1
Danas sjednica Izvršnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore
Drugo polugodište počinje - protestima?!

    Izvršni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore održaće danas sjednicu na kojoj će donijeti zaključak na koji način prosvjetni radnici treba da odgovore Vladi što je donijela odluku da im od januara ne uveća zarade za deset odsto. Iz Sindikata prosvjete je Gradskom portalu saopšteno da će na Glavnom odboru početkom naredne sedmice biti donijeta konačna odluka o zahtjevima prosvjetnih radnika da drugo polugodište počne sa protestima.

- Uglavnom nam se obraćaju oni koji su ogorčeni odlukom Vlade i iznijetim stavovima i traže potpunu obustavu nastave. Nije ih mali broj. Sve opcije su otvorene. Glavni odbor će donijeti odluku na osnovu opredijeljenja i odlučnosti prosvjetnih radnika - kaže predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Jovan Drašković za Gradski portal.
Predsjednik Sindikata Radomir Božović kaže da nastavnici traže da se totalno obustavi nastava od drugog polugodišta.
Izvršni odbor, kako objašnjava, ima devet članova i zauzeće načelan stav o ovom slučaju, koji će predložiti Glavnom odboru Sindikata prosvjete. Sjednica Glavnog odbora trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, ali Božović objašnjava da to tijelo, koje broji 47 članova iz cijele Crne Gore, teoretski ne mora da usvoji ono što dobije kao sugestiju od Izvršnog odbora.
- Prosvjetari su ogorčeni kako se Vlada ponaša prema nama. Kažu: ,,Sa Vladom nema pregovora. Pokušali smo mirnim putem, ali njih briga za nas“. Nemali broj njih traži obustavu nastave. Još ćemo da razmotrimo – rekao je Božović.
Ističe da Ministarstvo prosvjete još ima vremena da reaguje i da kaže da su u pravu.
Dodaje da Vlada ignoriše Granski kolektivni ugovor kojim treba da se povećaju zarade za deset odsto i da će na to odgovoriti protestima ili štrajkom. U slučaju da se odluče za protest, prema njegovim riječima, razmotrili bi da li bi bio centralizovan, da se odvija u Podgorici, ispred Vlade ili Skupštine, ili će ga realizovati u svakoj opštini. Kada je riječ o štrajku, Sindikat i dalje kritikuje Ministarstvo prosvjete što nije donijelo novi akt o minimumu procesa rada. Smatraju da je zastario propis kojim je predviđeno da moraju da drže nastavu 45 minuta. Ako se odluče za štrajk, kaže Božović, neće se toga pridržavati, jer to onda ne bi bio štrajk. Pošto nije donijet novi akt, najavljuje da će sami odrediti kako će i koliko da rade.
- Biće jasnija situacija kada završimo sjednice naših organa – rekao je Božović i najavio da su izvjesne tužbe zbog toga što im nijesu povećane plate.
Iz Sindikata je nedavno saopšteno da su iz medija saznali da budžetom nije predviđeno da im se uveća zarada, zbog čega su negodovali i tražili sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti. Poručivali su da su sa prethodnom Vladom ugovorili da im se uveća zarada 20 odsto, a onda po deset 2024. i 2025. godine i da se to sada ne poštuje. Organizovali su i protest ispred Skupštine kada se polemisalo o budžetu, ali im je premijer Milojko Spajić poručio, pored ostalog, da će biti uvećanja kada budu vidljivi rezultati u prosvjeti.
Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović rekla je Pobjedi da je na prvom sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete istakla da podržava poboljšanje uslova rada prosvjetnim radnicima, te da je svima ,,valjda jasno da je povećanje plata sistemsko pitanje koje nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, već se definiše kroz zakonski okvir koji verifikuje Vlada i to na osnovu raspoloživosti sredstava u budžetu“. Kazala je da nikada nije rekla da ne pristaje da se povećaju plate zaposlenima u prosvjeti i da nije upoznata sa tim da su to ikada izjavili premijer, ministar finansija, članovi Vlade, niti bilo ko od parlamentaraca.
- Nije ministarka odlučila da se ne povećavaju plate, već se nijesu stekli preduslovi da se to učini – nije prethodno potpisan sporazum između Sindikata i poslodavca, povećanje nije planirano Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu koje je usvojila prethodna Vlada u julu 2023. godine (a koje predstavljaju glavni dokument kojim se utvrđuju limiti potrošnje budžeta), a što je sve bilo predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom u oblasti prosvjete koji je potpisan prije godinu dana. Ko je napravio propuste i da li se dobro pregovaralo možemo zaključiti i iz izjava aktera datih u momentu zaključivanja GKU, ali ostavljam javnosti da o tome donese svoj sud – rekla je ona.
Sindikat je ranije sa predstavnicima Vlade dogovorio da im se poveća zarada prvo 20 odsto, a onda kroz naredne dvije godine po deset, što su i tada nastavnici kritikovali, navodeći da su diskriminisani u odnosu na ostale kategorije zaposlenih u javnom sektoru, te su navodili primjer da je profesorima na Univerzitetu Crne Gore uvećana zarada čak 60 odsto. Najavljivali su i tada da će organizovati proteste ili štrajk, ali su na kraju odustali i prihvatili ponudu da im se poveća plata iz tri puta.




Posjeta : 25