine, na Cetinju.
Godine 1944. umrla je Dadova majka, pa ga je prihvatio ujak, takođe slikar. Život nastavlja u Sloveniji, u Ljubljani, „baroknom gradu nekadašnjeg austro-ugarskog carstva", kako piše na Dadovom zvaničnom sajtu www.dado.fr
Umjetničku školu u Herceg-Novom završava 1952. godine i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebovića, koji ga posebno ohrabruje u radu.
Nakon četiri godine, ima prvu izložbu u Galeriji u Rijeci (Hrvatska) rame uz rame s francuskim slikarima. Marko Čelebanović mu pomaže da ode u Pariz.
1958. Džejms Spejer kupuje njegovu prvu sliku. Upoznaje Danijela Kordijea koji postaje prodavac njegovih djela.
Preko 50 godina živio je u selu Šamon an Veksan kraj Pariza, koje je svojim imenom proslavio u svijetu.
Dado je boravio kratko i u Njujorku, a potom i u Centralnoj Africi.
Pored ulja i crteža, radio je grafike, kolaž, instalacije, asamblaž.
Njegova djela se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta i iz njih se može suditi o njegovom majstorskom likovnom umijeću kojim dočarava apokaliptične spojeve.
Likovni stručnjaci kažu da je poslije Marka Šagala i Salvadora Dalija, Dado Đurić najviše uticao na pojam nadrealizma u slikarstvu.Prije više od jedne decenije ugledni istoričar umjetnosti Alan Boske o njegovom djelu je objavio monografiju „Dado, univerzum bez odmora", a nedavno mu je posvećen i jedan dokumentarni film.
Dadu je ove godine dodijeljena Trinaestojulska nagrada za životno djelo, najveće državno priznanje Crne Gore.





Posjeta : 1709