Brze Cinjenice - Društvo

1
Ministar vanjskih poslova sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo
Traže zajednički put - u EU!
      - Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi naši građani imali što prije benefite od EU, ali i da bi Kosovo zatvorilo svoja statusna pitanja na međunarodnoj sceni, počev od sporazuma za lakši pristup njihovih građana EU, do punopravnog članstva u UN, EU i NATO - naglasio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, koji se danas sastao sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc.
PPo njegovim riječima, današnji susret od velikog je značaja za ukupne vanjskopolitičke aktivnosti Crne Gore, kao zemlje koja želi da doprinese bržem kretanju Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. 
 
1
Promocija Akcione agende ekonomskog osnaživanja žena u Crnoj Gori
Pružajući mogućnosti ženama - puni potencijal društva!
- Samo pružajući mogućnost ženama da imaju pristup resursima, tehnologijama i tržištima, da imaju moć da donose sopstvene odluke, da se zalažu za svoja prava i kažu ne nasilju, diskriminaciji i štetnim tradicionalnim praksama i običajima možemo dostići svoj puni potencijal kao društvo - naglasila je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, na promociji Akcione agende ekonomskog osnaživanja žena u Crnoj Gori. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 276 pacijenata
Dvoje preminulo - 430 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 176 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 430 novopozitivnih slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prminuli su bili starosti 70 i 85 godina iz opština Kolašin (1) i Ulcinj (1). Prijavljen je oporavak kod 276 pacijenata.  
 
1
Specijalno državno tužilaštvo
Lišen slobode - službenik ANB!
    - U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L., zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja - saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo. 
 
1
DPS Kotora o parastosu zločincu Dragoljubu Mihailoviću, u organizaciji Crkve Srbije
Drski šamar - antifašističkom nasljeđu!
       - Opštinski odbor DPS Kotor ograđuje se od ovoga varvarskog čina kojim se želi poniziti antifašistička ideja, na kojoj se obnovila oteta državnost Crne Gore. U ime svih građanki i građana Kotora, koji su izrazili zgražavanje zbog onoga što se odigralo u okvirima našega grada, iskazujemo prezir i obećavamo borbu koja će trajati koliko i partizanska, koja je porazila Dražu Mihailovića i njegove istodjelatnike - zaključuje DPS Kotora saopštenje povodom parastosa zločincu Dragoljubu Mihailoviću, u organizaciji Crkve Srbije. 
 
1
Infekcija SARS-CoV-2 ne posustaje
Oporavljenih 406 - novooboljelih 590!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 545 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 590 novopozitivnih slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 406 pacijenta.  
 
1
Prijavljen oporavak kod 368 pacijenata
Novopozitivnih - 693!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 738 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 693 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 368 pacijenata.  
 
1
Nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Oporavljenih 376 - novopozitivnih 527!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 446 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 527 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 376 pacijenta.  
 
1
Važeće epidemiološke mjere protiv koronavirusa, ostaju na snazi narednih 14 dana
Preporučeno nošenje - zaštitnih maski!
       - Važeće epidemiološke mjere protiv koronavirusa, ostaju na snazi narednih 14 dana, a shodno promjenama aktuelne epidemiološke situacije mogu biti korigovane - odlučila je Vlada Crne Gore.
S obzirom da je turistička sezona u punom jeku i veliki broj turista ljetuje u Crnoj Gori, vlasnicima turističkih kompanija (ugostitelji/hotelijeri) snažna je preporuka nošenje zaštitnih maski od strane svih zaposlenih, u cilju prevencije COVID-19 i održivosti rada tokom ljetnje turističe sezone. 
 
1
Predsjednik Crne Gore sastao se sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku
Zadržati fokus - na evropskoj agendi!
- Neophodno je da svi akteri zadrže fokus na evropskoj agendi i ne skreću pažnju ni na koje drugo pitanje - poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji se sa njim sastao u rezidenciji na Cetinju.
Borelj naglašava potrebu dijaloga, izgradnje šireg konsenzusa i konsultacija oko ovog pitanja koje dijeli ljude. Šta god da radite, ovu godinu iskoristite da budete usredsređeni na evropske procese, poručio je Borelj, i zamolio za punu uključenost Predsjednika kao nekog ko može da moderira ove procese. Crna Gora je izgubila puno vremena. Puno toga ima još da se uradi, a vremena je malo, savjet je Borelja.  
 
1
Nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Oporavljenih 483 - novopozitivnih 466!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 390 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 466 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 483 pacijenta.  
 
1
Sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore održan u Podgorici
Gubljenje vremena - dvostruko će boljeti!
    - Trenutna geopoitička situacija čini integraciju ZB još većim prioritatom. Istakli smo značaj evropske agende Crne Gore. Snaga i fokus svih političkih subjekata treba da budu fokusirani na sprovođenje evropskih reformi. Ne treba da postoji ništa važnije za Crnu Goru od evropskog puta, posebno u trenutku kada Crna Gora treba da bude predvodnica u pristupnim pregovorima. Svi akteri i institucije treba da se fokusiraju na reforme i nastave da rade u interesu građana po pitanju evropske perspektive. Nije na meni da komentarišem aktivnosti partija koje su internih dimenzija. Mora se svima u Crnoj Gori uputiti zahtjev - najvažnija stvar za vas su reforme povezane sa pristaupanjem EU. To ovih dana ne možeta da priuštite, to vrijeme će vas dvostruko boljeti - ukazao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj na press konferenciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore dr Dritanom Abazovićem i komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore koji je održan danas u Podgorici. 
 
