Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom 18. septembra - Dana Opštine Nikšić
Pokretač razvoja - cijele Crne Gore!
    - Slobodarska tradicija i njegovanje antifašističke ideje, duboko su utkani u istoriju Nikšića, kao neodvojivi dio crnogorske istorije. Izuzetni patriotizam koji su njegovali žitelji ovog kraja, njihova preduzimljivost i hrabrost, doprinijeli su da Nikšić bude pokretač razvoja cijele Crne Gore. Time se u velikoj mjeri doprinijelo i uspjesima savremene Crne Gore, obnovi nezavisnosti, uspostavljanju ekonomske održivosti, članstvu u NATO i napretku u pregovorima sa EU - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 18. septembra - Dana Opštine Nikšić, predsjedniku Marku Kovačeviću, predsjedniku Skupštine opštine Nemanji Vukoviću, odbornicima Skupštine opštine i svim građanima.  
 
1
Razgovorima na Brionima završena dvodnevna zvanična posjeta predsjednika Đukanovića Republici Hrvatskoj
Hrvatska podržava - nastojanja Crne Gore!
- Đukanović je kazao da ce Crna Gora nastaviti da se razvija kao demokratska, sekularna i proevropska država. Milanović je naglasio kako će Republika Hrvatska podržati takva nastojanja Crne Gore jer je to važno i za Hrvatsku kojoj je Crna Gora susjed i partner u NATO savezu - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Milla Đukanovića, koji je danas na Brionima nastavio bilateralne razgovore sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 544 pacijenata.
Desetoro preminulo - 643 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 459 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 643 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno deset smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (3), Ulcinj (2), Nikšić (1), Rožaje (1), Kotor (1), Bijelo Polje (1) i Bar (1). Među preminulima najmlađi je imao 58 a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 544 pacijenata.  
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji "Argumenti" TV CG
Odgovaraće zbog - Cetinjskog manastira!
    - Riječ je o pokušaju oduzimanja vrijedne crkvene imovine iz nadežnosti Crne Gore kao države i pokušaju da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet. Znamo da je upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom. Vlada sebi daje za pravo da mijenja upis u katastar bez odluke suda, riječ je o apsolutnom bezakonju i one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu - komentarišući odluku Vlade da se Cetinjski manastir u list nepokretnosti upiše na državu, a ne na Prijestonicu, ukazao je u emisiji "Argumenti" TV CG predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Izjave za medije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj
Branimo tekovine - savremene Crne Gore!
          - Crna Gora proživljava jedno vrlo specifično jednogodišnje neobično iskustvo nakon prošlogodišnje promjene vlasti. Promjena vlasti bi da znači prije svega novu šansu za novi impuls za dodatni iskorak ka strateškim ciljevima. Nažalost, to se u Crnoj Gori baš i ne potvrđuje takvim. Ja smatram da tome upravo doprinosi ovaj manjak pažnje sa evropskih adresa prema našem regionu i izvjesni poremećaj u geopolitičkim odnosima, zbog čega se napravila konfuzija u regionu i zbog čega su nosici retrogradnih političkih koncepata shvatili da je vrijeme da pokušaju da obnove svoje neostvarene ciljeve u ratovima s početka 90-ih. Dakle, danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzija da pošto tobože ovdje na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija, da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za stvaranje uvećanih nacionalno i vjerski homogenih država. Dakle, da je vrijeme za recept po kojem bi Zapadni Balkan živio mimo svijeta, drugačije od čitavog svijeta. Naravno, to tako ne shvatamo i pokušavamo da odbranimo ono što je tekovina savremene Crne Gore - naglasio je na press konferenciji u Zagrebu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji se na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, nalazi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj.
Izjave Đukanovića i Milanovića prenosimo integralno:  
 
1
Oporavljeno 577 pacijenata
Preminulo četvoro - 730 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 708 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 730 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena četiri smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Nikšić (2), Podgorica (1) i Plav (1). Među preminulima najmlađi je imao 59 a najstariji 87 godina.
Prijavljen je oporavak kod 577 pacijenata.  
 
