Brze Cinjenice - Društvo

0
Predsjednik Vlade Crne Gore i britanska ambasadorka saglasni
Jačanje dijaloga - poruka političke zrelosti!
- Dobrosusjedski odnosi, multietnički i multivjerski sklad predstavljaju bogatstvo Crne Gore koje se mora sačuvati - saglasni su predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i britanska ambasadorka Don Meken.
Spajić je danas ugostio britansku ambasadorku u Crnoj Gori sa kojom je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje ali i u pogledu realizacije programa rada 44. Vlade. On je upoznao ambasadorku sa aktivnostima na pripremi predstojećeg Popisa i kazao da je cilj Vlade da proces bude transparentan i inkuluzivan, te da već sjutra nastavlja razgovore sa partnerima.  
 
0
Slika dana
Svjetski dan romskog jezika!
 
 
0
Na 2. Cetinjskom forumu - „Crna Gora, ubrzano ka Zapadu, ili lagano ka Istoku“
U Crnoj Gori poražena - EU!
- Promjena vlasti prije tri godine potpuno je izmijenila politički kurs Crne Gore i ona je, u ovom trenutku, poraz EU, koja sa SAD gubi uticaj u našoj zemlji – oocijenjeno je juče na 2. Cetinjskom forumu - „Crna Gora, ubrzano ka Zapadu, ili lagano ka Istoku“, - u organizaciji FCJK i PEN.
- Aktuelna vlast u Crnoj Gori vladavinu prava snvata kao pravo na vladavinu - naglasila je direktorica CGO Daliborka Uljarević.
Danas, drugog dana Cetinjskog foruma na panelu "Crna Gora, nestanak ili restart? govoriće književnik i publicista Balša Brković, Zlatko Vujović, Nemanja Batrićević, Dinko Gruhonjić, Olivera Komar i Nemanja Stankov, dok na panelu "Nacionalni identitet i evropske integracije: perspektive i izazovi" učestvuju Amra Hadžimuhamedović, Arben Sulejmani, Jelena Šušanj, Boban Batrićević, Sanja Orlandić, Stefan Todorović, Fatima Mahmutićehajić, a moderator je Đorđe Šćepović. 
 
0
Rekli su - potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica
ANB potreban - veting!
- Prije svega mislim na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, na način da ga reformišemo sa najefikasnijim uporednim modelima i da niko ne bude izuzet od primjene tog zakona. Takođe, mislim i na Zakon o sprječavanju korupcije i Zakon o sprječavanju novca i finansiranja terorizma - ističe Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, koji poručuje da je "odlučna i korjenita reforma antikorupcijskog zakonodavstva jedan od ciljeva nove vlasti". 
 
0
Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o PIO
Hitno da nadomjeste - "rupe u zakonu"!
       - Unija slobodnih sindikata se dva puta zvanično obraćala Ustavnom sudu, a više puta preko sredstava javnog informisanja i nije preduzeta nijedna aktivnost od strane sudija da te inicijative razmatraju, dakle nijesu uopšte ni razmatrane - objašnjava Ivana Mihajlović, zamjenica generalnog sekretara USSCG - u emisiji "Znam da znaš" na Gradskoj TV - zaključak je sjednice Izvršnog odbora USS da uputi hitnu inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se nadomjestila pravna praznina. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na skupu povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Građanke i građani - željni pravde!
          - Današnje vrijeme, po mnogo čemu složeno, kao i društvene i političke prilike koje ga karakterišu, dodatno pojačavaju pozornost javnosti kada je u pitanju djelovanje pravosudnog sistema. Građanke i građani Crne Gore, nakon višedecenijskog i loše vođenog tranzicionog perioda, koji je rezultirao brojnim devijantnim pojavama u našem društvu - željni su pravde. Ta pravda podrazumijeva jednakost pred zakonom i krivično gonjenje svih koji su se ogriješili o zakon, bez obzira na njihovu ekonomsku ili bilo koju drugu moć - istakao je Jakov Milatović, Predsjednik Crne Gore, čestitajući vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu Dan državnih tužilaca.  
 
3
Ambasada SAD nastavlja da podržava Crnu Goru i sa Vladom Milojka Spajića
Brinu ih oni - koji ne podržavaju iste ciljeve!
      - Kao saveznik u NATO zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavajžavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal. Današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade, SAD nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u Evropskoj uniji i očuvanju evroatlantskih vrijednosti. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena - zaključujee u saopštenju Ambasade SAD, koja je zabrinuta da bi stranke koje istorijski ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države.  
 
3
Održala konstitutivna sjednica 44. Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem
Popis počinje - 30. novembra!
- Uredbom o izmjeni Uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, koju je na prvoj sjednici donijela danas formirana 44. Vlada Crne Gore na čelu sa Milojkom Spajićem propisano da će se popis sprovesti od 30. novembra do 15. decembra
Razlog za donošenje ove Uredbe je odlaganje sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova kako bi se stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet kroz dodatno unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, a naročito u dijelu uspostavljanja specijalnog softvera koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu svojih podataka, čime bi se onemogućile eventualne zloupotrebe i navodna neobjektivnost popisivača prilikom sprovođenja popisa. Krajnji cilj ove izmjene je dobijanje blagovremenih i potpunih statističkih podataka. 
 
