Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za "Jutarnji list"
Vučić bi Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca!
          - Ustoličenje Joanikija, mitropolita desantno-helikopterskog Crkve Srbije, jedna je u višegodišnjem nizu epizoda obnovljene ofenzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. A sve u skladu s neugaslom strategijom Garašaninovih Načertanija još od sredine 19. vijeka. Iako je i ova faza anticrnogorske agresije zasnovana na istim, lažnim premisama negiranja crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, time logično i potrebe za nezavisnom Crnom Gorom, prioritetna meta je zapravo građanski i sekularni karakter naše države i njezina europska i euroatlantska orijentacija - istakao je za "Jutarnji list" predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Sedam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2
Novopzitivnih 574 - oporavljenih 673!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 206 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 574 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 7 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz opština: Bar (2), Podgorica, Bijelo Polje, Mojkovac, Plav i Berane (po 1). Među preminulima najmlađi je imao 46, a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 673 pacijenta.  
 
1
Građanska aktivistkinja Ivana Pajović počela je izazov Srcem za Cetinje - Za heroje sa barikada!
Mirnim protestom protiv - terora vlasti!
       - Pozivam sve građane, biću u neđelju u 17 na Cetinju. "Srcem za Cetinje", za heroje sa barikada, protiv okupacije, protiv prekomjerne upotrebe sillepolicije, protiv brutalnosti policije, da mirnim protestom pokažemo, protiv terorizma sadašnje vlade, za sve heroje sa barikada, za one koji su primili gumene metke, koji su bili tučeni i gušeni suzavcem. "Srcem za Cetinje", sa svojim porodicama, čekamo vas. Dobrodo[i, ne]ellja u 17 - građanska aktivistkinja Ivana Pajović počela je izazov Srcem za Cetinje - Za heroje sa barikada!
   Pozvala je Bobana Batrićevića i Hajdanu Huter da upute poruku i izazov nastave. 
 
1
Predstavljene nove epidemiološke mjere, koje važe od sjutra do 24.
Prednost data - imunizaciji!
    - S obzirom na očekivanu epidemioošku situaciju i izmjenu epidemiološke slike, koja je već poznata, razmatrani su različiti modei pristuoa i od onih koje su podrazumijevale uvođenje policijskog časa i određeni stepen lokdaun funkcionisanja do onih koji bi prednost dai imunizaciji, kontroli mjera. Do nikakvih izmjena mjera ne bi ni dolazilo, da su se važeće istinski poštovale. Ohrabrujuće je da je vakcinisano 45 odsto punoljetnih građana. Naravno, procenat mora da bude značajno bolji, kako bi se više udaljavali od rigoroznijih mjera. Opredjelili smo se da prednost damo imunizaciji, da se ne opredjelimo za uvođenje policijskog časa. Nove mjere stupaju na snagu 11. i važe do24. - naglasilla je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na današnjoj press konferenciji: 
 
0
Premijer apeluje na parlamentarnu većinu
Hitno konstituisati - Tužilački savjet!
          - Više je nego jasno da nam je potrebna hitna reforma sudstva i tužilaštva. Pozivam činioce parlamentarne većine da u najhitnijem roku postignu kompromis o konstituisanju novog Tužilačkog savjeta. Nije dovoljno da Vlada, kao nosilac izvršne vlasti, svoj posao radi zakonito i efikasno, već je neophodno da takav pristup imaju i druge grane vlasti - apelovao je na Twetteru premijer Zdravko Krivokapić. 
 
0
Ministarstvo podnijelo prijave
Falsifikovane potvrde o vakcinaciji - i PCR testovi!
- Ministarstvo zdravlja Crne Gore podnijelo je prijavu Upravi policije zbog sumnje o falsifikovanju potvrda o vakcinaciji i za to dostavilo konkretne primjere.
Za ove potvrde otvoren je i lažni sajt koji navodno potvrđuje validnost dokaza o imunizaciji. Ministarstvo zdravlja je, takođe, podnijelo prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi.  
 
0
Prijavljen oporavak kod 763 pacijenta
Preminulo petoro - 547 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 399 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 547 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 5 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Bijelo Polje (1), Rožaje (1), Bar (1) i Ulcinj (1). Među preminulima najmlađi je imao 72 a najstariji 82 godine.
Prijavljen je oporavak kod 763 pacijenta.  
 
