Brze Cinjenice - Društvo

2
Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu
Podgoricu čeka - prinudna uprava!
- Nakon sinoćnjeg zakonskog rješenja čekaćemo da stupi na snagu. Čim se to desi, uvešće se prinudna uprava i preduzeće se sve druge radnje kako bi Podgorica nesmetano funkcionisala do završetka političke situacije - najavio je danas na sjednici Vlade Crne Gore njen predsjednik u tehničkom mandatu Dritan Abazović. 
 
2
Centar za demokratsku tranziciju
Poslanici/e vrijedno rade na - udaljavanju od EU!
- Usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi nastavak je katastrofalnih odluka koje Skupština donosi, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
-Ustav je najteže zgaziti prvi put, svaki sljedeći je lakše i jednostavnije. Problemi se ne rješavaju kreiranjem paralelnog neustavnog izbornog sistema, već izborom sudija Ustavnog suda - naveli su iz CDT na Tviteru. 
 
2
Predsjednik Crne Gore o najavama DF
EU poručuje - dugoročno zatvorena vrata!
    - Nadam se da vas poruke EU o DF ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin. Ne očekujete valjda od tog saveza da pokaže poštovanje prema EU. Kada bi bilo po njihovom pregovori o Crnoj Gori bi se vodili u Beogradu i Crne Gore ne bi ni bilo. Mi smo tu dilemu razriješili 21. maja 2006. - komentarišući najavu jednog od lidera DF Milana Kneževića da će dostaviti potpis 41 poslanika za podršku Miodragu Lekiću da formira vladu i da će iako Đukanović odbije da pozove na konsultacije, naći model za krenu u formiranje vlade, istakao jej Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
2
Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović najavila
Štetu da plati - Vesna Bratić!
- Bratićeva, kao odgovorno lice i starješina, potpisala je takve odluke koje su prouzrokovale štetu - odgovarajući na pitanje "Pobjede", Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović najavila je da će nakon Nove godine podnijeti tužbu protiv bivše ministarke Vesne Bratić tražeći da plati odštetu zbog donešenih presuda u korist smijenjenih direktora škola. 
 
2
Autorka knjige "Kako su me posrbljavali", Tijana Lopičić, osnivač i izvršna direktorica "Kreacija" doo @kreacija.me, demistifikuje mit o crnogorskoj kapi sa simbolom 4 ocila
Mit kreirala - Bojana Lekić!
- U središtu mitova nalazi se crnogorska kapa kao bitno obilježje crnogoraca. Koliko su Crnogorci držali do svoje kape najbolje govori činjenica da bi se oni osjećali osramoćeno, ukoliko bi im kapa slučajno pala sa glave. Zato nas ne treba zaprepastiti da se rasprostranio mit koji je kreirala Bojana Lekić u svojoj emisiji "Suočavanje", pokazujući navodno crnogorsku kapu sa 4 ocila koja je stara 400 godina. Pritom se pozvaa i na elaborat Etnografskog muzeja u Beogradu - mit o crnogorskoj kapi sa simbolom 4 ocila koja je stara 400 godina demistifikuje autorka knjige "Kako su me posrbljavali", Tijana Lopičić, osnivač i izvršna direktorica "Kreacija" doo @kreacija.me, koja dodaje:   
- Kontaktirala sam i Etnografski muzej u Beogradu, a i čućete šta kaže srpski istoričar Aleksandar Stamatović kada se zapravo prvi put u Crnoj Gori javljaju četiri ocila na crnogorskoj kapi.
 
 
2
Centar za građansko obrazovanje podnio SDT krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta
Nezakonito razriješili direktore - i Budžet!
    - Centar za građansko obrazovanje podnio je, uz dio dokaznog materijala, Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čelu sa Vesnom Bratić, zbog organizovane zloupotrebe službenog položaja, na način što su nezakonito razriješili direktore vaspitno-obrazovnih ustanova u 2021. godini, a što je do sad proizvelo štetu na osnovu procjene Vlade oko 300 000 EUR za Budžet Crne Gore.
Šteta je nastala na osnovu postupanja tadašnjeg rukovodstva MPNKS koje je sprovelo nezapamćen proces masovnog razriješenja direktora javnih ustanova obrazovanja i vaspitanja, a što je rezultiralo sa preko 150 tužbi tih direktora kao oštećenih. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku povodom Božića
Nadići sve podjele - na dobrobit Domovine!
       - Osluškujući bžićnu poruku mira i solidarnosti, obavezujemo se na to da ćemo pružiti nadu i dostojanstvo svim ljudima. Poštujući različitosti, moramo nadići sve podjele i nesporazume kako bismo mogli smireno i zajednički i daje raditi na dobrobit naše Domovine - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Božića, nadbiskupu barskom msgr. Roku Đonlješaju (Rrok Gjonlleshaj), biskupu kotorskom msgr. Ivanu Štironji, svim građanima katoličke vjeroispovijesti, sveštenstvu, uz želje da u miru i spokojstvu uživajući zajedno sa svojim porodicama, dragim osobama i prijateljima proslave najradosniji dan u hrišćanstvu, dan Hristovog rođenja. 
 
