Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Konferencija „Zeleni dani 2019.“
Moramo imati - zeleni život!
- Ne smijemo više imati samo zelene dane, već moramo imati zeleni i prosperitetan život - poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je danas sa pomoćnicom generalnog sekretara UN gospođom Mirjanom Špoljarić Eger otvorio konferenciju „Zeleni dani 2019“ - Ostvarivanje potencijala za zeleni rast, koja će se u organizaciji UNDP, Vlade Crne Gore i Privredne komore održati danas i sjutra u hotelu Hilton u Podgorici.
- Moramo da rastemo, i to moramo da rastemo održivo i zeleno! Želimo da skrenemo pažnju najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine kao i dostizanja strateškog cilja za održivom valorizacijom prirodnih dobara, koji će omogućiti usklađen rast naše ekonomije - istakao je Simović.  
 
2
Vlada Crne Gore
Od 1.julla - minimalac 222!
       Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je nakon sjednice Vlade da je Vlada donijela Odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, na osnovu predloga Socijalnog savjeta.
Ministar je kazao da je ovaj iznos minimalne zarade usaglašen kroz pregovore Vlade i socijalnih partnera.
- Povećanje minimalne zarade, shodno dogovoru će se primjenjivati od 1. jula ove godine. 
 
2
Vlada Crne Gore odlučila da od 1. juna ukine naknadu za OIE1“
Umjesto građana - plaćaće zagađivači!
    - Ovom izmjenom obezbijedili smo da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom rezultatu prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjen - objasnila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić poslije sjednice Vlade Crne Gore koja je donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije i odlučila da od 1. juna ukine naknadu za OIE1“.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore u radnoj posjeti SR Njemačkoj
Njemci za - intezivnije investicije!
             - Njemačka privreda spremna je da intenzivnije investira u Crnu Goru i da ojača poslovne veze sa crnogorskim biznis sektorom – prvi konkretni koraci na tom planu dogovoreni su danas, prvog dana radne posjete predsjednika Vlade Duška Markovića SR Njemačkoj.
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i sa delegacijom Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) koju je predvodio šef za vanjsku privredu Folker Trajer. 
 
1
Na 86. Medjunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Crna Gora ima 10 izlagača
Osvojene nagrade - garantuju isplativost!
      - Činjenica da su izlagači iz Crne Gore ove godine osvojili 163 medalje za kvalitet dovoljno govori o kvalitetu domaćih proizvoda i o isplativosti ulaganja u ovaj sektor - ukazala je danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić na sastanku sa potpredsjednikom pokrajinske Vlade Vojvodine, gospodinom Đorđem Milićevićem koji se održao u okviru posjete 86. Medjunarodnom sajmu poljoprivrede.
Na sajmu koji okuplja sve značajne aktere agrobiznisa iz regiona Crna Gora ima 10 izlagača, i to neke od najuspješnijh kompanija u Crnoj Gori. 
 
1
Potpisan ugovor o izgradnji elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine
Završetak radova - za pet mjeseci!
       Ugovorom o izgradnji elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine, koji su potpisali Uprava javnih radova i doo “Elektro tim” iz Budve, Vlada Crne Gore nastavlja sa aktivnostima u cilju turističke valorizacije ove lokacije.
Za ugovorenu investiciju kroz Kapitalni budžet Vlada je opredijelila 1.2 miliona eura, a rok za završetak radova je pet mjeseci od uvođenja izvođača u posao. 
 