0
Povodom stravične nesreće u tetovskoj Covid bolnici, predsjednik Crne Gore uputio
Crnogorski građani su - sa prijateljima!
       - Povodom stravične nesreće u tetovskoj Covid bolnici, u kojoj je u požaru život izgubilo najmanje 14 osoba, a više njih povrijeđeno, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća.
Želim da znate da su crnogorski građani u ovim teškim trenucima zajedno sa prijateljskim narodom Sjeverne Makedonije.
Molim Vas da najiskrenija saosjećanja prenesete porodicama nastradalih, a najbolje želje za brzi oporavak povrijeđenih - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskom. 
 
0
Predsjednik Crne Gore primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta
Crna Gora mora - braniti sebe i mir!
       - Crna Gora će opstati, mora braniti sebe uz punu svijest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuvjerski sklad, što su najveće tekovine moderne Crne Gore, odbranjene u prethodnih 30 godina iskušenja tokom kojih je Crna Gora bila pribježište za pripadnike raznih vjera i nacija, što smatramo moralnim kapitalom kojeg se nećemo odreći. Da bi čuvali taj kapital, moramo čuvati državu i siguran sam da ćemo uspjeti - poručio je predsjednik Crne Gore Mio Đukanović, koji je danas primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta.
Sagovornici su se saglasili i o potrebi posebnog i privilegovanog odnosa prema Balkanu kada je u pitanju njegova integracija u EU, imajući u vidu turbulentne istorijske periode kroz koje je region prolazio. Razmijenili su mišljenje o rastućim nacionalizmima i problemima sa kojima se Evropa suočava, a koji zahtijevaju dublja promatranja i posvećenost. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa britanskom ambasadorkom
Bezbjednost pokazala - profesionalizam!
             - Bezbjednosni sektor pokazao je visok nivo profesionalizma i svojim djelovanjem sačuvao mir i stabilnost koje su određene kriminalne strukture, bliske bivšoj vlasti, pokušale urušiti - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa Nj. E. Karen Medoks, britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori. 
 
0
prijavljen oporavak kod 696 pacijenata od SARS-CoV-2 infekcije
Preminulo šestoro - 533 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3 883 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 533 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 6 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Berane (1), Andrijevica (1), Bar (1) i Ulcinj (1). Među preminulima najmlađi je imao 32 a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 696 pacijenata. 
 
0
Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema
Neće o popisu - "preko koljena"!
- Smatramo da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o jednom ovako važnom zakonu odlučuje na predloženi način.
Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje - Centar za demokratsku tranziciju, čiji direktor Dragan Koprivica je podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema, saopštio je da od danas neće učestvovati u radu Savjeta. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić ugostio na Vili Gorica pripadnike bezbjednosnog sektora
Odgovornim djelovanjem - sačuvali Crnu Goru!
    - Poštovana, najjačaa silo Crne Gore, zahvaljujući vama, vašem odgovornom, ljudskom djelovanju, Crna Gora je sačuvana. Nikada od 30. 8. prošle godcine do današnjeg dana nije više bila ugrožena država. Zaboravite vadu i političare, ovo je pitanje budućnosti građana Crne Gore. Ne čuvate vi ni vladu, niti bio kog političara, vi čuvate našu budućnost. Vi ste je sačuvalli i zahvalan sam vam u ime Vlade Crne Gore. Dosta je u Crnoj Gori bio da interesi pojedinaca , interesi političara koji se bogate na račun svih nas, interesi organizovanih kriminalnih grupa budu dominantni. Dominantan je najmanji građanin i dužni smo da se za njih borimo - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na prijemu za pripadnike bezbjednosnog sektora u villi "Gorica" i dodao da će ih u znak zahvalnosti Vlada nagraditi novčaqno. 
 
0
Reki su -poznati interpretator crnogorske izvorne narodne muzike Novak Laketić, koji je zbog procnogorskih stavova i javne podrške Veselinu Veljoviću dobio otkaz u Vladi Crne Gore
Ovakvoj Vladi smeta - svaki antifašista!
      - Jasno je da svaki antifašista ovakvoj Vladi smeta, jasno je da im smeta svako ko je za Crnu Goru, jasno je da im smetaju moje crnogorske pjesme, crnogorska nošnja koju na koncertima ponosno nosim, jasno je da im smeta sve crnogorsko. Ali mene neće zaplašiti papirima bez pravnog i činjeničnog utemeljenja. Laketići se nijesu bojali ni većih ni jačih, a vidim da se ovih ne boji više gotovo niko - naglasio je poznati interpretator crnogorske izvorne narodne muzike Novak Laketić, koji je zbog procnogorskih stavova i javne podrške Veselinu Veljoviću dobio otkaz u Vladi Crne Gore.  
 
