Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Nema više - nestašica struje!
- Naša građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" u Skupštini Crne Gore. 
 
1
Crnogorski premijer na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda
Sinergija pokreće - razvojni ciklus!
       - Danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda.  
 
1
Premijer o predloženom zakonu za "Montenegro Airlinesa"
Gašenjem bi - "odletjelo" mnogo više!
    - Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme "Montenegro Airlinesa" (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku. Napravili smo objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica
Nacionalnom avio-prevozniku - 155 miliona!
                - Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj. U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je večeras utvrdila Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica kojim se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje crnogorskog nacionalnog avioprevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu našu ekonomiju. 
 
0
Nagrade „Wild Beauty Award 2019’’ NTO Crne Gore uručene u hotelu "Hilton"
Hotel godine - "Iberostar Heritage Grand Perast"!
Hotelu "Iberostar Heritage Grand Perast" predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je večeras u hotelu "Hilton" nagradu za najbolji hotel u 2019. „Wild Beauty Award 2019’’ na tradicionalnoj manifestaciji koju pod njegovim pokroviteljstvom organizuje Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. 
 
0
Uprava javnih radova
Za nove projekte - 410 hiljada!
    Vlada Crne Gore izdvojiće blizu 410 hiljada eura za realizaciju četiri projekta, za koje je Uprava javnih radova danas potpisala ugovore sa najpovoljnijim ponuđačima u postupku javne nabavke.
U cilju pune valorizacije planinskog centra Kolašin 1600, ugovorena je druga faza izgradnje parkinga, u vrijednosti od oko 70 hiljada eura. Radovi su kroz tendersku proceduru povjereni preduzeću “Crnagoraput”, a rok izvršenja je 20 dana od uvođenja izvođača u posao. 
 
2
Otvoren treći Sajam mladih preduzetnika
Podstiču mlade - na biznis!
   - Vodeći se ključnim prioritetima i potrebama mladih, Ministarstvo sporta i mladih je u protekle tri godine opredijelilo preko 800.000,00 eura za 150 projekata i programa za mlade. Posebnu pažnju posvećujemo promovisanju projekata koji imaju za cilj da podstaknu mlade da se bave preduzetništvom, kao i da budu informisani o njihovim pravima na radu, mogućnostima sticanja zaposlenja i razvoja karijere. Jedan od podržanih projekata jeste i projekat Unije mladih preduzetnika koji u kontinuitetu doprinosi unapređenju svijesti mladih o preduzetništvu i mogućnostima za pokretanje biznisa. Sajam mladih preduzetnika tradicionalno okuplja mlade koji svojim primjerima utiču na vršnjake ohrabrujući ih da osmisle biznis ideju i počnu da se bave preduzetništvom - istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović, otvarajući Treći sajam mladih preduzetnika.  
 
2
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
Za borbu sa hazardima - milion eura!
       - Sa pravom možemo reći da Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije. To potvrđuje opredjeljenje Vlade da ovu značajnu instituciju opremimo i ojačamo do maksimalnog nivoa - ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas posjetio Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u koji je Vlada Crne Gore u saradnji sa EU i drugim međunarodnim partnerima u protekle dvije godine uložila više od million eura. 
 
2
Premijer Duško Marković u Danilovgradu
Primjer ukidanja - biznis barijera!
       - Danilovgrad je primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje na ovom prostoru. Godine 2010. dobili ste i priznanje OEBS u tom smislu, a danas se to potvrđuje konkretnim primjerima i već opipljivim rezultatima. Danas opština Danilovgrad može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba smanjivati i ukidati biznis barijere, kako investitore treba oslobađati dodatnih troškova i dažbina u interesu razvoja opštine i kvaliteta života njenih građana – rekao je premijer Duško Marković na kraju današnje radne posjete Danilovgradu. 
 
1
Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, pritiskom na taster, pustili su u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije
Projekat koji mijenja - ekonomsku fizionomiju!
- Ovo je veliki dan za Crnu Goru i Italiju, dvije tradicionalno prijateljske zemlje, koje je Jadransko more spojilo zauvijek. Od danas još čvršće. Završetkom grandioznog projekta za 21. vijek - podmorske elektro-energetske konekcije, koju puštamo u rad. Vjerujem da nam je svima čast što smo dio ovog velikog događaja. Velikog ne samo za naše države, već i za Balkan i Evropu.
- Ovo je jedan od mega-razvojnih projekata koji mijenjaju ekonomsku fizionomiju našeg društva, zauvijek i nabolje - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas sa predsjednikom Italije Serđom Matarelom, istovremenim pritiskom na jumb, pustio u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije.  
 
2
Premijer Duško Marković otvorio konferenciju o ekonomiji
Stabilna stopa rasta - potvrđuje napredak!
    - Crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, a samo rast u posljednje tri godine jasno potvrđuje napredak koji ostvarujemo. Dobar trend direktnih stranih investicija, dodatna je potvrda kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja, koji smo kreirali. Preko milijardu eura neto priliva stranih ulaganja u posljednje dvije ipo godine, nijesu splet slučajnih okolnosti, već rezultat posvećenosti - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. otvarajući konferenciju o ekonomiji. 
 