1
Javna debata o 11. poglavlju – Poljoprivreda i ruralni razvoj
Poljoprivrednici da iskoriste - fondove EU!
- Crnoj Gori su kroz IPARD na raspolaganju 39 miliona eura EU sredstava, a kroz Agrobudžet za 2019. godinu 52,4 miliona eura - podsjetio je glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević tokom javne debate o 11. poglavlju – Poljoprivreda i ruralni razvoj, apelujući na sve građane Crne Gore da iskoriste blagodeti naše države i raspoloživu finansijsku podršku da unaprijede započeto ili da pokrenu biznis u poljoprivredi.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na sastanku sa delegacijom austrijske firme Doplmajer
Sjever valorizovati - brzo i održivo!
- Vlada Crne Gore želi da u kratkom roku, ali na održiv način, valorizuje razvojni potencijal, prije svega na sjeveru države, kako bi obezbijedila bolji životni standard građanima - saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa delegacijom austrijske firme Doplmajer, predvođene direktorom Doplmajer-Garaventa grupacije Mihaelom Doplmajerom. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na radnoj večeri u Londonu, učesnicima Private Wealth Foruma
Crna Gora nudi - ambijent za poslovanje!
- Članstvo u NATO, otvaranje gotovo svih poglavlja u pregovorima sa EU, stabilan makroekonomski ambijent, značajni infrastrukturni projekti koji se realizuju i koji su planirani, kao i jasni pravci budućeg razvoja zemlje, predstavljaju osnovne razloge zbog kojih su brojni investitori iz svijeta pokrenuli svoje biznise u Crnoj Gori. Naša zemlja kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblasti turizma, energetike i poljoprivrede, nudi značajne povoljnosti stranim investitorima - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pred polazak za SAD, sinoć u Londonu, na radnoj večeri u organizaciji Porto Novi, govorio većem broju uglednih poslovnih ljudi učesnika Private Wealth Foruma.  
 
2
Crnogorski premijer na pitanje o poskupljenju struje od 1. maja
Ukidanje naknade - smanjuje račune
       - Ono što jeste u nadležnosti Vlade, to je određivanje naknade za obnovljive izvore energije, koju u zavisnosti od ulaska u sistem investicija u ovoj oblasti, Vlada definiše prema metodologiji. Kao što smo i obećali na početku ove godine, sagledavali smo u prethodnom periodu sve mogućnosti kako bismo pravično rasporedili teret obnovljivih izvora na sve potrosače. U tom smislu, donijeli smo odluku da od 1. juna ove godine ukinemo naknadu za obnovljive izvore i da taj trošak umjesto potrošača plaća Vlada iz sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz akcizu na ugalj. Ova stavka čini oko 5 odsto računa kod potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 eura. Dakle, ukidanjem ove naknade, koja će se ubuduće finansirati od strane zagađivača (emitera ugljen-dioksida) računi će biti manji između 1,5 odsto i 5 odsto, što je jedno od najvećih, zabilježenih umanjenja računa - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković na "Premijerskom satu" i podsjetio da kroz dvije grupe programa, Vlada subvencionira račune za utrošenu električnu energiju za oko 17.000 domaćinstava. Po prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca, koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na eventualni dug. 
 
2
Nacionalna turistička organizacija predstavila slogan i vizuelni identitet pojekta „Domaći ukusi“ – Dobro.Bolje.Domaće
Turistički brend jačaju - autohtoni proizvodi!
    - Zajedništvo vrijednih domaćina, vrijednih preduzetnika u sektorima poljoprivrede, trgovine i turizma. Ovim partnerstvom, kako je kazao, proizvođači osiguravaju plasman proizvoda, preduzetnici u turizmu i trgovini obogaćuju svoju ponudu i građanima i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode sa više boje, više mirisa i više ukusa. Takođe, ovim partnerstvom čuvamo našu tradiciju, našu kulturu, naše specifičnosti, naše autohtone proizvode i jačamo naš turistički brend - naglasio je Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na predstavljanju slogana i vizuelnog identiteta pojekta „Domaći ukusi“ – čiji je slogan "Dobro.Bolje.Domaće". 
 
1
Crnogorski premijer u razgovoru sa predstavnicima četiri NVO
Vlada posvećena - očuvanju solane!
          - Vlada Crne Gore snažno je posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane, revitalizaciji tog prostora pa je u tom kontekstu obezbijedila zakonsku i plansku zaštitu lokaliteta, kazao je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima četiri NVO - EuroNatur Foundation, BirdLife International, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Dr. Martin Schneider-Jacoby Association. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik EBRD ocijenili
Brojne mogućnosti za - napredak i ulaganja!
         - Crna Gora je postigla odlične rezultate u ekonomskoj politici, ima dobru razvojnu perspektivu i brojne mogućnosti za napredak i ulaganja, u čemu će imati podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika EBRD Sume Čakrabartija. 
 
