2
Crnogorski premijer nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala EBRD
Crna Gora je - najprivlačnija!

          - Crna Gora je ukupno prijateljsko okruženje za strane investitore i najljepša i najprestižnija investiciona destinacija danas u Evropi. Nisu to samo naše riječi, nego gotovo svih investitora i agencija i bio sam zadovoljan što je baš na panou dok je trajala konferencija bio detalj i pejzaž iz Bokokotorskog zaliva - poručio je crnogorski premijer Duško Marković nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Govoreći o aktuelnoj situaciji koja se odnosi na poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske, premijer Marković je naglasio:
   - Nema spora. Mitropolija crnogorsko-primorska je poreski obveznik i jasno je iz osnovnih informacija da ona nije uredan poreski obveznik, da ona ima prijavljeno svega trideset svještenika u Crnoj Gori, za koje već desetak godina ne plaća poreze i doprinose po osnovu njihovog angažmana, a svi vidimo da MCP, odnosno srpske eparhije u Crnoj Gori imaju više stotina svještenika koji nijesu prijavljeni, a po tom osnovu i ne podliježu poreskim obavezama. Istovremeno, MCP je akter raznih finansijskih aktivnosti i poslova iz koje proizilaze i poreske obaveze. Ovdje nema nikakve politike, Zakon mora da važi jednako za sve u Crnoj Gori i o tome nas neće podučavati niko, ni unutar Crne Gore, ni van Crne Gore, pa makar to bio i predsjednik Srbije. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju određena prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države, odnosno njihovi zvaničnici.
Odgovarajući na pitanje o susretu sa predsjednikom EBRD Sumom Čakrabartijem i projektima koje bi Evropska banka za obnovu i razvoj podržala u našoj zemlji, predsjednik Vlade je rekao da je EBRD već dugo prisutan u Crnoj Gori, te da podržava i državne i investicije u privatnom sektoru.
- U ovom novom trenutku oni su zaista snažno zainteresovani da podrže investicije u oblasti energetike, generalno obnovljivih izvora i zelene energije. Spremni su da podrže projekat rekonstrukcije naših aerodroma, bilo da je to po modelu koncesije ili nekom drugom modelu i naravno mnoge druge projekte u oblasti turizma, poljoprivrede i, kao što sam rekao, privatnog sektora. Mislim da je izdvajanje EBRD-a u projekte u Crnoj Gori, u odnosu na obim naše ekonomije, daleko najveće od svih u regiji - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas u Londonu, nakon IV investicione konferencije za Zapadni Balkan.




Posjeta : 766