Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Crnogorski premijer iz Ulcinja poručio
Razvoj je - najbolji odgovor na krizu!
       - Razvoj i kapitalne investicije moraju biti u našem fokusu. One ne mogu u vrijeme pandemije imati raniju dinamiku, ali se gradilišta ne smiju zatvarati. Razvoj je najbolji odgovor na našu krizu – poručio je crnogorski premijer Duško Marrković sa sastanka sa rukovodstvom opštine Ulcinj. 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita
Za poljoprivrednike - godinu plaćaju kamatu!
                - Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31.12.2020. godine podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu Javnog poziva - saopštila je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom Javnog poziva za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo, koji je danas - u sklopu Trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera - objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore
Nema govora - o smanjenju plata!
   - Ekonomsku krizu izazvanu globalnom epidemijom koronavirusa, Crna Gora je dočekala spremno, a odgovor države na krizu bio je odlučan, efektivan i izdašan zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo. Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih primanja. Povećavali smo i plate i penzije i socijalna davanja kad god smo mogli, a smanjivali jedino funkcionerima kada je to bilo nužno. Obezbijedili smo podršku našoj privredi i građanima, osigurali održivost javnih finansija na duži rok, i zato nema govora o smanjenju plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i poručio je da Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih davanja i da je osigurala održivost javnih finansija na duži rok, te da stoga nema govora o smanjenu plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima. 
 
0
Za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada Crne Gore isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške
Uprkos pandemiji - obezbijeđena stabilnost tržišta!
- U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta - predstavljajući rezultate mjera, danas u Golubovcima, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović istakao da je posebno značajno što su ostvareni u doba pandemije koronavirusa koja širom svijeta ostavlja teške posljedice po zdravlje i živote ljudi i ekonomije. 
 
0
Ministarstvo ekonomije raspisalo
Za 17 linija - pet miliona
    Za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. - koji obuhvata 17 programskih linija od kojih je jedanaest finansijske podrške, dvije programske linije nefinansijske podrške, kao i četiri programske linije koje će se uporedo promovisati i sprovoditi, opredijeljeno je 5,080 miliona eura - Ministarstvo ekonomije raspisalo je Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava. 
 
2
Ministarstvo ekonomije nastavlja sa subvencijama za zarade
Kreću programi - podrške privredi!
    - Kroz treći paket mjera u odnosu na kratkoročne mjere, Ministarstvo ekonomije od 1. avgusta kreće sa subvencijom za zarade. Planirano je 18 miliona eura do kraja godine. U naredna tri mjeseca će biti dodijeljene subvencije za zarade zaposlenih u iznosu od 50-100% minimalne bruto zarade i to za zabranjene djelatnosti 100%, Turizam 70%, Ugostiteljstvo 50%, Drumski saobraćaj 50%, Karantin i samoizolacija 50%, Roditelji djece do 7 godina 50% i za podršku novom zapošljavanju u trajanju od 6 mjeseci subvencionisaćemo 70% zarade - istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na predstavljanje Trećeg Vladinog paketa socio ekonomskih mjera.  
 
2
Predstavljen Koncept brzih prodora u sektorima poljoprivrede i ribarstva vrijedan 89,4 miliona eura
Konceptom predviđeno - generisanje velikih pokretača!
       - Zadržavajući orjentaciju podrške prema malim porodičnim gazdinstvima, rastu njihove konkurentnosti i očuvanju njihove održivosti Konceptom je predviđeno generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima koji će doprinijeti brzoj, mjerljivoj i sigurnoj supstituciji uvoza. Ti veliki sektorski generatori će istovremeno biti pokretači široke kooperantske mreže malih gazdinstava koji će dobiti sigurnost nabavke potrebnih repromaterijala, stručnu logistiku i sigurnost plasmana proizvoda - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Milutin Simović predstavljajući Koncept brzih prodora u sektorima poljoprivrede i ribarstva vrijedan 89,4 miliona €. 
 
