Brze Cinjenice - Društvo

2
Na dan ustoličenja u Cetinjskom manastiru
Naoružanih (ni)je bilo?!
- U Cetinjskom manastiru nije bilo naoružanih osoba - odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović u Skupštini Crne Gore.
- Označeno lice je policijski službenik Sektora policije posebne namjene, koji je bio radno angažovan shodno planskim aktivnostima policije - reagovala je i policija povodom objavljenih fotografija naoružanih lica u Cetinjskom manastiru.  
 
2
Od infekcije SARS-CoV-2
Preminulo šestoro - 264 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 190 uzoraka na novi suoronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 264 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Nikšić (1) i Budva(1). Među preminulima najmlađi je imao 53, a najstariji 77 godina.
Prijavljen je oporavak kod 502 pacijenta.  
 
2
Ministarka zdravja dr Jelena Boroinić Bojović
Potvrde "pod lupom" - dočeci uz muziku!
    - Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje. Nacionalne digitalne COVID potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da dobiju svoju treću doze vakcine - istakla je na današnjoj press konferenciji ministarka zdravja dr Jelena Boroinić Bojović. 
 
2
Prijavljen oporavak kod 303 pacijenta
Preminulo sedmoro - 310 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 234 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 310 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je sedam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Berane (2), Nikšić (2), Plav (1), Cetinje (1) i Pljevlja (1). Među preminulima najmlađi je imao 66, a najstariji 90 godina.
Prijavljen je oporavak kod 303 pacijenta.  
 
2
Prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novoinficiranih 354 - oporavljjenih 451!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 552 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 354 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Nikšić (1), Berane (1), Bijelo Polje (1), Rožaje (1), Bar (1) i Pljevlja (1). Među preminulima najmlađi je imao 62, a najstariji 90.
Prijavljen je oporavak kod 451 pacijenta.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku u Briselu
Ne tražimo - alternativu EU!
- Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna, tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka. To je sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU - istakao je profesor Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, u susretu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.
Sagovornici su se saglasili da je uz nastavak reformskog puta i rada na jačanju institucija, Evropska unija bliska izvjesnost Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na neformalnom radnom doručku ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije
Dobio podršku za - "Evropa sad"!
- Kao kredibilna članica NATO, želimo da poziciju u Alijansi upotrijebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Vlada je odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Uniji. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju 9 godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10% nakon izbora nove Vlade - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na neformalnom radnom doručku ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije, Uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC). 
 
2
Povodom teške saobraćajne nesreće, predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije
Dijelimo bol - makedonskog naroda!
       - Povodom teške saobraćajne nesreće koja se prethodne noći dogodila u Bugarskoj, u kojoj je život izgubilo najmanje 45 osoba, najvećim dijelom makedonskih državljana, a više lica povrijeđeno, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća.
Crna Gora dijeli bol makedonskog naroda za tragično izgubljenim životima, među kojima i onim najmlađim - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskom.  
 
2
Crnogorski PEN centar podržava protest Fakulteta za crnogorski jezik i književnost
Otpor sili - etička dužnost!
         - Etička dužnost svakog slobodnog pojedinca, intelektualca, umjetnika i stvaraoca jeste pružanje otpora sili koja se obrušila na crnogorski prosvjetni sistem i koja nastoji disciplinovati misao. Kao asocijacija koja baštini iste vrijednosti kao FCJK, ponavljamo, podržavamo protest profesora toga fakulteta i pozivamo svoje članstvo da se pridruži okupljanju na Cetinju, tamo đe vatra crnogorskoga slobodarstva nikada nije ugašena - zaključuje se u saopštenju PEN centra, koji podržava protest Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zakazan za sjutra ood 12 na Cetinju. 
 
2
Uredništvo Gradske televizije reagovalo na uvrede predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića
Umjesto da odgovori - premijer optužuje!
-Umjesto da odgovori na postavljeno pitanje, premijer je danas optužio Gradsku televiziju da laže, širi govor mržnje, izaziva podjele, čak i da prisluškuje najviše državne funkcionere. Uz to, od naše novinarke tražio je da mu otkrije izvor, što bi bio neviđeni skandal da ne dolazi od premijera sklonog skandalima. - naglašeno je u reagovanju uredništva Gradske televizije na današnje uvrede premijera Zdravka Krivokapića.
Saopštenje prenosimo integralno: 
 
2
Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, tokom radne podjete SR Njemačkoj
Promijeniti imidž - korupcije i kriminala!
- Naša misija je da promijenimo imidž Zapadnog Balkana kao regiona koji je sinonim za visoku korupciju, organizovani kriminal i nacionalizam. Region treba nove političare koji neće biti opterećeni virusom devedesetih - ukazao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, tokom radne podjete SR Njemačkoj. 
 
2
Oporavak 486 pacijenata
Osmoro preminulo - 253 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 457 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 253 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (3), Andrijevica (2), Nikšić (1), Plav (1) i Tuzi (1). Među preminulima najmlađi je imao 71, a najstariji 82 godine.
Prijavljen je oporavak kod 486 pacijenata. 
 