1
Grupa građana Cetinja o intervenciji policije u Nikšiću
Direktni krivci - Abazović i Adžić!
- Umjesto da obezbijedi mirni građanski skup i proslavu Dana državnosti, policija je suzavcima zasula okupljene građane - među njima i žene, đecu i starce, kako bi omogućila pripadnicima svetosavske sekte, tzv. SPC, da unesu strah i nemir među okupljene patriote neposredno po završetku proslave - ocijenjuje grupa građana Cetinja i napominje:
- Direktni krivci za to sramotno zlodjelo jesu premijer Crne Gore Dritan Abazović i njegov ministar policije Filip Adžić. 
 
1
Kriminolog Velimir Rakočević u emisiji "Presing" Gradske TV Podgorica o intervenciji poicije u Nikšiću
Šef CB da - razmisli o povlačenju!
             - Ukoliko se činjenično utvrde propusti u postupanju policije, šef nikšićkog Centra bezbjednosti treba sam da razmisli o povlačenju sa te funkcije - ocijenio je profesor podgoričkog og fakulteta, kriminolog Velimir Rakočević u emisiji "Pravnresing" Gradske TV Podgorica i dodao:
- Čak i da je protest, a posebno kada se radi o svečanom činu kao što je bila proslava 13. jula, prvi zadatak organa reda je da obezbijedi da se taj događaj odvija nesmetano, bez ugrožavanja od strane bilo koga. Ukoliko druga grupa ugrozi taj skup, onda moramo reći da organi reda nijesu svoj posao odradili do kraja. 
 
1
Predsjednik Crne Gore odgovorio na reagovanje Mitropolije crnogorsko-primorske SPC na njegov intervju TV Crne Gore
Neće trovati - građansku i evropsku Crnu Goru!
- Predsjednik države mora da govori i da radi protiv onih koji u crnogorskom slobodarskom društvu i državi časne tradicije hrišćanske i istočno-pravoslavne crkve, duge i ponosne državotvorne istorije Cetinjske mitropolije-Crnogorske pravoslavne crkve, istorije časnih patriota, crnogorskih sveštenika i njihovih familija, dakle u takvoj Crnoj Gori za svece proglašavaju zlikovce i koljače nevinih žena i djece-Macu Vukojičića i Slobodana Šiljka i u takvoj Crnoj Gori danas većinu pravoslavnih sveštenika uvozimo. A preporuke za bogosluženje i čistu mantiju crnogorskog sveštenika su im prethodna iskustva iz BIA, 63. padobranske divizije ili neke n-te genocidne, iz ratova 90-ih. Treba li ćutke da ih pustimo da, nakon što su nacionalističkim zaluđivanjem nesrećni narod protjerali sa svojih vjekovnih ognjišta iz raznih krajeva bivše domovine i nakon što su nezasluženo utočište našli pod mantijom crkve Srbije u Crnoj Gori, da sada tim istim otrovom truju i smjerni narod građanske Crne Gore? - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odgovarajući na reagovanja Mitropolije crnogorsko-primorske SPC na njegov intervju TV Crne Gore.
- Neće moći. Nego, veoma glasno: i riječju i slikom, da bi svakom bilo jasno ko govori istinu, a ko bezočno laže. I tako, sve dok ne shvate da nijesu u srpskoj provinciji nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, sa hiljadugodišnjom državnom istorijom. Čije je važne stranice ispisala Autokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori-Crnogorska crkva - poručio je Đukanović, čiji odgovor prenosimo integralno: 
 
1
Uprava policije o incidentu u Nikšiću
Policija postupala - u skladu sa nadležnostima!
- Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe lica u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzela zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima - saopštila je o incidentu u Nikšiću Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 228 pacijenta
Inficiranih još - 566!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 619 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 566 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 228 pacijenta.  
 
1
Predsjednik Crne Gore, povodom 13. jula
Vijenac na spomenik - Partizanu-borcu!
       Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je danas vijenac na spomenik Partizanu-borcu na Gorici povodom 13. jula - Dana državnosti Cili su i potpredrne Gore.
Na polaganju vijenaca bsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević. 
 
1
13. jul - Dan državnosti Crne Gore
Da je vječna Crna Gora!
 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore
Rizikujemo da - propustimo članstvo u EU!
       - Danas smo opet u riziku da propustimo šansu koja se ukazala nakon tragičnog iskustva u Ukrajini. EU je agresiju na najveću državu na kontinentu ispravno protumačila kao atak na evropski sistem vrijednosti i svoju bezbjednost. I shvatila da je kritičan trenutak da nastavimo i u dogledno vrijeme završimo proces ujedinjenja Evrope; da je to ključna pretpostavka njene konkurentnosti u geopolitičkom raspletu koji se nazire. A to podrazumijeva i skoro članstvo Crne Gore i drugih zemalja regiona u EU. U tom cilju danas su nam potrebnije neko ikad politike koje snaže konsenzus građanskih, proevropskih snaga u Crnoj Gori. Zato je teško razumljivo da se baš u tako izglednom trenutku Vlada opredijelila za prioritetno bavljenje pitanjima koja, iskustveno znamo, podstiču razlike i ostrašćuju diobe, zanemarujući vitalne interese i vrijednosti savremene Crne Gore - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.
Obraćanje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|