2
Na Žabljaku položen kamen-temeljac Hotela Durmitor:
Biće Žabljak - planetarna legitimacija!
          - Vjerujem da će Žabljak ne samo biti kvalitetno mjesto na ponos Crnoj Gori, nego će nas Žabljak planetarno predstavljati kao jednu od najboljih investicionih i turističkih destinacija. Ovaj hotel neće biti samo turistička ponuda. Ovaj hotel će stvoriti nove velike mogućnosti, ne samo za one koji se bave privredom, nego i za pojedince koji će moći na bazi ovog potencijala i resursa da pronalaze prilike za sebe. Ovdje će biti i kvalitetnije obrazovanje. Ovdje će biti i kvalitetnije usluge. Ovdje će biti i kvalitetnija infrastruktura - ukazao je Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, polažući na Žabljaku kamen-temeljac Hotela "Durmitor". 
 
2
Premijer na sastanku sa njemačkim ministrom i privrednicima
Njemci žele - Crnu Goru u EU!
          - Želimo da Crna Gora postane članica Evropske unije. Mi podržavamo i podržavaćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da vlada vaše zemlje veoma ozbiljno i sa velikim angažmanom radi na tome da stvori sve uslove za pristup Evropskoj uniji – ukazao je na sastanku sa privrednicima njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer koji je sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duško Marković zaključio da da dvije države njeguju otvorene prijateljske odnose bez otvorenih pitanja i da je saradnja naročito uznapredovala nakon prošlogodišnje zvanične posjete premijera Markovića SR Njemačkoj i njegovog sastanka sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. 
 
1
Premijer na gradilištu turističkog kompleksa Đalovića pećine
Najvrijedniji projekat - podstiče druge!
          - Za nešto više od godinu dana imamo impresivan rezultat. Kompanija Novi Volvox, koja je dobila projekat izgradnje žičare do Đalovića pećine, radi odličan posao u teškim uslovima. Nijesam ni očekivao da će do kraja godine ovdje biti postavljeno sedam stubova žičare u ovakvim uslovima. Dakle, na ovom projektu imamo odlične izvođače i u "Novom Volvoxu" i u "Crnagoraputu" - izrazio je zadovoljstvo premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilište turističkog kompleksa Đalovića pećine. Ocijenio je da je riječ o jednom od najvrednijih Vladinih projekata koji će od 2021. omogućiti nova radna mjesta i biti podsticaj drugim sektorima bjelopoljskog kraja. 
 
1
Premijer obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja
Daće zamajac - cijeloj ekonomiji!
       - Realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji: nova radna mjesta, podsticaj za mnoge druge prateće djelatnosti i naravno nove prilike za mlade ljude ovog kraja – zaključio je premijer Duško Marković, koji je obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja.
Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je gotovo 1,4 kilometar. 
 
2
Obilježena 71 godina Dana rudara Crne Gore
Dodatne investicije - otvaraju rudnike!
          - Crna Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti, koji će u budućnosti uticati na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu Crne Gore. Upravo zbog toga izražavam očekivanje da će u ovoj oblasti biti dodatnih investicija, što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori - naglasila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na svečanosti koja je povodom Dana rudara Crne Gore upriličena u Pljevljima.  
 
2
Na ski centru Cmiljača u Bijelom Polju
Montaža žičare - planiranom dinamikom!
             Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.
Riječ je o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitnera, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu. Radovi na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova povjerila je podgoričkoj kompaniji “Novi Volvoks”. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra. 
 
1
Premijer sa predstavnicima Northstara i Marriotta
Spremni za gradnju - rizorta Ritz Carlton!
- Pripreme za gradnju rizorta teku zadovoljavajućom dinamikom, da će hotelski operater biti renomirana svjetska hotelska kompanija Marriott, te da su obezbijedili da u Crnu Goru dođe jedan od njihovih 30 luksuznih brendova, Ritz Carlton - saopštio je vlasnik projekta Ritz Carlton Montenegro Mohamed Al Sager na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, koji se danas sastao se sa predstavnicima renomiranih svjetskih kompanija Northstara i Marriotta koji će u Crnoj Gori, u opštini Herceg Novi, graditi rizort Ritz Carlton Montenegro vrijedan 210 miliona eura. 
 
1
Elektroprivreda Crne Gore KFW Bankom potpisala ugovor za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica
Aranžman omogućava - ugradnju osmog agregata!
- Posebno me raduje što će nam ovaj povoljni kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom omogućiti i preduslove za ugradnju osmog agregata u hidroelektranu Perućica. Uvijek nas raduje kad se povećava kapacitet postojećih hidroelektrana koji nemaju uticaja na životnu sredinu. 60MW je kapacitet skoro jednog proizvodnog objekta, to je draž starih elektrana, na koje smo ponosni i na kojima nam mogu zavidjeti i puno razvijenije zemlje - naglasila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić povodom potpisivanja ugovora vrijednog 33 miliona Elektroprivrede Crne Gore sa KFW Bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica.  
 
0
Potpisani sporazumi između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske
Uređuju odnose - u drumskom i avio saobraćaju!
         - Glavni cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Sporazumi uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način, što ce olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u pomenutim sektorima - ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u posjeti Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima, a tokom koje se bilateralno sastao sa svojom koleginicom, gđom Šarlot Vere, baronesom Vere od Norbintona, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|