1
Poslije pokušaja ženske osobe da učenike škole "Vladimir Nazor" namami u vozilo
"Otmičarka" otkrivena - biće privedena!
- Zahvaljući snimcima nadzornih kamera dobili smo identitet osobe i trasu puta taksi vozila i utvrdiLI da se navedeno lice nalazi u jednoj primorskoj opštini. Radi se na lociranju te osobe i ona će ubrzo biti dovedena u CB Podgorica - istakao je Darko Milonjić iz podgoričkog Centra bezbjednosti za "Dnevnik 2" TV Crne Gore, posslije prijave roditelja da je danas nepoznata ženska osoba kod škole "Vladimir Nazor" u Maslinama
pokušavala da njihovu djecu namami da uđu u vozilo.
   On jeporučio da nema razloga za paniku i da su naši najmlađi sugrađani bezbjedni. 
 
1
U Skupštini Crne Gore usvojeni prijedozi izmjena zakona o sportu i da Ustavni sud ocijeni da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav
Knežević prijetio - istjerivanjem duhova!
       - Kolega Abazović odbacio je mogućnost političko-ekspertske vlade, tražeći isključivo da se razmatra model da on bude premijer i da se razmatra model manjinske podrške Vlade. Što se tiče "DF" u ponedjeljak ćete već dobiti našu platformu za izlazak iz krize. To će biti paket. Izbor nove vlade i prevazilaženje krize u kojoj se nalazimo. I to će biti posljednja ponuda - istakao je poslanik "DF" Milan Knežević, koji je pred glasanje o Zakonu o unutrašnjim poslovima prvo zamolio poslanike URA da ne glasaju sa DPS, a potom zaprijetio da će istjerati duh Darka Pajoviča iz parlamentarne većine.
Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima i Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.
 
 
1
Prijavljen oporavak kod 749 pacijenta
Preminulo šestoro - 385 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 553 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 385 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sledećih opština: Podgorica (2), Nikšić (1), Bijelo Polje (1), Berane (1) i Bar (1). Među preminulima najmlađi je imao 57, a najstariji 93 godine.
Prijavljen je oporavak kod 749 pacijenta.  
 
1
Komemorativni performans održan na Rimskom trgu, ispred Ministarstva zdravlja
Prazne cipele zbog - korone i Vlade!
- Građani i građanke Crne Gore ujedinili su se kako bi iskazali poštovanje svim žrtvama corona virusa u našoj zemji. Kroz učešće u ovom performansu iskazuju i odlučno protivljenje politici Vlade Crne Gore na polju zaštite zdravlja stanovništva. Prazne cipele svjedoče o osobama, o ljudima čiji su životi zaršeni prije vremena, 2231 žiot trajno je izgubljen. Stradali su kao žrtve corona virusa, ali i zbog neodgovornog ponašanja onih koji u ime nas donose odluke. Odlučili smo se za performans kako bi istakli ljudske gubitke, ali i skrenuli pažnju javnosti i na odgovornost ministarke zdravlja Jelene Bojović Borovinić i na potrebu da se uspostavi odgovornija zdravstvena pollitika - ukazao je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković na komemorativnom performansu koji je danas održan na Rimskom trgu, ispred Ministarstva zdravlja. 
 
1
Univerzitet Luarasi u Tirani
Abazoviću titula - počasnog doktora!
- Posebno zadovoljstvo predstavlja obrazloženje rektorata Univerziteta Luarasi u kome stoji da se doktorat dodjeljuje zbog "promocije vrijednosti interkulturalizma i posebnog doprinosa u izdradnji multietničkog društva. Vjerujem u pomirenje, progres i evropsku perspektivu Balkana. Gradimo mostove među ljudima, pobijedimo mržnju i baštinimo različitosti koje život čine ljepšim i potpunijim - naglasio je dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, koji je proglašen "Počasnim doktorom - Doctor honores causa" Univerziteta Luarasi u Tirani. 
 
1
Slika dana
COVID žrtve - 2231!
 
 
1
Poslanici raspravljali o inicijativi SNP za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav
Inicijatorima osnovana - opoziciji pamflet!
Inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav opravdana je - ocijenile su stranke paramentarne većine, dok je ona za poslanike opozicije politički pamflet. Glasanje o inicijativi zakazano je za sjutra.
- Ova jalova politička inicijativa ima za cij da bude pokriće privrednom, institucionalnom, ekonomskom i političkom propadanju naše zemlje u godini aktuelne izabrane vlasti. Hemijski napad na Cetinje treba razumjeti kao srpsko-ruski projekat sa cijem da se Crna Gora stavi pod kontrolu, čak i po cijenu ljudskih žrtava, a da se za to optuže goloruki građani i predsjednik Crne Gore - ukazao je poslanik DPS Andrija Nikolić.
Svi poslanički klubovi jednoglasno su osudili govor mržnje koji je poslaniku Genciju Nimanbeguu uputio Radomir Radovič. 
 
1
Reklli su - dr Dritan Abazović
Došao kraj - pljački prirodnih resursa!
       - Došao je kraj otvorenoj pljački prirodnih resursa. Godinama se žmurilo na eksploataciju šljunka u crnogorskim rijekama. Stajemo na kraj ekocidu na Morači i Cijevni. Sačuvaćemo svaki pedalj naše Crne Gore! - poručio je na Twitteru potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|