1
Rekli su - Diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora u osnivanju Miodrag Vlahović u "Drugačijoj radio vezi" radija "Antena M"
Vlada mora - da padne!
- U normalnim demokratskim zemljama, koje imaju svoje instituacije, zakone, Ustav, pisana i nepisana pravila, ovakva Vlada koja radi ovakve stvari mora da padne. E sad, da li je neko od 41 poslanika iz parlamentarne većine spreman da glasa za to, veliko je pitanje. Istorijska odgovornost koju nosi njihova nepsremnost da učine taj korak je nešto za što ja ne bih volio da budem u njihovoj poziciji - istakao je, gostujući u "Drugačijoj radio vezi" radija "Antena M" diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora u osnivanju Miodrag Vlahović 
 
1
Izjava predsjednika Crne Gore povodom Međunarodnog dana demokratije
Građani zaslužuju - evropsku Crnu Goru!
- Nadam se da svi akteri počinju shvatati da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podjelu odgovornosti. Na svim nivoima i od strane svih učesnika.
Naši građani zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.
Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvijek i svuda zaštite građanina, jer samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podjela i voditi zemlju dalje na evropskom putu - nagllasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u izjavi povodom Međunarodnog dana demokratije: 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa ministrom za savezne i evropske poslove Savezne Pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija
Potpuno posvećeni - reformskim procesima!
            - Vlada je u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima, te da je u Crnoj Gori sazrela snažna politička volja za beskompromisnu, institucionalnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu vladavine prava uopšte - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koj se danas sastao sa sa ministrom za savezne i evropske poslove Savezne Pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Savezne Republike Njemačke, Štefanom Holthof – Fertnerom. 
 
1
Još pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 626 - 566 oporavljenih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 460 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 626 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Ulcinj (1), Rožaje (1), Bar (1) i Bijelo Polje (1). Među preminulima najmlađi je imao 36 a najstariji 92 godine.
Prijavljen je oporavak kod 566 pacijenata.  
 
1
U 14,26 registrovan novi zemljotres
Drugi put potreslo - 4,2 po Rihteru!
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju danas u 14,26 registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 kilometara istočno od Podhuma. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.2 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od četiri doo pet stepeni Merkalijeve skale. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 26 kiometara.  
 
1
u 4,19 23 kilometra istocno od Podgorice registrovan zemljotres manje jačine
Zadrmalo -4,1 po Rihteru!
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju danas u 4,19 registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 11 kilometara istočno od Podhuma, 23 killometra istocno od Podgorice,. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od pet stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 16 kilometara, 
 
1
Građanska inicijativa “21. maj”
Krivične protiv - premijera i sekretarke!
    Građanska inicijativa “21. maj”, podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, kao i protiv Generalne sekretarke Žane Praščević Milačić, zbog usvajanja i implementacije zaključka Vlade broj 04-4317/2 od 13. septembra 2021. g prema Upravi za katastar i državnu imovinu.
 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao u Briselu sa potpredsjednicom Vlade Kraljevice Belgije
Pomjeriti fokus - sa prošlosti na budućnost!
- Naša ambicija je da pomjerimo fokus sa prošlosti na budućnost. Crna Gora je najbolji most između Evropske unije i Zapadnog Balkana - saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića na sastanku sa potpredsjednicom Vlade Kraljevice Belgije, Sofi Vilmes. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se danas u Tirani sa njemačkom kancelarkom
Primarni cilj - EU!
- Primarni geostrateški cilj naše države je da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamjena ili alternativa EU. Štaviše, s Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić, koji se danas u Tirani sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.  
 
1
Na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici
Izbori odbornika - 5. decembra!
Na osnovu člana 95 tačka 10 Ustava Crne Gore, i člana 36 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio je da za 5. decembar raspiše izbore za odbornike Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 600 pacijenata
Sedmoro preminulo - novopozitivnih 765!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 622 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 765 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Nikšić (2) i Bijelo Polje (1). Među preminulima najmlađi je imao 38 a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 600 pacijenata.  
 
1
Dok u SO Cetinje razmatraju građansku inicijativu da Cetinjski manastir bude vraćen CPC
Vlada preduhitrila - Prijestonicu!
          Dok na Prijestonici odbornici Skupštine opštine Cetinje raspravljaju o inicijativi 600 građana da Cetinjski manastir bude vraćen na upravljanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vada Crne Gore preduhitrila ih je i juče, bez održavanja sjednice, na osnovu saglasnosti većina članova Vlade, odlučila je da manastir bude upisan u katastar na državu.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović izvinio se Cetinjanima
Moramo iznalaziti rješenja - i sačuvati Crnu Goru!
             - Nakon 5. septembra ostao je gorak ukus, povrijeđena su prava Cetinjana. Žao mi je i izvinjavam se u svoje ime. Crna Gora nije samo crkva, niti samo komite, niti samo Crnogorci, niti samo Srbi. Crna Gora smo svi yajedno. Moramo iznalayiti rje[šenja i sačuvati je - objavio je na FB potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik "URA" dr Dritan Abazović.  
 
1
prijavljen oporavak kod 410 pacijenata.
Šestoro preminulo - 456 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 674 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 456 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 6 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (3), Budva (1), Danilovgrad (1) i Bijelo Polje (1). Među preminulima najmlađi je imao 40 a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 410 pacijenata.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|