0
Odlazak jedne od najstarijih srpskih glumica
Branka Veselinović umrla - u 105.!

    Jedna od najstarijih srpskih glumica, Branka Veselinović - počela je da se bavi ovim poslom 1938. godine i igrala je u više od 100 pozorišnih predstava - umrla je u srijedu u 105. godini u Beogradu.

Školovala se u Narodnom pozorištu u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a glumila je u više od 100 pozorišnih predstava i više od 50 televizijskih serija i filmova.
Igrala je u Umetničkom pozorištu, Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, dok je tumačila i glavnu ulogu u predstavi „Majka hrabrost i njena deca" koja se igrala u Americi.
Nastupila je i u predstavi Kralj Betajnove, prvoj u istoriji Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), koja je premijerno odigrana 3. aprila 1948.
Za ulogu u predstavi „Ožalošćena porodica" po romanu Branislava Nušića dobila je Sterijinu nagradu 1964. godine.
Rođena je 16. septembra 1918. godine u Bečeju, tadašnjem mjestu u Austrougarskoj, danas gradu na sjeveru Srbije i od smrti američke glumice Marše Hant prošle godine smatrana je najstarijom glumicom na svijetu, prenosi RTS.
Pozorišnu scenu i filmske setove delila je sa mnogim velikanima srpske kinematografije, poput Mije Aleksića, Mire Stupice, Mire Banjac i Miodraga Petrovića Čkalje.
Sa kolegama Miodragom Petovićem Čkaljom i Mijom Aleksićem vodila je i humorističku radio emisiju Veselo veče na Radio Beogradu, koja je se emitovala od 1949. godine i bila je popularna širom Jugoslavije.
- Sa Mirom Stupicom sam se najviše viđala. Ona mi je bila kuma. Ali, tu su bili Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić...
- Mlađa i ja smo sa svima imali dobar odnos. Ne postoji osoba s kojom sam bila posvađana. Volela sam da dosta putujem sa Desankom Maksimović. Nešto sam i ja piskarala - rekla je Veselinović prošle godine za .
Branka Veselinović bavila se i pisanjem u stihu i prozi, a pored Desanke Maksimović, vreme je provodila i sa drugim književnicima.
Branislav Nušić je dolazio na naše časove u Glumačkoj školi, a i mi smo odlazili kod njega.
- Bio je fin i vedar čovek. Dolazili su nam i drugi veliki glumci i književnici - opisala je ona u intervjuu za Nedeljnik.
Pored Sterijine nagrade, odlikovana je i Ordenom rada sa zlatnim vencem, Nušićevom nagradom za životno delo, Vukovom nagradom i priznanjem Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.
Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića od 1948. godine do njegove smrti 2012. godine, a zajedno su osnovali Fond za pomoć deci sa invaliditetom i glumačku nagradu „Branka i Mlađa Veselinović".
Govorila je engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.




Posjeta : 188