2
Vlada Crne Gore predstavila treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa vrijedan 1,22 milijarde eura
U paketu - i mjere "na duže staze"!
       - Pandemija koronavirusa, pored zdravstvene, uzrokovala je i ekonomsku krizu globalnih razmjera, čiji se negativni uticaj ne može preciznije procijeniti, niti se nažalost danas nazire njen kraj. Nakon što smo veoma uspješno savladali izazove na samom početku epidemije, i u prvim danima njene pojave reagovali adekvatnim mjerama ekonomske podrške privredi i građanima, implementirajući ih tokom prvog i dugog kvartala, naše očekivanje je bilo da ćemo treći paket mjera ipak donijeti u povoljnijem ambijentu od današnjeg. Prvi paket mjera iznosio je 280 miliona eura i dominantno se odnosio na održavanje tekuće likvidnosti, te podršku najugroženijim kategorijama stanovništva. Drugi set mjera kreiran je u pravcu očuvanja radnih mjesta i stvaranja pretpostavki za brži oporavak naše ekonomije. Za to smo samo do Juna izdvojili oko 40 miliona eura. Već u toku implementacije svih ovih aktivnosti, bili smo svjesni činjenice da trenutak koji živimo prevazilazi domete interventnih mjera koje su na sličan način sprovele i mnoge druge države. Uvidjeli smo i da nam je globalna ekonomska situacija nametnula još veću i zahtjevniju obavezu – obavezu odgovornog, promišljenog i dugoročnog pristupa u ekonomiji i razvoju. Zbog toga će treći paket ekonomskih mjera, koji se priprema već mjesecima, iznositi 1,22 milijarde eura - naglasioo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Markovićpredstavljajući treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" predstavio treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa
Turističkoj djelatnosti - 131,7 miliona eura!
       - On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne 3 miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predstavljajući danas na "Premijerskom saatu" treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa koji je samo za turizam vrijedan 67,85 miliona eura do 2022. "što je samo kratkoročni set mjera".  
 
1
Vlada utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona PIO: Značajno bolji uslovi za penzionisanje
Unaprijeđuju se uslovi - uvećava najniža penzija!
          - Izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.
Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara 2020.- saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se značajno unapređuju uslovi penzinosanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija. 
 
1
Premijer i socijalni partneri usaglasili Predlog zakona o PIO
Minimalne penzije veće - za 13 odsto!
    - Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera“ – saopštio je premijer Duško Marković nakon završnog radnog sastanka sa predsjednikom Socijalnog savjeta Vukašinom Zogovićem, predsjednicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem i Saveza sindikata Crne Gore Duškom Zarubicom, i njihovim saradnicima. 
 
1
Premijer Marković i gradonačelnik Vuković položili kamen-temeljac za pješački most u Podgorici
Pomoćiće pješacima - i očuvanju prirode!
       - Ovo nije samo veliki projekat na unapređenju komunalne infrastrukture u Podgorici, ovo je razvojni projekat. On će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građana Podgorice, očuvati naše prirodno okruženje kao što je rijeka Morača i Skadardsko jezero - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas, sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem, položio kamen-temeljac za pješački most koji će Podgorica dobiti naredne godine. Vrijedan je skoro dva miliona eura, biće dugačak 125 metara, širok 6,4 metra, imaće dvije biciklističke staze i biće prilagođen osobama sa invaliditetom. Pješački most će služiti za prenos hidrotehničkih instalacija i dio je projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.
Premijer je dodao da "da radovi na izgradnji kolektora, vrijednog preko 50 miliona eura, idu odlično".
 
 
0
Počela gradnja bulevara od Podgorice do Danilovgrada vrijednog 24 miliona eura
Investicijama na - ekonomsku i zdravstvenu krizu!
            - Ovaj projekat je novi kvalitet za građane Podgorice i Danilovgrada. Ne samo što će ljudi komforno putovati, nego što će istovremeno čitava Bjelopavlićka ravnica oživjeti, a ova saobraćajnica dati podsticaj lokalnoj ekonomiji. Sa ovom investicijom i sa mnogim drugima koje su u toku i one koje će započeti ovih dana, Crna Gora nastavlja snažan investicioni ciklus, rekao bih u pravo vrijeme, da u uslovima globalne ekonomske i zdravstvene krize, samo razvojem i investicijama možemo riještiti teške ekonomske probleme koji su nastali zbog te krize - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas - sa direktorom Uprave za saobraćaj Savom Paračom, gradonačelnikpm Podgorice Ivanom Vukovićem i predsjednika Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević - obilježio početak radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma "Bemaks". 
 
