0
Dva preimjera uskoro bi se mogla naći na optuženičkoj klupi
Abazović i Spajić - prodali i predali Crnu Goru?!

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović ističe da je ugovor koji je kao predsjednik ,,po svim svojim karakteristikstiče da je ugovor ,,po svim svojim karakteristikama, nelegalan, protivzakonit i neustavan Vlade Crne Gore Dritan Abazović sa SPC nelegalan, protivzakonit i neustavan“.
- Najznačajniji element bića ovih krivičnih djela je činjenica da Vlada NIJE DONIJELA NIKAKVU ODLUKU o zaduživanju države putem obveznica , pa samim tim te obveznice u formlano-pravnom smislu i ne postoje kao obligacija države Crne Gore - ukazao lider "PzP" Nebojša Medojević u današnjoj FB objavi: Očekujemo i ohrabrujem GST Novovića da hitno procesuira Krivokapića i Spajića zbog kriminalnog udruživanja i protivustavnog i nezakonitog zaduživanja države!!!

ZATVOREN EU PROZOR


Dan nakon potpisivanja ugovora, tadašnji šef diplomatije Ranko Krivokapić je upozorio da je tim činom – zaustavljen evropski put Crne Gore.
Krivokapić je citirao navode dokumenta koje je i "Pobjeda" objavila, a u kojima se Vlada upozorava da u briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zbog čega se ,,u ključnom momentu za proces evropskih integracija fokus stavlja na pitanja kao što je ‘temeljni ugovor’ i na taj način dovodi u pitanje istorijska šansa Crne Gore da ubrza svoj put ka EU“.
Premijer Abazović ignorisao je i informaciju koja je saopštena iz EU i ocijenio da put integracija nije zaustavljen, već da je to ,,narativ koji je dio propagande“.
Kasniji događaji su pokazali da je premijer Dritan Abazović, potpisujući ishitreno, bez prethodnih konsultacija i stručnih ekspertiza, ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, potpisao i nepovjerenje vlastitoj Vladi, ali i zatvorio mogućnost za ubrzani prijem Crne Gore u EU, ,,evropski prozor“ koji se otvorio nakon agresije Rusije na Ukrajinu.
Godinu dana od potpisivanja ugovora, pokazuje se da je to samo jedna od teških posljedica poteza koji je povukao tadašnji premijer Crne Gore.

Spajićeve zloupotrebe!


