1
Počeo mjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti
Ramazan predstavlja - duhovnu oazu!

Ramazan, pomjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti počeo je danas. Vjernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića. Å ef kabineta Islamske zajednice u Crnoj Gori Džemal Dacić, za Gradsku RTV objaÅ¡njava da je Ramazan za njih najsvetiji mjesec jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige pripadnika islamske vjeroispovjesti.
Ramazan je posebna prilika čovjeka da se spoji sa Bogom, jer on tada daje blagoslov i Å¡ansu da se iskupimo i vratimo svojoj prirodi i ljudskosti, ističe Dacić.

Jedanaest mjeseci opuÅ¡tenog života je iza nas, relativno Ramazan dođe kao tehnički pregled, da malo popuÅ¡tene Å¡arafe pritegnemo, da jednostavno ono Å¡to smo zabrljali dođe kao životni korektor, da greÅ¡ke u prethodnoj godini pobriÅ¡emo. Data nam je nova mogućnost, nova Å¡ansa. Ramazan predstavlja duhovnu oazuâ€, objaÅ¡njava Dacić.
Tokom Ramazana, muslimani jedu prije svitanja, a taj obrok je poznat kao suhur. Od svitanja pa do zalaska sunca ne jedu i ne piju niÅ¡ta, čak ni vodu, kaže Dacić. Post prekidaju večernjim obrokom, zvanim iftar.
- Islam nije zabranio niÅ¡ta Å¡to je lijepo, slatko i korisno za čovjeka, samo stvari koje Å¡tete njemu lično, i ljudima koji ga okružuju. U mjesecu Ramazanu izoÅ¡travamo osjećaj prema porodici, organizujemo iftar i zajedničke večeri, gdje se okuplja Å¡ira porodica. Vrlo često, posebno u užoj porodici, ti razgovori su veoma lijepi - naglaÅ¡ava Dacić.
I ove godine Dacić je imao poruku za sve pripadnike islamske vjeroispovjesti.
- U Ramazanu se treba ponaÅ¡ati ramazanski. Molim dragog Boga da nam Ramazan bude ramazanski, da ga provedemo u najljepÅ¡em raspoloženju, zdravlju i druÅ¡tvu dobrih ljudi, onih koje volimo i koji nas vole - poručuje Dacić.
Post se završava Ramazanskim bajramom 10. aprila.



gradski

Posjeta : 57