1
Vlada Crne Gore
Zbog korone - neplanirani trošak!
Imajući u vidu da se radi o nestandardnim nabavkama i troškovima, u ukupnom iznosu 2.183.614,50 eura koji nijesu planirani u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za 2020., a koje je bilo neophodno obezbijediti za potrebe zdravstvenog sistema i drugih organa za zaštitu usljed pandemije korona virusa, Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da odobri izmjenu dinamike mjesečnog plana potrošnje za 2020. na pojedinim pozicijama Fonda. 
 
1
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u radnoj posjeti Nikšiću
Pomogli 172 farmera!
Rezutate još jednog javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kroz Agrobudžet za 2020. predstavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u radnoj posjeti Nikšiću. Riječ je o podršci za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u iznosu od 50 do 80 odsto investicije, a koju je kroz javni poziv ostvarilo 172 farmera iz svih krajeva Crne Gore. 
 
1
Premijer obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine
Dolaziće svijet - dolazi prosperitet!
       - Počinjemo samo jedan u nizu projekata koji su vezani za valorizaciju Đalovića pećine, državnog projekta koji je vrijedan više od 19 miliona eura. Ovih dana i ovim projektom počinjemo da trošimo 10. milion. Izgradnjom mosta i rekonstrukcijom puta Bistrica - Gubavac, trasa duga 9 km, pet miliona je vrijedan projekat. Istovremeno, ugovoorili smo radove na izradi vizitaring centra sa pratećim projektima koji uključuju i reegulaciju korita rijeke Bistrice i novog, lijepog ambijentalnog osta. Ugovorili smo i radove na uređenju Đalovića pećine u potpunosti, vrijedne oko 4,5 miliona eura - naglasio je premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine.  
 
0
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura
Dvije trećine - otišlo na sjever!
- I ovi dobri rezultati potvrda su najavljenog - da je ovogodišnji Agrobudžet izdašan, domaćinski, razvojni i da će biti nova šansa za veliki broj korisnika. Takođe, rezultati potvrđuju da se, i pored velikih izazova sa kojima smo se suočili zbog pandemije koronavirusa u proteklih pet mjeseci, sve mjere i programi ovogodišnjeg Agrobudžeta nesmetano realizuju - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za ovu godinu kroz koji je 617 poljoprivrednih gazdinstava, od čega dvije trećine iz sjevernih opština, ostvarilo je bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku mehanizacije i opreme. Ukupno je investirano 1,7 miliona eura, a Ministarstvo je isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura.  
 
0
Premijer održao konsuultativni sastanak o trećem paketu ekonomskih mjera za podršku ekonomiji i privredi
Stvoriće uslove - za nove investicije!
    - Treći paket ekonomskih mjera, koji priprema Vlada, omogućiće očuvanje i restrukturiranje crnogorske ekonomije, održavanje postojećih investicija i stvaranje pretpostavki za podršku novim investicijama i diversifikaciju naše ekonomije – zaključeno je na konsultativnom sastanaku koji je održao predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020.
U kasi oporavak - šok od pandemije!
    - Ovo što mi radimo rade gotovo sve zemlje svijeta – prilagođavaju budžet novim okolnostima - ukazao je ministar finansija Darko Radunović na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojoj je, konstatujući da je pandemija koronavirusa šok za ekonomiju cijelog svijeta, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i odlučila da dokument dostavi Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku. 
 
3
Osmi crnogorski proizvod čiji je kvalitet potvrđen registracijom
Za „Čistu desetku“ - „Viši kvalitet"!
          Pšenično pivo „Čista desetka“ novi je, osmi po redu, proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta.
   Za pivo koje proizvodi firma „MONTECCO INC“ iz Danilovgrada u pivari „Akademija piva“ stacioniranoj u Podgorici, nakon sprovedenog postupka registracije u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, stečeno je pravo na korišćenje oznake – “Viši kvalitet”.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|