Nema nikakve dileme da je emisija drzavnih obveznica u decembru 2020 sprovedena nezakonito i da postoji osnovana sumnja da su Krivi i Mickej pocinili vise teskih krivicnih djela na stetu imovine i interesa drzave Crne Gore. Imajuci u vidu da se radi o citavom nizu medjusobno povezanih i koordiniranih aktivnosti i odluka , koje su se odvijale u duzem vremenskom intervalu, jasno se uocava predumisljaj i organizovano djelovanje vise medjusobno povezanih lica, sa jasnim motivom - sticanje protivpravne dobiti na stetu imovine drzave Crne Gore.
Najznacajniji element bica ovih krivicnih djela je cinjenica da Vlada NIJE DONIJELA NIKAKVU ODLUKU o zaduzivanju drzave putem obveznica , pa samim tim te obveznice u formlano-pravnom smislu i ne postoje kao obligacija drzave Crne Gore.
To se jasno vidi iz hronologije dogadjaja.
1. Privatno lice Milojko Spajic, 23.11. ( po sosptevnom priznanju) bez ikakvih ovlascenja, stupa u komunikaciju sa aktuelnim Ministrom finansija Darkom Radunovicem i u ime i za ravun drzave Crne Gore pocinje aktivnosti i pripremi najveceg pojedinacnog zaduzenja u istoriji Crne Gore.
Postoji osnovana sumnja i priznanje samog ministra da je kao neovlašteno lice, u periodu 23.11-04.12. se lažno predstavljao i dogovarao direktno, bez javnosti i konkurentskih procedura, poslovne aranžmane sa investicionim bankama i advokatskim kacelarijama, i tim ugovarao finansijske obaveze države u višemilionskim iznosima.
Neovlašteno zastupanje i lažno predstavljanje predstavljaju krivična djela koja su u sticaju sa djelima prevare u poslovanju, falsifikovanja čine organsko biće krivičnog djela organizovanog kriminala.
2. Bez odluke Vlade, gradjansko lice Milojko Spajic , u periodu 23.11-04.12 stupa u komunikaciju sa vise privatnih lica, predstavnika investicionih banaka, konsultantskih kuca i advokatskih kancelarija i sa njim ugovara i sklapa aranzmane u ime i za racun drzave Crne Gore , i ako za to nema nikakva ovlascenja . Bez odluke Vlade , bez tendera i javnih procedura, neposrednim pregovorima i u tajnosti,gradjanin Milojko Spajic , ugovara visemilionske poslove za investicione banke .
Milojko Spajić je postao ministar tek 4. decembra 2020, a poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama je dogovarao mnogo ranije nego što je postao ministar. Dakle kao neovlašćeno lice. Ugovaranje poslova konsaltinga i savjetovanja oko zaduženja i emisija obveznica je definisano Zakonom o javnim nabavkama, kojim je Ministarstvo finansija definisano kao obveznik zakona. To znači da se svaka javna nabavka u oblasti konsaltinga i savjetovanja mora sprovoditi u javnim i konkurentskim procedurama. Spajić je dao posao investicionim bankama, direktnom pogodbom i to preko svojih licnih poznanika, od koga su banke i advokatske kancelarije i nepoznati subjekti, zaradili proviziju od preko 5 miliona EUR.
Svaka ozbiljna istraga veoma brzo došla do dokaza o komunikacijama članova ove organizovane grupe u vremenu od 23.11. 2109. do 09.12.2020 godine jer su bile intenzivne i za njih postoje i svjedoci iz Ministarstva finansija i Centralne Banke.
Drzavna Revizorska Institucija u izvjestaju o reviziji zavrsnog racuna budzeta za 2020 godinu je utvrdila da je drzava Crna Gora za ovu , tajnu ali organizovanu transkaciju, platila bankama, advoktima, ali i nepoznatim subjektima iznos od 5.098.864,31 EUR.
Koliko je novca od ove sume dobio Milojko Spajic , za dodjeljivanje ovog posla unaprijed izabranim firmama i bankama, bez tendera i iavnog oglasavanja, na sta je bio obavezan Zakonom o javnim nabavkama?
3. Da je grdajanin Milojko Spajic vec sklopio dilove sa investicionim bankama oko ovog posla , jasno se vidi iz dopisa koji Minustatstvo finansija salje 31.11.2020 Komisiji za hartije od vrijednosti kojima se Komisija obavjestava o namjeri Vlade da se zaduzi od 500-700 mil EUR. U tom trenutku NE POSTOJI ODLUKA VLADE o zaduzenju i emisiji obveznica. NE POSTOJI ni odluka Vlade o izboru savjetnika , advokata niti ODLUKA o prihvatanju ugovora sa tim subjektima. NISTA
Dopis potpisuje aktuelni Ministar Finansija u Vladi Duska Markovica, Darko Radunović??!!!!!
Treba li jasniji dokaz da su Krivi i Mickej od samog pocetka u tijesnoj saradnji sa DPS i da su nam djelovi Crkve podmetnuli DPS kukavicja jaja.
Ministar Radunovic u svom dopisu od 30.11.2020 vec “zna” da ce se transkacija realizovati preko Bank of Amerika, City group, Erste bank, Societe Generale.
Ministar Radunovic u svom dopisu nigdje ne pominje Odluku Vlade o zaduzenju . Emisija obveznica se ce realizovati “pod uslovima i na nacin predvidjen UGOVORIMA koje ce drzava zakljuciti sa navedenima bankama…”
Da se radi o dobro organizovanoj zavjeri, na stetu imovine i interesa drzave Crne Gore u ciljj sticanja protivpravne koristi, najbolje govori i podatak da je ovaj dopis datiran na 30.11.2020 godine, ali da je u Komisiji za hartije od vrijednosti “stigao” tek 07.12.2020 godine.
