1
Premijer o predloženom zakonu za "Montenegro Airlinesa"
Gašenjem bi - "odletjelo" mnogo više!

    - Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme "Montenegro Airlinesa" (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku. Napravili smo objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Ističući da se ovdje radi o investiciji, a ne potrošnji, predsjednik Marković je ukazao na to da je naša država pretežna avio destinacija i podsjetio da će ove godine MA prevesti 680.000 turista što čini 30 odsto učešća u broju prevezenih putnika.
- To je preko 75 miliona eura prihoda ostvarenih od strane MA i to je oko 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijma. Ako bismo ugasili MA onda to sve ne bismo imali u Crnoj Gori - rekao je premijer i poručio građanima da je važno da ovo razumiju jer bez prihoda koje donosi MA došli bi u rizik i plate i penzije, redovnost svih isplata i svi drugi aspekti javnih finansija koji su oslonjeni na ukupnu ekonomiju.
Ukoliko bi u ovom trenutku MA ugasili zbog dubioza iz prethodnog perioda, dodao je predsjednik Vlade, crnogorska ekonomija bi doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.
Predsjednik Vlade je kazao da se kroz Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica rješavaju pitanja dugova, ali i da se kompanija uvodi u investicionu i razvojnu fazu.
- Na ovaj način čuvamo nesporan kadrovski potencijal koji je stvoren u MA u više od 20 god. Čuvamo naše pilote, inženjere, tehičare jer je to industrija koja je globalno u ekspanziji. Oni će naći vrlo lako svoj prostor na avio tržištu ali mi smo puno uložili u njih da bismo ih izgubili. Oni trebaju Crnoj Gori za njenju ekonomiju i njen rast“, rekao je premijer Marković i dodao da će u narednih šest godina biti nabavljene četiri letjelice koje će biti vlasnišvo MA.
Predsjednik Vlade je istakao da je ovo ekonomska a ne sanaciona mjera i da misli da je predlog za rješavanje problema MA dobar. Na pitanje novinara da li očekuje podršku koalicionih partnera za Predlog zakona u Parlamentu, premijer je rekao da na Vladi nije bilo razlika u odnosu na ovo pitanje.

Zakon u interesu građana


Premijer Marković odgovarao je i na pitanja novinara o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti upućenom Skupštini i odluci pojedinih političkih subjekata da zbog toga napuste Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Karakterišući postupak dijela opozicije kao politički PR, premijer Marković je ukazao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema veze sa obavezama pomenutog skupštinskog odbora.
- Zakon o slobodi vjeroispovijesti je programska obaveza Vlade. Mi ga donosimo u najboljem interesu i u skladu sa evropskim standardima. Ovaj zakon nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice i crkve, niti protiv jednog ili grupe vjernika. Nego nasuprot, u interesu je slobode vjeroispoijesti ili uvjerenja“, istakao je premijer Marković i podsjetio da je Zakon rađen u saradnji sa Savjetom Evrope i Venecijanskom komisijom.
On je naglasio da pitanje imovine mora biti riješeno, ali da ni jedan manastir ili crkva nijesu napadnuti. U crkvenim i vjerskim objektima će se i dalje služiti vjerski obredi i to će dalje biti mjesta za vjernike ali se, dodao je predsjednik Marković, moraju obavljati u skladu sa zakonom.
- Ne pada nam na pamet da uzimamo tuđu imovinu. Zakon jasno predviđa da će vjerske zajednice imati mogućnosti da dokažu svoje vlasništvo, ako postoji spor u tom vlasništvu, ono će se dokazivati u skladu sa zakonskom procedurom u odgovarajućem postupku“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da će lično učestvovati u radu Parlamenta na ovu temu kako bi se razbili svi tabui, skrivene političke namjere i skriveni politički marketing.
Premijer je istakao da je vođen dijalog sa svim vjerskim zajednicama, ali da samjo jedna jedna ne želi da prihvati ovaj pristup iz nekih iracionalnih razloga.

Vjerujem da ćemo sa sindikatima zdravstva doći do zajedničkog rješenja
Na pitanje novinara o nezadovoljstvo zdravstvenih radnika predloženim povećanjem zarada od devet odsto u narednoj i tri odsto u 2021. godini, Premijer je rekao da je on razgovarao sa sindikatima, da su razgovori u toku i da vjeruje da ćemo doći do zajedničkog rješenja.

O Daki iz medija!


Upitan da prokomentariše ranjavanje Miodraga Dake Davidovića, premijer Marković je kazao da svaki atak na život čovjeka komentariše neprihvatljivim i drskim činom.
- Upoznao sam se iz medija sa tom činjenicom, dopbro je da nema tragičnih posljedica. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći brzo odgovor i riješiti taj slučaj - rekao je premijer Marković.




Posjeta : 789