3
Foto-izvještaj sa protesta "Na okup!"
"Rimejk" sramne 1918. - "Obraz okiđeni!"
          - “Četnici napolje”, “Ne ljubimo lance”, "Obraz okiđeni" - poruke su sa sinoćnjeg protesta - u organizaciji Foruma slobodnih građana "Luča" i opozicionih partija, koje su napustile zasijedanje na kojem je lider NSD, od Vučića odlikovani četnički vojvoda Andrija Mandić glasovima nove parlamentarne većine izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore - sinoć "rimejku" sramne Podgoričke skupštine 1918. 
 
3
Zajednička press konferencija Predsjednika Crne Gore i predsjednice Evropske komisije
Ulazak u EU - zavisi od rezultata!
   - Crna Gora jeste predvodnica i ima posljednju milju da pređe i treba je malo pogurati. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datum - naglasila je, odgovarajući na pitanje o ulasku Crne Gore u EU, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na zajedničkoj press konferenciji sa Predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.
Za razliku od ovog konkretnog odgovora, Fon der Lajen je prećutala odgovor na pitanje: Zašto EU ćuti na miješanje Vučića u unutrašnje stvari Crne Gore.
- Crne Gora je jasno zaokružila svoju državnost i trasirala svoj euroatlanski put. To je loša izjava koju osuđujem - direktan je bio Milatović u osudi izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorad Dodik da smatra da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će dio biti i Crna Gora.  
 
3
Predjednik Crnogorskog helsinškog odbora, diplomata Miodrag Vlahović o izjaeravi novog premijera
Dil E Tant prijeti - opoziciji!
       - Novi premijer Milojko Spajić prijeti Skupštini, tj. opoziciji! Neće dozvoliti pitanja, komentare, kritike i rasprave? Dil E Tant - prokomentarisao je Miodrag Vlahović, predjednik Crnogorskog helsinškog odbora, diplomata, jutrošnju izjavu:
- Ovakve opstrukcije i iživljavanje vise nećemo dozvoliti. 
 
3
Rekli su - najzad bivši premijer Dritan Abazović novom Milojku Spajiću
Planirate zaduženje - i 10 miliona za sebe!
- Dobro je da građani vide na koji način ćete da upravljate. Bitno je da im od januara obezbijedite prosječnu zaradu od hiljadu eura, kao što ste obećali. Nemojte to odlagati za januar 2025,, januar 2026., to bi se desilo i bez vas. Vaš plan, kao i u 42. Vladi u kojoj smo bili zajedno, jeste da se zadužite ogroman novac i da uzmeteb fi. Da građanima objasnim plastično, na zaduženje od milijardu eura vaš fi je jedan odsto, 10 miliona eura - rano jutros najzad bivši premijer Dritan Abazović prozvao je novog, Milojka Spajića, koji je odbio i da pročita ekspoze.  
 
3
Skupština Crne Gore, poslije cijelonoćne rasprave, izglasala Vladu Crne Gore na čelu sa Milojkom Spajićem
Preuzimaju vlast i - odlažu popis!
       - Bitno je sa se vlada izglasala i odmah krećemo u rad. Postoji dobra osnova za izglasavanje reformskoh zakona. Primjenićemo program Evropa sad dva. Taj program će biti do kraja primpremljen i realizovan. Ne možete da pobjegnete od izvjestaja koji dolazi u oktobru i koji su nemilosrdni. 43 vlada je imala problem funkcionisanja i imali smo vladu koja je potpuno disfunkcionalna. Ubrzaćemo EU integracije i nadam se da ćemo biti prva sledeca članica - ukazao je Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore koja je, poslije cijelonoćne rasprave, izglasana jutros.
Po njegovim riječima, primopredaja vlasti biće u osam, zatim sastanak sa predsjednicom EK i sjednica Vlade na kojoj će biti odložen popis.  
 
3
Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik “Pobjede” u “Aritmiji” o državljanstvu novoizabranog predsjednika Skupštine Crne Gore
I da nema crnogorsko - neče se promijeniti ništa!
    - Institucije su prilično zarobljene i ovdje se svaka odluka politizuje. Sve da izroni da Mandić nema crnogorsko državljanstvo, neće se promijeniti ništa. Tako je zacrtano, to je takva agenda, to je put kojim Crna Gora, nažalost, ide ne rjeđe nego prečesto. Formalno bi trebalo, kao što je za Spajića bio diskvalifikujući element, tako bi trebalo i u ovom slučaju. Ali, nijesam siguran da će biti tako. Rasprava je pokrenuta, ali ne vjerujem da će to nešto da promijeni. Kao što mislim da neće promijeniti ni činjenica što prva sjednica skupštinskog zasijedanja neće biti na Cetinju. Iako se onda posstavlja pitanje zakonskog legitimiteta. Imate Zakon o Prijestonici, nemate Zakon o Skupštini. Ustavom to nije regulisano, ali zakonom koji je usvojen u crnogorskom parlamentu prva redovna sjednica mora se održati na Cetinju. Onda se postavlja pitanje zakonskog legitimiteta izbora vlade - odgovorio je Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik “Pobjede” u “Aritmiji” na pitanje o državljanstvu novoizabranog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.  
 