2
DPS Podgorice
Oponenti da odustanu - od neustavnih rješenja!
    - Odgovorni prema potrebama Podgorice, uradićemo sve kako u tehničkom mandatu građani ne bi bili uskraćeni za servise i redovno funkcionisanje službi i organa Glavnog grada. A naši oponenti će, valjda, odustati od neustavnih rješenja i antievropskih zakona i stvoriti uslove da dijalogom dođe do profunkcionisanja US, a samim tim i tranzicije vlasti u Podgorici, kako bi realizovali svoje programske ideje u Podgorici, ako ih se uopšte sjećaju - napominje DPS Podgorice. 
 
2
Juče ni jedan smrtni slučaj povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Registrovano - 40 novopozitivnih!
- Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 476 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 40 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 29 pacijenata.  
 
2
Gosti emisije "Okvir" na TVCG ocijenili
Potrebne reforme - zdravstvenog i penzionog fonda!
             Crnogorski zdravstveni i penzioni fond imaju pogrešan koncept i neophodne su njihove reforme - ocijenjeno je u večerašnjoj emisiji "Okvir" na TVCG. Gosti su govorili i o uticaju ekonomskog rasta na standard građana, benefitima dionice auto-puta, ali i sumnjama u određene transakcije prilikom izgradnje. 
 
2
Na e-mail adrese više crnogorkih škola opet stigle prijetnje
Dojave o bombama - prazne učionice!
Na e-mail adrese više škola u Podgorici, Beranama, Budvi, Herceg Novom i Nikšiću jutros su opet stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Evaukisana su i djeca i nastavno osoblje škola - javlja je Uprava policije Crne Gore i dodaje da će raditi ne pregledu svih prostorija, te na identifikaciji IP adrese sa koje je poslat e-mail.  
 
2
Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, 10 mjeseci po stupanju na dužnost, sinoć dao prvi intervju u emisiji "Načiisto" TV "Vijesti"
Milošević osumnjičen za - šverc 90 odsto "spaljenih" cigareta!
- On je u prvom dijelu ovog krivičnog događaja bio saslušan kao građanin. Nakon toga, SDT nastavilo je da u otvorenoj istrazi prikuplja dokaze i nakon što je prikupilo dovoljno dokaza za postojanje osnova sumnje da je Rade Milošević izvršio KD stvaranje kriminalne organizacije, postupajući tužilac dao je nalog da se on liši slobode. U zakonskom roku biće priveden postupajućem tužiocu kada će ga saslušati u svojstvu osumnjičenog. Za ostale okrivlkene postoji osnovana sumnja, a za Miloševića, za sada, osnov sumnje da je modus operandi ove kriminalne organizacije bio takav da se cigarete koje su zaplijenjene, da se odvode u prostorije fabrike koja je bila predviđena za uništavanje, da se tamo sačinjavaju fiktivni zapisnici o unišzenju, da se uništi samo 10 odsto cigareta, a 90 odsto odlazi na crno tržište.   Radi se o većoj količini robe, sada ne mogu dati egzaktan podatak, ali možda bi bio objavljen u nekom razumnom roku.Osumnjičenom Miloševiću stavlja se na teret da je organizator, šef kriminalne organizacije - istakao je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, koji je 10 mjeseci po stupanju na dužnost, sinoć dao prvi intervju u emisiji "Načiisto" TV "Vijesti".  
 
2
Po nalogu Specijalnog državng tužilaštva
Uhapšen Rade Milošević!
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. 
 
2
Evropski socijalisti osuđuju kršenje ustava
Podržavaju glas naroda - za demokratiju!!
-Podržavamo sve one koji pokušavaju da prevaziđu ovu krizu kroz dijalog. Stojimo uz narod Crne Gore, koji svakodnevno protestuje na ulicama braneći demokratiju - riječi su Đakomoa Filibeka, Izvršni sekretara Partija evropskih socijalista koja je izuzetno zabrinut zbog neregularnog usvajanja novog zakona od Parlamenta u Crnoj Gori kojim se ograničavaju ovlašćenja predsjednika kršeći Ustav.
-Pozivamo Parlament da ukine ovaj zakon i raspiše vanredne parlamentarne izbore radi obnove ustavnog poretka. 
 
