0
Napadnuta novinarka RTCG Nataša Baranin uputila medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S
Ohraruju polusvijet - na obračun sa"drugima "!

- Očekujem da će se incidentom baviti nadležne službe, a ja se ovom prljavom kampanjom više neću baviti - zaključuje Novinarka RTCG Nataša Baranin uputila je medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S i njihove netačne interpretacije sinoćnjeg incidenta u kojem joj je za sada nepoznata osoba uputila niz prijetnji i uvreda.
Njeno reagovanje prenosimo integralno:

- Napisi na portalima Press, Borba i In4S o incidentu koji sam doživjela u kasnim večernjim satima uoči Božića su činjenično netačni, tendenciozni i očito napisani s namjerom da opravdaju primitivizam i ulično nasilje, da događaj predstave na način koji gradi sliku o meni kao “ekstremističkom” novinaru, kao i upute prijeteću poruku svima koji ne dijele ista vjerska uvjerenja.
- U vijesti o incidentu portala Press, koju su prenijeli i portali In4S i Borba, stoji da sam svojim automobilom “pokušala da prođem između vjernika … i nastavila da se krećem kroz masu”. Istina je da nikakve mase nije ni bilo na mjestu incidenta, već se radilo o nekoliko (najvise 5-6) osoba od kojih je samo jedna izazvala incident, dok su ostali stajali po strani.
Na osnovu neistinitog “novinarskog” napisa može se steći utisak da sam svojim automobilom ušla u veću grupu vjernika oko same Crkve SPC. Tačno je da se incident dogodio u neprometnoj uličici 18. jula, u neposrednoj blizini mog stana, nekih 500m od Sabornog hrama, dok sam tražila parking. To se može vidjeti i na fotografiji koju sam načinila na mjestu događaja tokom incidenta. Uostalom, ulice u neposrednoj blizini Hrama su bile blokirane za saobraćaj.
Netačna je i informacija da je osoba koja je izazvala incident nosila badnjak, što se takođe može vidjeti na fotografiji nasilnika sa lica mjesta. Tačno je da se radilo o samo nekoliko građana koji su se kretali sredinom kolovoza bez ikakvih vjerskih i nacionalnih obilježja i to ka Momišićima. Tačno je da sam ih laganim i sasvim kratkim pritiskom na sirenu upozorila da se sklone sa sredine kolovoza, a nikako ne da sam “pokušala da prođem automobilom između vjernika”.
Netačno je da je “došlo do verbalnog sukoba između novinarke Nataše Baranin i pojedinih vjernika” jer je za verbalni sukob potrebno makar dvoje ljudi. Istina je da sam ja ćuteći sjedjela na mjestu vozača dok mi je nasilnik upućivao salvu mizoginih uvreda, najprizemnijih psovki i prijetnji. Takođe je tačno da sam, u namjeri da urazumim nasilnika i približim mu težinu njegovog prestupa, u jednim trenutku rekla da sam novinar i da prestane, kao i da ću pozvati policiju. Činjenica je da je to izazvalo novu seriju uvreda na moj račun i na račun svih novinara i novinarstva kao profesije.
Neistinitio je da je ”policija odmah intervenisala i uzela izjave od očevidaca”, kako je javio Press. Tačno je da sam ja incident prijavila policiji nakon dogadjaja, kao i da me je ubrzo potom kontaktirao inspektor, a policijski službenik Zlatan Vuković u sasvim profesionalnom i korektnom razgovoru od mene uzeo izjavu.
Toliko o činjenicama i kredibilnosti “novinarskih” napisa portala Press, In4S, i Borba. A sada nesto o “programskim” namjerama i uređivackoj politici ovih medija. O tome kakvu Crnu Goru i kakvo društvo oni zagovaraju.
Njihova namjera je da, bezočnim lažima, ohrabre polusvijet da se na ulici obračunava sa svima koji ne učestvuju u njihovim vjerskim obredima, u državi koja je po slovu Ustava građansko društvo. Da daju za pravo nasilnicima da po ulicama progone inovjernike, ateiste, ili jednostavno sve one koji im se ne pridružuju. U potekstu takvog “novinarstva” koje me u Borbi kvalifikuje kao “nervoznu novinarku” je klerofašističko zastrašivanje. Stoga je valjda trebalo podsjetiti da je građanka Nataša Baranin “potpisnica više otvorenih pisama protiv Srpske pravoslavne crkve”, što uopšte nije tačno. Uostalom i da je to tako, kakvo je to novinarstvo i koji su to mediji koji ne prihvataju da je nečije javno neslaganje sa pojedinim crkvenim stavovima, koji se u “novinarskoj” obradi događaja eksplicitno pominju, sasvim uobičajeno u civilizovanim društvima.
Bilo dobro i da Uprava policije objasni kako je samo pola sata posije prijavljivanja incidenta, u formi “kako je potvrđeno nezvanično iz policije” Portal Press objavio sasvim iskrivljenu i netačnu verziju događaja. Zasto je informacija dostavljena samo u Press-u, a ne u formi saopštenja svim medijima? Zar ne bi građanin koji se obraća policiji trebalo da se osjeća zastićenim, umjesto da postane meta iskonstruisane prljave kampanje protiv njega? Umjesto toga, Portal Press javlja kako od policije saznaje “da u ovom momentu nema elemenata krivičnog djela, već će slučaj najvjerovatnije biti tretiran kao prekršaj”.
Budući da imaju snimak prestupnika i nekoliko potencijalnih svjedoka, imaju priliku se isprave, utvrde činjenice i prestupnika privedu sudiji. U suprotnom, postaju saučesnici u građenju atmosfere lova na ljude i rizikuju da se gradi predstava o policiji kao instituciji koja sve građane ne tretira na isti način.
Ja sam građanka koja u svemu živi u skladu sa zakonom. Otuda moje pravo da zahtijevam od predstavnika države da budem zaštićena zakonom.
Konačno, ako naše društvo, mediji, institucije, pojedinci ćute na ovakve i slične dogadjaje, onda neka se ne čude kad se to jednog dana i njima to dogodi.




Posjeta : 25