Nova Vlada na sjednici 07.12.2020 godine nije razmatrala niti donijela nijednu od nepphodjih Odluka za realzaciju ove transakcije:
1. Predlog Odluke o zaduzenju drzave za 750 mil Eur koju treba da usvoji Skupstina
2. Odluku o emitovanju obveznica ( sa iznosom kamate koju ce drzava platiti kupcima)
3. Odluku o prihvatanju Prospekta o pratece dokumentacije
4. Odluku o izboru investicionih banaka aranzera obveznica i drugih subjekata u transakciji ( advokstka kuca, fiskalni agent, agent platac, registrator…) i sklapanju Ugovora sa njima
5. Odluku o javnom pozivu za upis obveznica
Drzava Crna Gora se zaduzila 750 mil EUR transakcijom na Londonskoj berzi 09.12.2020, a da u tom trenutku nije postajala NIJEDNA odluka Skupstine ili Vlade o tome?!!!!!!!
Ova zavjerenicka grupa ciji su vodeci clanovi Krivokapic i Spajic je iskoristila period tranzicije vlasti i u periodu od 23.11. do 14.12. realizovala zaduzenje drzave Crne Gore za 750 mil Eur bez odluka Skupstine i Vlade. Tajno i organizovano, po sosptvenom priznanju.
Ustavom Crne Gore je propisano da Skupština raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore (član 82 stav 1 tačka 18).
Skupstina odlucuje o zaduzivanju usvajanjem POSEBNE Odluke o zaduzivanju .
Vlada Crbe Gore priprema Predlog Odluke o zaduzivanju i dostavlja Slupstini na izjasnjavanje.
Ova zavjerenicka grupa je , u tajnosti i dobro organizovano krsila Ustav, zakon o budzetu i fisklanoj odgovornosti i protivzakonito zaduzila drzavu Crnu Goru za 750 mil eur plus kamate za 7 godina u iznosu od 2,875% godisnje , na osnovu privatnih licnih odluka Krivokapica i Spajica. Uslovi i nacin emisije obveznica nijesu definisani Odlukama Skupstine i Vlade, vec Ugovorima sa investicionim bankama. Privatna lica Krivokapic i Spajic su sa nepoznatim livima iz nezakonito i tajno angazovanih banaka i konsultantskih kuca u dogovoru sa kupcima , definisali KAMATE , ROCNOST I OSTALE USLOVE. Privatni posao . Licni profiti .
Postoji osnovana sumnja da na dan prodaje obveznica na Londonskoj berzi,09.12.2020. ove obveznice nijesu ni registrovane u Crnoj Gori, niti je Vlada usvojila Prospekt ( koji mora biti usvojen prije emisije obveznica i njihove prodaje).
Privatna lica. Privatni dilovi. Privatni profit.
Na racun gradjana i drzave Crne Gore.
Nema nikakve dileme da se ovde radi o teskim zloupotrebama sluzbenog polozaja i drzavnih funkcija , grubim krsenjima zakona , sa jasnim motivom sticanja protipravne materijalne koristi na stetu imovine drzave Crne Gore.
Sacekacemo promjene u tuzilastvu i dati sansu novim ljudima da u najkracem roku pokrenu ozbiljnu istragu protiv Krivokapica i Spajića, i drugih za sada nepoznatih lica zbog pljacke drzave Crne Gore. Ukoliko i novi čelnici tužilštva budu zabijali glavu u pijesak i stitili visoku korupciju u vrhu Vlade, mi cemo podnijeti krivičnu prijavu.
Dosta nam je bilo 30 godina vldavine lopova iz DPS, da bi tolerisali isti lopovluk od nove vlasti.
- Ne radi se o političkim kritikama, već o ozbiljnim optužbama za zloupotrebu službenog položaja dok je bio ministar finansija i socijalnog staranja, za koje postoji more dokaza. Počev od tajnog ali organizovanog zaduživanja države od 750 miliona eura, gdje postoji čitav niz protivzakonitosti, osnovanih sumnji i dokaza da se radilo o nezakotom djelovanju organizovane grupe. To sam rekao i tada kada se to desilo, a tada nije bilo nikakvih izbora. Uvijek sam se borio protiv korupcije organizovanog kriminala, a posebnu odgovornost osjećao sam zato što sam glasao za tu vladu. Spajić je počeo da zloupotrebljava poziciju, ulazi u razne korrupcionaške šeme i to samo sa ciljem brzog bogaćenja. Prikupio sam i javnosti prezentirao manji dio dokaza koje imam o njegovim kriminallnim radnjama. One najznačajnije dostavio sam glavnom specijalnom tužiocu - nezakonito zaduživanje, afera sa kupovinom dva aviona "Montenegroairlines", gdje je država oštećena 11 miliona dolara, o putu Meljine - Petijevići, gdje je Spajić bez ovlašćenja napravio posao od četiri miliona eura, kršeći zakonske procedure, praveći štetu državi. Tu su pitanja ekonomskih državljanstava, gdje su pasoši davati ljudima koji ne mogu proći bezbjednosne procedure, gdje su lhudi iz vlade uzimali mito po sto hiljada eura...Podnio sam tri.četiri prijave tužilaštvu, a još nijesam dobio nikakav odgovor - ukazao je, gostujući u "Dnevniku" Gradske TV Nebojša Medojević, lider "PzP", koji je i prije neki dan istakao da Spajić ima ličnu kartu Srbije, ima prebivalište u Beogradu. U biračkom spisku je Srbije. I on, po našem zakonu, ne može imati oba državljanstva.
Lider "Pokreta za promjene" objavio je dokumenta za koja je tvrdio da dokazuju ,,politiku obmane“ predsjednika Pokreta „Evropa sad“. Medojević je objavio nekoliko izvoda iz podataka Katastra Republike Srbije koji navodno ukazuju da Milojko Spajić ima stan od 88 metara kvadratnih u najnovijoj zgradi u Beogradu na vodi.




B.Čukić

Posjeta : 24