2
Rijeke građana iz svih opština slile se na 4. dosad najmasovniji prtestni skup GP IMA NAS" ispred Skupštine Crne Gore
Neće skretanje sa - puta EU ka "OB"!
    - Igra, igra, igra oro, crnogorsko igra kolo,majska zora opet sviće, Crne Gore vazda biće - hit je večerašnjeg, dosad najmasovnijeg protesta na koji su se ispred Skupštine Crne Gore sile rijeke građana iz svih opština koji su protiv nefunkcionalnih institucija, urušavanja državnog poretka i skretanja sa EU puta ka Otvorenom Balkanu.
Protest, poslije okupljanja ispred patamenta, šetnje od zgrade Predsjednika, Vllade, tužilaštva i završili je kod kancelarije EU, gdje je pročitan proglas i potvrđeno da su im zahtjevi upućeni parlamentarnoj većini o identični.   
- Povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku! Hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, radi stvaranja preduslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora! Hitan dogovor o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu vladu koja će štititi državne interese i obezbijediti nastavak evropskog puta zemlje! Odustajanje od najavljenog pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“! Oslobađanje tužilaštva Crne Gore i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad, u interesu svih građana! - ciiljevi su navedeni u Proglasu Pokreta "IMA NAS", koji su pročitani ispred zgrade Delegacije EU.
 
 
2
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović o najavi da će Predsjednik Crne Gore da raspusti parlament
Po Ustavu - Đukanović to ne može!
- Ustav je vrlo jasan i on (Đukanović), po Ustavu, tu mogućnost nema. Imao bi je da je dao mandat (lideru Demosa Miodragu) Lekiću u septembru, i da je Lekiću isteklo 90 dana. On (Đukanović) bi, da je mogao ukazom, vjerovatno taj ukaz primijenio u septembru kad se odlučio da ne da mandat - kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović odgovarajući da prokomentariše nezvanične najave da bi Đuk tanović mogao da raspusti parlament. 
 
2
Novinarka Kaćuša Krsmanović u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV
- Agencija za nacionalnu bezbjednost je potpuno pod kontrolom premijera kojem je izglasano nepovjerenje Dritana Abazovića, nakon što je smijenio Sava Kenteru sa pozicije direktora Agencije i ubacio bliskog čovjeka Artana Kurtija, koji suštinski rukovodi ANB -kazala je novinarka Kaćuša Krsmanović u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV. 
 
2
GP "IMA NAS" izdao proglas sa ciljevima večerašnjeg protesta
Nema više - mjesta kompromisima!
- Povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku! Hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, radi stvaranja preduslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora! Hitan dogovor o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu vladu koja će štititi državne interese i obezbijediti nastavak evropskog puta zemlje! Odustajanje od najavljenog pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“! Oslobađanje tužilaštva Crne Gore i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad, u interesu svih građana! - ciiljevi su navedeni u Proglasu Pokreta "IMA NAS", koji večeras od 19 ispred Skupštine Crne Gore organizuje četvrti, dosad najmasovniji protest.
Proglas prenosimo u cjelosti:
 
 
2
Slavna crnogorska rukometašica Milena Raičević podržala pokret “Ima nas”
Pokažimo im - kako se bori za Crnu Goru!
- Pozivam da sjutra budemo kao jedan tim i zajedno pokažemo da za nju ima ko da se bori. Da nas ima, da je čuvamo za nas, za našu djecu i naš zajednički dom. Vidimo se sjutra ispred Skupštine”, zaključila je naša poznata rukometašica Milena Raičević uoči protesta zakazanom za utorak, 20. decembra u 19 - Podrška Pokretu “IMA NAS” ovih dana dolazi sa svih strana. Danas je svoju podršku pružila i naša slavna crnogorska rukometašica Milena Raičević, koja je, kako je kazala, kroz svoju karijeru naučila kako se gine i bori za svoju zemlju koju voli.  
 
1
Reki su - crnogorski pjesnik i kolumnista gradskog portala Đorđe Šćepović o "doživotno odlazećem tehničkom premijeru Dritanu Abazoviću
Uživaju da lažu - i nikad se ne kaju!
- Nije da sam naročit ekspert po pitanju laži, ali živimo u vremenu u kojem su nam mnoga saznanja lako dostupna. Pa, čujmo što nauka kaže o Dritanu Abazoviću.
Na početku nauka kaže da je važno imati na umu da patološki lažovi ne mogu da kontrolišu svoju potrebu da konstantno lažu. To im je, kaže struka, gotovo automatski impuls. Oni uživaju u tome da lažu i nikad se zbog toga ne kaju. Patološko laganje nauka dovodi u vezu s narcisoidnim poremećajima ličnosti. Često se, kažu upućeni, patološko laganje može javiti kod onih sklonih egoizmu, sebičnosti, opsesivnom i kontrolišućem ponašanju, niskom samopouzdanju, i sličnom. Istraživanja dokazuju da patološki lažovi nemaju svijest o posljedicama svojih laži, niti strah da će biti razotkriveni. Ovako otprilike izgleda profil Dritana Abazovića - napisao je crnogorski pjesnik i kolumnista gradskog portala Đorđe Šćepović o "doživotno odlazećem tehničkom premijeru Dritanu Abazoviću. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|