1
Predsjednik kineske kompanije CCCC obećao crnogorskom premijeru
Ispoštovaće rok - za prvu dionicu!
    - Prva dionica auto-puta Bar - Boljare biće završena sredinom iduće godine i taj rok će biti ispoštovan, obećao je predsjednik kineske kompanije CCCC Liu Ćitao na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Dubrovniku kojem su prisustvovali i potpredsjednik CCCC Ven Gang i predsjednik CRBC Lu Šan sa saradnicima.
Marković je istakao važnost projekta za sveukupan razvoj Crne Gore i naglasio da se radovi moraju završiti u definisanom roku.  
 
1
Crnogorska delegacija na proljećnom zasijedanju MMF i Svjetske banke
Bankarski sistem - solventan i likvidan!
       - Uprkos rezoluciji dvije nesistemske banke, pokazatelji na nivou sistema ukazuju na pozitivne performanse, koje karakteriše visok koeficijent solventnosti, visoka likvidnost i dalji pad nekvalitetnih kredita - istakao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić u razgovoru sa šefom misije MMF za Crnu Goru Srikantom Šesadrijem prezentujući makroekonomski ambijent u Crnoj Gori.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore u Dubrovniku razgovarao sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine
Prioritet je - prioritetna dionica!
    - Završetak prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare bila je najvažnija tema današnjeg bilateralnog sastanka. Predsjednik Li Kećijang jasno je saopštio da je već dao instrukcije njihovoj kompaniji da završi prvu dionicu auto-puta u doglednom roku, i ne samo to, nego i da radovi budu izvedeni po najvišim mogućim standardima i u punom kvalitetu - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković koji je u Dubrovniku, na Samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, imao razgovor sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom. 
 
1
Ugovorena izrada tehničke dokumentacije i izgradnja infrastrukture Ski-centra Žarski
Projekat za tri - radovi za 10 mjeseci!
       Izvođač, konzorcijum „Naš Mojkovac“ sa sjedišem u Podgorici, kojeg zastupa „Inženjering put“ Podgorica, obavezao se ugovorom da će izradu Glavnog projekta završiti u roku od tri mjeseca od dana potpisivanja ugovora, dok je za izvođenje radova rok 10 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
To je plod danas potpisanog ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore o izradi tehničke dokumentacije i izgradnji infrastrukture za potrebe razvoja ski-centra Žarski u Mojkovcu. Vrijednost ugovora iznosi 1,478 miliona eura, koje će Vlada Crne Gore izdvojiti iz kapitalnog budžeta. 
 
0
Projekat tranzicije nekadašnjeg brodogradilišta u servis luksuznih jahti
Nova industrija zaposliće - 450 radnika!
                -Projekat tranzicije nekadašnjeg brodogradilišta u servis luksuznih jahti uspješno razvija u skladu sa planovima, da predstavlja novi vid razvoja naše zemlje, te da se očekuje da u novoj industriji kada bude u punom pogonu bude zaposleno do 450 radnika - saglasili su se danas na sastanku u Bijeloj predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i čelnici renomirane holandske brodograđevne kompanije Damen Komer Damen i Porto Montenegra Nj.E. Muhamed Al Šaibani.  
 
0
Panel konferencija "Zaposlimo domaće"
Zapošljavanje domaćih - benefit za sve!
    - Zapošljavanje domaće radne snage benefit je za sve – radnike, poslodavce, državu – poručeno je sa Panel konferencije „Zaposlimo domaće“.
Javnu kampanju države, u susret turističkoj sezoni, organizovali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje. Skup, čiji je cilj da se nezaposlena lica iz Crne Gore zaposle tokom ljetnje sezone, otovorio je ministar rada i socijalnog staranja i Kemal Purišić. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na konferenciji povodom završetka projekta „Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori”
Za ekonomiju baziranu - na znanju i inovacijama!
    - Crna Gora će razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, a istovremeno će raditi i na zaustavljanju odlaska talentovanih u druge zemlje, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na konferenciji povodom završetka projekta „Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori”.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|