0
Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore o krivičnom djelu za koje prozivaju premijera
Naložio samo - striktno poštovanje zakona!
    - Jasno je da zahtijevanjem od službenih lica da u vršenju službene dužnosti primjenjuju zakon ne predstavlja obilježje ovog krivičnog djela, ali ni bilo kod drugog krivičnog djela, jer je poštovanje zakona ideal koji štiti sam Krivični zakonik, a krivična djela propisuje onda kada se postupa suprotno zakonima Crne Gore.
Takođe, ono za šta se Predsjednik Vlade Crne Gore u noći 4. i 5. septembra lično založio jeste striktna primjena i poštovanje zakona, što je kategorila neuhvatljiva prethodnom režimu, a koji će vjerovatno, najličnijim primjerom pojedinaca iz bivše vlasti morati pokazati, ali i naučiti, da su Ustav i zakoni Crne Gore jedini zakon ove Vlade i njenog premijera - saopštio je Kabinet predsjednika Vade Crne Gore Zdravka Krivokapića. 
 
0
Četiri smrtna slučaja povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novoinficiranih 603 - oporavljenih 648!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 129 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 603 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena 4 smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Nikšić (1), Tivat (1) i Ulcinj (1). Među preminulima najmlađi je imao 74 a najstariji 89 godina.
Prijavljen je oporavak kod 648 pacijenata.  
 
0
Poslije SNP i "Demokrate" napisale istu inicijativu
Utrkuju se da - razriješe Đukanovića!
- Bez želje da se sporimo oko prava prvenstva ovim povodom, još jednom pozivamo kolege Demokrate da što prije potpišu inicijativu koju je podnijela SNP, kako bi se stvorili uslovi da se ona u najkraćem roku nađe na dnevnom redu vanredne sjednice Skupštine Crne Gore.
Složićemo se da nam je cilj isti a to je razrešenje Mila Đukanovića, pa o ovakvim stvarima uopšte ne bi trebalo pokretati priču - saopštila je "SNP" "Demokratama", utrkujući se u smjeni predsjednika Crne Gore Mia Đukanovića. 
 
0
Otvoreno pismo stotinjak građana predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, proslijeđeno NATO i EU diplomatama u Crnoj Gori
Ostavke za - počinjena zlodjela!
       - Premijeru Krivokapiću i vicepremijeru Abazoviću, pozivamo vas da podnesete neopozive ostavke i prihvatite odgovornost za počinjena zlodjela! Tako ćete spriječiti dalju eskalaciju sukoba koje ste po tuđem nalogu raspirili!
Pozivamo i diplomate zemalja EU i NATO u Crnoj Gori da više ne žmure i besadržajnim saopštenjima ćute na represiju koju aktuelna vlast sprovodi nad svojim građanima - apel je stotinjak građana u otvorenom pismu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, koje je proslijeđeno NATO i EU diplomatama u Crnoj Gori. 
 
0
Digitalni forenzički centar
Koktel bacili - Vlada i "Vijesti"!
    - Digitalni forenzički centar iz Podgorice tvrdi, nakon analize sminka koji su večeras objavile podgoričke Vijesti, kako „nijedan molotovljev koktel nije bačen na policiju pre saopštenja kabineta Krivokapića i objave tog saopštenja na portalu Vijesti u 06:16 sati“, te da je snimak dezinformacija koju plasiraju Vlada i Vijesti. 
 
0
Press konferencija predsjednika Vlade Crne Gore o aktuelnim dešavanjima prethodnih dana
Umjesto informacija - impresije i aluzije!
          - Najduže za sedam dana biće preispitana odgovornost svih, ko je šta uradio, šta nije i niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja politička partija ga štiti - uz opasku da mu ni dlaka na gllavi nije pomisiila na odllaganje ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanijika na Cetinju, najavio je na vanrednoj press konfedrenciji i obraćanju javnosti predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić, koji je umjesto informacija "sedmoj sili" dao impresije i aluzije.
- Ne mogu se čudu načuditi šta se ovo događa i ponavljamm pravosuđe je ostalo jedina zarobljena institucija. Nisam progonitelj, ali vidjelo se šta je uradio - prokomentarisao je premijer današnje puštanje savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića. Međutim, na brojna novinarska pitanja Krivokapić nije imao konkretan odgovor. Po njegovim riječima, na odlluke nijesu uticale ni ambasade, niti jedna sila, a ovakva policijska akcija izvedena je prvi put i osstaće da se izučava. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|