3
Viši sud odbio jemstvo
Veljović ostaje - u pritvoru!
          Viši sud odbio je jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave policije Crne Gore Veselinu Veljoviću. Odluku je donela sudija Suzana Mugoša, potvrđeno je za RTCG iz Višeg suda u Podgorici.
Prethodno, za Veljovićevu slobodu ponuđeno je jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 evra.Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku. Prethodno je za Veljovićevu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrednosti od 585.000 evra.Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku.  
 
3
MUP poslao upozorenje
Crna Gora na udaru - jakog nevremena!
       - Na osnovu upozorenja Zavoda, sutra se očekuje jako jugozapadno strujanje, u drugom delu dana mestimično jaka kiša, pljuskovi i grmljavinski procesi - saopšteno je iz MUP. Na teritoriji Crne Gore, u jutarnjim satima se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će prvo usloviti kišu na jugozapadu, zatim će se padavine proširiti i na ostale predele. U drugom dijelu dana intenzivnije padavine, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. - Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti. 
 
3
Istovremeno sa nastavkom Prve - konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore, ispred parlamenta održan protest
"Četnici napolje - ne ljubimo lance"!
    - Tužilaštvo izgleda ne vidi da se pokušava puzajući udar. Djielovi državnog sistema podsticali su i stvorili, uz pomoć klerofašistickih struktura i predstavnika najviših državnih organa Srbije, ambijent anticrnogorskog djelovanja i negiranja nacionalnosti. U ovim uslovima nije moguće slobodno izjašnjavanje građana u procesu popisa, niti su garantovani vjerodostojni rezultati tog izjašnjavanja, jer se naprosto nijesu stekli uslovi za to – ukazala je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković na protestu “Na okup!” protiv izbora četničkog vojvode za predsjednika “ koji su večeras ispred “nekad uzvišenog, danas uniženog doma”, istovremeno kada je trajao i nastavak Prve konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore održan – u organizaciji opozicionih partija I Foruma slobodnih građana “Luča” - zbog izbora četničkog vojvode za predsjednika parlamenta i (ne) pripremljenog popisa, “čiji je jedini cilj posrbljavanje Crne Gore”.  
 
3
Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu
Tužilaštvo ćuti na - “ukrajinizaciju ili smrt”!
          - Tužilaštvo je pokazalo da, s jedne strane, ćuti i ne reaguje na otvorene i besprizorne pozive na nasilje i “ukrajinizaciju ili smrt”, a s druge, reaguje na slobodu misli i govora - kao da je predstavnik i glasnogovornik Crkve Srbije u našoj zemlji.
- Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je takva Vaša praksa duboko neprofesionalna, neodgovorna i suprotna Vašoj ustavnoj i zakonskoj ulozi i obavezama. Ona je, uz to, i skandalozna, jer štitite one koji svakodnevno udaraju na zajednički život, toleranciju, saradnju i solidarnost svih koji žive u našoj zemlji, propagirajući nacional-šobinističke ideje i političke platforme, a istovremeno pokrećete postupak protiv onih koji se takvoj agresiji i mržnji suprotstavljaju javno i slobodno iskazanim kritičkim mišljenjem - Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu. 
 
3
Ogromno interesovanje građana za protest ispred Skupštine Crne Gore
"Na okup!" dolaze - iz svih gradova!
Zbog velikog interesovanja građana iz svih crnogorskih gradova za protest koji je zakazan za 18 ispred Skupštine Crne Gore obezbijeđeni su organizovani dolasci u Podgoricu - najavljuje organizator protesta "Na okup!":
Autobusi iz Andrijevice polaze u 15, ispred škole "Bajo Jojić", iz Bara 16 SC "Topolica", Berana u 15, O.Š. "Radomir Mitrović", u isto vrijeme iz Bijelog Polja sa parkinga ispred HDL, Budva 16,30 sa kružnog toka kod stadiona, Danilovgrada u 17 kod "Voli", sa Žabljaka u 15 sa autobuske, iz Kolašina u 16 ispred sportske dvorane...  
 
2
Protest građana u organizaciji Foruma slobodnih građana Luča“ sjutra od 17
Policija snima - do 23 i duže!
- Snimanje će se biti od 16 do 23, a po potrebi može biti i produženo - najavljuje Uprava policije Crne Gore, čiji će službenici sjutra snimati javno okupljanje u pokretu u organizaciji Foruma slobodnih građana Luča“, najavlje no od 17 u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog kod spomenika Kralja Nikole, odnosno ispred štićenog objekta Skupštine Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|